Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α23] Διαφορετική εσωτερική διαρρύθμιση


Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σας! Σε διαμέρισμα αυτοτελούς ιδιοκτησίας με ο.α. το 2005, ο Η/Χ που έχει κλέισει δεν έχει δηλωθεί με τον 3843/2010. Τώρα ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το διαμέρισμα. Τον Η/Χ θα τον νομιμοποιήσω με τον 4178/2013. Στο διαμέρισμα υπάρχει διαφορά στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις σε σχέση με την ο.α. δηλ δεν έχουν γίνει από την αρχή 2 εσωτερικές τοιχοποιίες και επιπλέον η κουζίνα είναι σε διαφορετικό τοίχο σε σχέση με τα σχέδια, άρα υπάρχει διαφορά στα Η/Μ ( όμως η αλλαγή όμως έγινε από την αρχή και όχι μετέπειτα). Πώς να το αντιμετωπίσω? Εγώ από όσα κατάλαβα, βγάζω το πρόστιμο μόνο για τον Η/Χ και δεν βάζω τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις ως παράβαση εφόσον γίνανε πριν το 2011,σωστά?  Επίσης τι σχέδια πρέπει να υποβάλλω στο σύστημα του ΤΕΕ για τον Η/Χ?

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω ότι ενδιαφέρεσαι για τακτοποίηση και όχι για νομιμοποίηση.

Στην περίπτωση της τακτοποίησης, έτσι και αλλιώς θα υποβάλλεις στο σύστημα κάτοψη που θα φαίνεται και ο κλεισμένος Η.Χ, οπότε στην ίδια κάτοψη θα δείξεις την υφιστάμενη κατάσταση της διαφορετικής εσωτερικής διαρρύθμισης, για την οποία, στην τεχνική έκθεση θα αναφέρεις ότι δεν αποτελεί αυθαιρεσία σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Η αλλαγή Η/Μ δεν σε ενδιαφέρει και δεν την εξετάζεις.

Για το κλείσιμο του Η.Χ, το πρόστιμο υπολογίζεται ως Υ.Δ Κ.Χ.

Για τα σχέδια και δικαιολογητικά μπορείς να τα δεις στο άρθρο 11 παρ. 6α και επιπλέον ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α  για το κτίριο (εφόσον αυτό έχει επικρατούσα χρήση κατοικία). Το ίδιο το σύστημα θα σου βγάλει απαιτούμενα δικαιολογητικά για πληρότητα.

Για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης μπορεί ο ιδιοκτήτης να πληρώσει το 30% του προστίμου και με ειδική μνεία στο συμβόλαιο να αναλάβει ο αγοραστής την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Με την πληρωμή του 30% μπορείς να υποβάλλεις τη δήλωση σε οριστική υπαγωγή και να εκδόσεις βεβαίωση για μεταβίβαση.

Επιπλέον,  μπορείς να μην ανεβάσεις τα σχέδια στο σύστημα, αλλά να δηλώσεις πάνω σε αυτά ότι θα είναι τα ίδια που θα υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που ορίζει ο νόμος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ! Συνεχίζοντας το ερώτημα μου... άμεσα θα γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου, μόλις είναι έτοιμη η συμβολαιογράφος. Με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του αυθαιρέτου (αίτηση, υ/δ που περιλαμβάνει ατομικά στοιχεία, ΑΦΜ κτλ, Ε9) αν στο ενδιάμεσο γίνει η μεταβίβαση πριν ολοκληρωθεί το ανέβασμα των δικαιολογητικών, ποιος θα φαίνεται ως ιδιοκτήτης ο παλιός ή ο νέος? Συγνώμη για τις ερωτήσεις αλλά δεν έχω ξαναασχοληθεί με κάτι αντίστοιχο που να αφορά άμεση μεταβίβαση....

Link to comment
Share on other sites

Όπως προαναφέραμε, τα δικαιολογητικά και σχέδια μπορούν να ανέβουν στο σύστημα εντός προθεσμίας του νόμου. Στην αρχική δήλωση θα φαίνεται προφανώς ο σημερινός ιδιοκτήτης-εντολέας σου. Στη συνέχεια, εφόσον έχουν επιλέξει να πληρωθεί το 30% του προστίμου, θα στείλεις ηλεκτρονικό αίτημα στο ΤΕΕ για αλλαγή ονόματος ιδιοκτήτη, επισυνάπτοντας το αγοραπωλητήριο συμβόλαιο.

Παραθέτω απόσπασμα από τις οδηγίες του ΤΕΕ για την περίπτωση της μεταβίβασης

Αλλαγή ιδιοκτήτη λόγω μεταβίβασης και μεταφορά δήλωσης

Σε περίπτωση αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς λόγω μεταβίβασης, μπορεί ο μηχανικός να διορθώσει τα στοιχεία των ιδιοκτητών. Στα σχόλια της δήλωσης θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου καθώς και τα ονόματα των αρχικών ιδιοκτητών.

Διόρθωση τυχόν συντελεστών που διαφοροποιούνται λόγω νέου ιδιοκτήτη οι οποίοι επηρεάζουν τον υπολογισμό του προστίμου (πχ. ειδικές συνθήκες, κύρια και μοναδική κατοικία) δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εκτός εάν εκδοθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. 

Θα σου πρότεινα να λάβεις στα χέρια σου το διορθωμένο Ε9 (αν ο ιδιοκτήτης μέχρι σήμερα δεν έχει καταχωρήσει την επιπλέον επιφάνεια του κλειστού Η.Χ στη συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος) για να έχεις και ένα αποδεικτικό παλαιότητας ότι το κλείσιμο έγινε πριν την 28-7-11. 

Πάντως, το καλύτερο θα ήταν να συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης να πληρώσει εφάπαξ το πρόστιμο και να τα βρουν στην τιμή με τον αγοραστή. Έτσι θα έχεις λιγότερα μπερδέματα στη πορεία σε περίπτωση υπαναχώρησης του νέου ιδιοκτήτη. 

Προς το παρόν, διασφάλισε την αμοιβή σου με ένα καλό συμφωνητικό για το πως θα πληρωθείς.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλησπερα συνάδελφοι,

σε ισόγειο  καταστημα με υπογειο, η κατάργηση της μίας εκ των 2 εσωτερικων κλιμάκων ισογείου-υπογείου και η κατασκευή της αλλης σε άλλη θέση απο την προβλεπόμενη, μπορεί να λογιστεί ως απλή εσωτερική διαρρύθμιση? αποψή μου ειναι οτι εφόσον μιλάμε για μπετα, είναι παραβαση είτε λοιπή ειτε κατηγορίας 3 ως μικρή τροποποιηση στατικων.

Link to comment
Share on other sites

παράβαση αναλυτικού θα έλεγα, λόγω διάνοιξης οπής σε διαφορετική θέση και φυσικά λόγω κατασκευής σκάλας. Για αλλαγή διαρρύθμισης κατά την οριζόντια έννοια δύσκολα τεκμηριώνεται. Εξάλλου χρειάζεσαι με κάποιο τρόπο επικαιροποιημένη κάτοψη καταστήματος, η οποία με μια παράβαση αναλυτικού, θα περάσει στο σύστημα αυθαιρέτων και έτσι θα είναι διαθέσιμη για κάθε ενδεχόμενη άδεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, μια ερώτηση δευτερευούσης σημασίας : σε χώρο που είχε ρυθμιστεί με 3843 (ισόγειο γκαράζ), και τώρα υποβάλλεται 4178 λόγω ύψους μόνο και 1 λοιπή παράβαση για όψη (κουφώματα a/c κλπ), θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον αναλυτικό και η κατασκευή λουτρού-κουζίνας στο ρυθμισμένο με 3843 εσωτερικό ? ή θεωρείτε ότι ισχύει και εδώ η παρ.λ 9 του αρ. 23 οπότε δεν απαιτείται?

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.