Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Εξώστες (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

@SEKKARA

Η επιφάνεια δεν αποτελεί πρόβλημα.
Επειδή ο εξώστης ξεπερνάει το κρασπεδόρειθρο δεν μπορεί να γίνει υπαγωγή.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 678
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Equalizer ευχαριστώ, έλεγα μήπως σώζεται με  το άρθρο 96 περίπτωση γιε  και κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων α, β και γ της παρ.2 του άρθρου 89. Ο εξώστης δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου;

Link to comment
Share on other sites

Ότι αναφέρει ο συνάδελφος ισχύει. Δεν σώζεται. Αν η προβολή του δεν ξεπερνούσε το κρασπεδόρείθρο θα μπορούσε να τακτοποιηθεί με υπαγωγή στην κατηγορία 3 ανεξαρτήτως επιφάνειας λόγω του ότι ο εξώστης προυφίσταται του ΓΟΚ 85 (κατ΄ αναλογία εφαρμογή της εγκ. 3 Ν. 4178). Όμως, με βάση το ισχύον κριτήριο για το κρασπεδόρειθρο, δεν μπορεί να γίνει υπαγωγή (παραβιάζει διατάξεις του Α 89). Οι διαστάσεις περιγράμματος δεν αφορούν εξώστες.

Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα σε όλους. Έχω διαμέρισμα εν εσοχή και δεν ξεκαθαρίζεται στον τίτλο αν η βεράντα είναι αποκλειστικής χρήσης δικής μου ή όχι. Βάσει πραγματικότητας, δεν μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση από το κλιμακοστάσιο. Το θέμα είναι μπορώ να δηλώσω χωρίς συναίνεση έναν χώρο που έχει κατασκευαστεί από τον πελάτη μου σε μία τέτοια βεράντα; 

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχας δεν τιθεται θεμα "χρησης" της βεραντας,

αφου εκ κατασκευης προοριζεται προς αποκλειστικη χρηση του διαμερισματος σου, λογω μη δυνατοτητας αλλου συνιδιοκτητη να μπει σε αυτη

Κατα τα λοιπα, μπορεις να τακτοποιησεις , αλλά,

εν οψει μιας  μη  σαφους διατυπωσης της παρ. 8 για την μονομερη τροποποιηση επι αποκλειστικης χρησης [ και εαν απαιτειται ή οχι και πού προβλεπεται],

καλο θα ηταν να  μιλησεις με την συμβ/φο,

προφανως μετα τοσα χρονια, το εχουν ηδη συζητησει για τι θα κανουν, εάν για την μεταβιβαση απαιτειται μονομερης τροποποιηση της συστασης ή αν η μεταβιβαση μπορει να γινει χωρις τροποποιηση της συστασης, λογω "αποκλειστικης χρησης"

- Μπορει να σου πει οτι δεν απαιτειται.

- Εαν απαιτειται, θα σου πει αν πραγματι μπορεις να πας με το 8

Μια λυση θα ηταν να πας με την παρ. 7, δλδ λογω δεκαετιας και με ενα απο τα α ή β  αρα θα πας με το εκ κατασκευης, όπου ρητα οριζει την δυνατοτητα μονομερους.

Προχτες το συζητουσαμε εδω

https://www.michanikos.gr/forums/topic/50390-αρθρο-098-ν-449517-αυθαίρετες-κατασκευές-σε-οριζόντιες-ιδιοκτησίες/page/148/#comment-1138847

ρωτα τον gamvro

αν κατεληξαν καπου

συμπληρωματικα

υπαρχει η εγκ 4/16, που, επι αποκλειστικων χρησεων δεν απαιτει τροποποιηση.

Ειδικά στην περίπτωση που η επέκταση και γενικά η νομιμοποιηθείσα αυθαίρετη δόμηση ή χρήση έχει πραγματοποιηθεί σε χώρο κοινόκτητο μεν, αλλά αποκλειστικής χρήσης, είναι δυνατή η μεταβίβαση του χώρου αυτού μαζί με την οριζόντια ιδιοκτησία στην οποία ανήκει η αποκλειστική χρήση, χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Εξυπακούεται, όμως, ότι ο χώρος αποκλειστικής χρήσης, στη νέα, νομιμοποιηθείσα μορφή του, θα μεταβιβασθεί και πάλι ως χώρος αποκλειστικής χρήσης, δηλαδή κοινόκτητος και ιδιόχρηστος και όχι ως χώρος πλήρους κυριότητας.

https://enotariat.gr/?p=1402

συζητειστε εάν  ενεκα  εκδοσης μετεπειτα νομων, αν ισχυει.

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Με λίγο (ομολογουμένως) ψάξιμο δεν βρήκα κάτι, ίσως επειδή -λογικά- δεν αποτελεί παράβαση, αλλά θα ήθελα μια επιβεβαίωση:

Νόμιμος ανοιχτός εξώστης, που λόγω μετακίνησης του κτιρίου μπαίνει εντός Δ (πίσω ορίου), όπως αυτό έχει οριστεί στην Ο.Α. του 1986, δημιουργεί κάποιου είδους παράβαση ή αρκεί η παράβαση κατηγορίας 3 για τη μετακίνηση του κτιρίου;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να ρωτήσω...

Έχω εξ ολοκλήρου αυθαιρετο κτήριο πρό του 1975 με εξώστη σε ύψος 2,7 μ. εκτός ρυμοτομικής. Δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει πεζοδρόμιο (μπορειτε να δειτε στην φωτο) και στην περιοχή έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής.

Μπορεί να τακτοποιηθεί ο εξώστης;

Υπάρχει ακόμα η απαίτηση για απόσταση 3 μ. του εξώστη από το δρόμο ή όχι;

καθώς έχει αλλάξει το λεκτικό στην περίπτωση γγ της κατηγορία 3.

"γγ) αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως είκοσι τις εκατό (20%). Συμπεριλαμβάνονται και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους, που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση, ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο,"

20220507_101500.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να το τακτοποιήσεις με επίκληση κατ αναλογία του σχετικού εδαφίου της εγκ. 3 Ν. 4178 για ρύθμιση εξωστών προυφιστάμενων του ΓΟΚ 85, ανεξαρτήτως επιφάνειας αυτών, τηρώντας βεβαίως και τις προυποθέσεις της κατηγορίας 3, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν. Το κριτήριο του ύψους κάτω από τον εξώστη έχει καταργηθεί. Κράσπεδο δεν βλέπω οπότε μια χαρά μπορεί να τακτοποιηθεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.