Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης παταριού καταστήματος


Recommended Posts

ΝΟΚ

Άρθρο 2

"28.   Εσωτερικός εξώστης (πατάρι) είναι προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός χώρου, όπου η υποκείμενη επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης, έχει προσπέλαση αποκλειστικά από το χώρο αυτόν, αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της χρήσης αυτής, έχει συνολικό εμβαδόν μικρότερο του 70% της επιφάνειας του υποκείμενου χώρου, δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία."

[διευκρίνιση σε συνδυασμό με το άρθρο 11 παρ. 6ιδ] Ο ανοιχτός χώρος του εσωτερικού εξώστη έχει ελάχιστο ύψος ανάλογα με τη χρήση του και δεν προσμετρείται στο σ.δ. έως το 10% της επιτρεπόμενης δόμησης του κτιρίου. Δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία και δεν προσεγγίζεται από εξωτερική κλίμακα. Αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της υποκείμενης επιφάνειας και σε περίπτωση διαφορετικών ιδιοκτησιών στον ίδιο όροφο, κάθε πατάρι τοποθετείται μέσα στα όρια της υποκείμενης ανεξάρτητης ιδιοκτησίας και δεν εκτείνεται στην όμορη. Δεν αποτελεί όροφο και δεν υποκαθιστά τη λειτουργία των χώρων κύριας χρήσης που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του υποκείμενου ορόφου. Τυχόν κλειστά τμήματα του εσωτερικού εξώστη με βοηθητική χρήση (όπως π.χ. wc) προσμετρούνται στον σ.δ. χωρίς να θεωρούνται όροφος. Στο μέγιστο επιτρεπόμενο εμβαδόν του εσωτερικού εξώστη συνυπολογίζεται και η κλίμακα ανόδου σε αυτόν.

"37.   Κλειστός εσωτερικός εξώστης (κλειστό πατάρι) είναι προσβάσιμος χώρος με ύψος έως 1,20 μ. χωρίς μόνιμη κατασκευή κλίμακας, βρίσκεται εντός χώρου, όπου η υποκείμενη επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας ή βοηθητικής χρήσης, έχει βοηθητική χρήση, δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία."

 

Αρθρο 11 (στο σ.δ δεν προσμετρώνται)

"ιδ.    Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της δόμησης του κτιρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο, χωρίς να δημιουργούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και εφόσον ο χώρος κάτω από αυτόν διασφαλίζει προϋποθέσεις ύψους χώρου κύριας χρήσης. Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) σε περίπτωση προσθήκης καθ' ύψος σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της επιτρεπόμενης δόμησης σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης προσθήκης."

 

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στον ΝΟΚ θεωρώ πως δεν μπορείς να νομιμοποιήσεις το πατάρι που περιγράφεις. Υποθέτοντας ότι εννοείς να μην το μετρήσεις στη δόμηση. Αν έχεις υπόλοιπο δόμησης είναι άλλη κουβέντα.

 

Επίσης για χώρο κύριας χρήσης ο ΝΟΚ ορίζει ελάχιστο ελεύθερο ύψος 2,65μ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ  πολύ  για την απάντησή σας. Δυστυχώς  δεν  υπάρχει υπόλοιπο δόμησης.

 Αλλά  ας  πάρουμε  τα  πράγματα  ανάποδα.  Αν  σήμερα  κατασκεύαζα ένα  πατάρι  εντός   γραφείου με  ύψος  5,20 μ  βάσει  οικοδομικής αδείας με  εσωτερικό  κλιμακοστάσιο,70%  του  ισογείου  και  εντός  περιγράμματος  του  γραφείου, αυτό  θα  μου  το  επέτρεπε ο ΝΟΚ? Αν  κάνω  νομιμοποίηση  δεν  θα  μπορούσα  να  επικαλεστώ  το ΝΟΚ?   Γιατί  λοιπόν  να  μη  μπορώ  να  νομιμοποιήσω  τα  επιπλέον  μέτρα  ως  χώρο  κύριας  χρήσης (δηλαδή  το 30%) ?

Η  μήπως, κατά  την  νομιμοποίηση,   δεν  θα  το  θεωρούσαμε  πατάρι  εξ  ορισμού  εφ όσον καταλαμβάνει  το 100%  του  χώρου. Μα   έχει  καθαρό ύψος  2,30μ ?  Τι  είναι? 

Link to comment
Share on other sites

Πατάρι θα το λέγαμε για να καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας.

Ωστόσο δεν είναι πατάρι με την έννοια των ορισμών του ΝΟΚ γιατί δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που τίθενται και άρα κατά τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών θα θεωρηθεί όροφος και θα υπολογιστεί κανονικά στη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Σε αυθαιρετο παταρι καταστηματος υπολογιζουμε τα τετραγωνικα της κλιμακας που οδηγει σε αυτο ή την υπολογιζουμε με αναλυτικο?Η κλιμακα υπολογιζεται στη δομηση της κατοψης ισογειου,

Edited by ioannat
Link to comment
Share on other sites

Η κλίμακα ανόδου προς το πατάρι θα υπολογιστεί με αναλυτικό προυπολογισμό με τη λογική ότι ο χώρος του ισογείου καταστήματος έχει προσμετρήσει στη δόμηση. Δεν έχει την ίδια λογική με  αυτή της έκδοσης άδειας, ώστε να συμπεριλάβεις και την κλίμακα ανόδου στη  δόμηση, όπως ενδεχομένως θα έκανες σε μια νέα άδεια δόμησης, η οποία θα συμπεριελάμβανε πατάρι σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε κατάστημα που εκ κατασκευής έχει επεκταθεί προς τον ακάλυπτο (-> υπέρβαση κάλυψης, παραβίαση Δ) υπάρχει και πατάρι. Το πατάρι θα πάρει και εκείνο υπέρβαση κάλυψης και παραβιαση Δ;

 

(Πέραν τούτου, αρκεί συναίνεση απλής πλειοψηφίας της οικοδομής ελλείψει καταστατικού όπως αναφέρει το άρθρο 11 παρ 1δi ?)

Edited by albert
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Απαντώ στον εαυτό μου

 

Ναι θα πάρει και το πατάρι υπέρβαση κάλυψης και Δ

 

Ναι αρκεί το 50%+1 για συναίνεση ελλείψει κανονισμού

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλή σας ημέρα! Διάβασα όλες τις συζητήσεις και θα ήθελα τη βοήθεια σας. 

Παλαιό κτίσμα προ του 1955. Κατασκευή αυθαίρετου  "παταριού" εμβαδού όσο και ο ισόγειος χώρος με εσωτερική σκάλα, με φανερή στέγη καικαθαρό ύψος απο 1.54 έως 2.23 στο κέντρο. (βάζω τα εισαγωγικά γιατί καταλαβαίνω οτι λόγω της επιφάνειας του έφυγα από τον ορισμό πατάρι και άρα δε μπορώ να χρησιμοποιήσω τον μειωτικό συντελεστή). Ο υποκείμενος όροφος έχει ύψος 2.33μ. Επομένως, αν καταλαβαίνω καλά το ρυθμίζω σαν πατάρι, χωρίς μειωτικό συντελεστή, με υπέρβαση δόμησης 100%;

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

 

παρακαλώ μπορείτε να με βοηθήσετε στα ακόλουθα:

Έχω αυθαίρετο πατάρι σε κατάστημα που πληρεί τις προυποθέσεις του 70% και ύψους του ΝΟΚ και έχει πρόσβασει μόνο από το εσωτερικό περίγραμμα του καταστήματος.  Επίσης τα μ² είναι λιγότερα του 10% της δόμησης της αδείας. Μεταλλική κατασκευή.

α)  Πάω με Υ.Δ. μειωτικού συντελεστή, σωστά;

β)  Κατηγορία 5, σωστά;

γ)  Συμπεριλαμβάνω τα μέτρα της τοιχοποιίας; (Η τοιχοποιία είναι η προυπάρχουσα σύμφωνα με την άδεια λόγω του νομίμου ύψους του καταστήματος 6,00μ)

(Πατάρι 2,90μ. ύψος / κατάστημα 2,68-2,70μ. ύψος).

δ)  Συμπεριλαμβάνω τα μ² της κλίμακας; (Ευθύγραμμη κλίμακα, εντός περιγράμματος καταστήματος).  Σε παλαιότερη απάντηση από ΤΕΕ σε παρόμοια ερώτηση, είπαν ότι είναι υπερβολή η κλίμακα να πάει με αναλυτικό και θα δωθούν διευκρινήσεις σε τέτοια θέματα με νέα εγκύκλιο από ΥΠΕΚΑ, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι.

ε)  Βάζω και υπέρβαση δόμησης αδείας, ή λόγω ΝΟΚ δεν μετράνε ή γενικά δεν μετράνε στην δόμηση, αυτοτελούς ιδιοκτησίας; (180μ² άδεια καταστήματος, αυθαίρετα 73μ² βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, παταριού);

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. 

Ο ΝΟΚ δεν εμπλέκεται στην τακτοποίηση, οπότε δεν εξετάζεις τις προυποθέσεις με τις οποίες το πατάρι θα μετρούσε ή όχι στη δόμηση.

Το πρόστιμο για το πατάρι υπολογίζεται με μειωτικό συντελεστή.

Οι τοίχοι  του κτιρίου έχω τη γνώμη ότι δεν χρειάζεται να ξαναμετρήσουν, αφού μιλάμε για χώρο κύριας χρήσης και έχουν προσμετρήσει στη δόμηση κατά την έκδοση της άδειας.

Η σκάλα θα υπολογιστεί με αναλυτικό και για λόγους μετέπειτα εγκρίσεων, για να μην έχεις κάθε φορά να αποδείξεις τη νομιμότητα της.

Η κατηγορία 5 αφού το αυθαίρετο πατάρι είναι>40% της νομιμης επιφάνειας καταστήματος, εκτός και αν το πατάρι αποδεικνύεται ότι έχει κατασκευαστεί πριν το 1983 για να υπαχθεί στην κατηγορία 2.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.