Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α18] Εξώστες (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

προτείνω να βάλεις μια παράβαση την διαμερισμάτωση και άλλη μια με αναλυτικό την τροποποίηση του εξώστη, θεωρώ ότι βάζοντας την παράβαση της διαμερισμάτωσης συμπεριλαμβάνειςω και τις τροποποιήσεις σε ανοίγματα κτλ.

ΕΥχαριστω Killer

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 678
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα, σε πολυκατοικία με άδεια του 1964 κάνω υπαγωγή για το σύνολο της επιφανείας ενός διαμερίσματος (Κατηγορία 1) καθώς ο φάκελος έχει χαθεί. Επιπλέον συμβαίνει το εξής: η πολυκατοικία είναι γωνιακή και στην κάτοψη της σύστασης φαίνονται δύο εξώστες (από ένας σε κάθε πλευρά άνωθεν κοινοχρήστου χώρου - δρόμου). Στην πραγματικότητα οι δύο αυτοί εξώστες έχουν ενωθεί και συναποτελούν έναν ενιαίο εξώστη (η υπέρβαση είναι πάνω από 10%). Δεν έχουμε αλλαγή του πλάτους των εξωστών, μόνο του μήκους τους. Πώς αντιμετωπίζουμε τους εξώστες? Μπορούμε με αναλυτικό (σα λοιπή παράβαση) για να γλιτώσουμε το +500 της Κατηγορίας 3? ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι για αυθαίρετο εξώστη κατασκευής προ 9/6/75 (συνεπώς υφίσταται προ των διατάξεων του ΓΟΚ 85) δεν απαιτείται να υπαχθεί στην κατηγορία 3, αλλά μπορεί και με παράβαση αναλυτικού κατηγορίας 1 επίσης, διότι δεν είναι δυνατόν να μπορεί να υπαχθεί σε κατηγορία ευμενέστερη από άποψη στοιχείων και δικαιολογητικών η οποία αφορά ελάχιστης σημασίας παραβάσεις (κατηγορία 3) στην οποία μάλιστα δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός παρά μόνο καταληκτική προθεσμία μέχρι τη λήξη ισχύος του νόμου και να μην μπορεί να υπαχθεί σε μια κατηγορία όπως η κατηγορία 1.

Αναφέρομαι πάντοτε σε εξώστες άνωθεν δρόμου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδερφοι και χρόνια πολλά.

 

Υπέρβαση κάλυψης εξώστη διαμερίσματος σε άδεια του '79 μετράει ως παράβαση στο διαμέρισμα ώστε να χρειάζεται νομιμοποίησή της ή όχι?

 

 

 

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Διαμερισμα 1986.

Για τακτοποίηση αυθαιρέτου και αγοραπωλησίας διαπίστωσα :

1) ότι τα τετραγωνικά της κάτοψης της άδειας του διαμερίσματος με την πραγματικότητα έχουν 0,5τ.μ. διάφορα (102τ.μ. στην άδεια και 102,5τ.μ. στην πραγματικότητα) με την υπέρβαση να είναι εις βάρος της βεράντας. Το δηλώνω ή είναι στις περίπτωσης ανοχής. (ποιες είναι αυτές; )

2) Αλλαγή θεσεως του τζακιού. Αλλιως στην άδεια, άλλη θέση τώρα.

3) Εσωτερικές αλλαγέςς σε τοιχοποιια (μετακίνηση εσωτερικών τοιχων κατα 10-15 εκ και αλλαγη θέσης εσωτερικών θυρών.

4) Η κυρια παραβαση ειναι η βεράντα,που ενώ στα σχεδία της πολεοδομίας δείχνει να φτάνει μέχρι την άκρη του διαμερίσματος και της πολυκατοικίας, σταματάει ένα μετρό πιο μέσα, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερα τα τετραγωνικάτης από αυτά της άδειας. Eδω τι παράβαση έχω, εφόσον τα τετραγωνικά της βεράντας είναι κατασκευάστκα λιγότερα;

Θεωρω οτι εχω ως παραβαση μονο την βεραντα ή οχι;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Χρόνια πολλά και καλή Πρωτοχρονιά.

Υπέρβαση κάλυψης (και υπέρβαση δόμησης)  προκύπτει στους εξώστες, όταν αυτοί κλείνονται και μετατρέπονται σε χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης. Πρέπει να διατυπώσεις με σαφήνεια το ερώτημά σου με πλήρη δεδομένα. Αν το ερώτημα σχετίζεται με τακτοποίηση αυθαιρέτων με μια μικρή αναζήτηση θα δεις τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες για να δημοσιεύσεις κάθε απορία σου.

Γενικά μπορώ να σου πω ότι κάθε κατασκευή η οποία δεν υπάρχει στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας θεωρείται αυθαίρετη. Από κει και πέρα η επιλογή υπαγωγής στο ν. 4178/13 ή νομιμοποίησης είναι μια άλλη συζήτηση.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Επειδή πρόκειται για πολύ μικρή μεταβολή έλεγξε μήπως κάπου έφυγε καμιά διάσταση. Αν πράγματι κρατήσεις αυτή την εμβαδομέτρηση τακτοποιείς με το ιστ της κατηγορίας 3 ή με τις γενικές διατάξεις. 

2. Η αλλαγή θέσης της καμινάδας είναι αυτή που απασχολεί, διότι πρόκειται αφενός για αλλοίωση όψεων αφετέρου για κοινόκτητο τμήμα της οικοδομής αφού κατά πάσα πιθανότητα περνάει από άλλες ιδιοκτησίες. Αν έχεις τις απαραίτητες συναινέσεις με αναλυτικό.

3) Εσωτερικές διαρρυθμίσεις δεν συνιστούν αυθαιρεσία. Εξυπακούεται όμως ότι η κάτοψη της τακτοποίησης θα αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση και στην τεχνική έκθεση θα αναφερθεί ότι η παρούσα διαρρύθμιση δεν αποτελεί αυθαιρεσία δυνάμει του άρθρου 23 παρ. 9.

4 Αν το περίγραμμα της βεράντας αναφορικά με τις εξωτερικές νοητές πλευρές της τηρείται (δεν έχει αλλάξει σχήμα προς το δυσμενέστερο έστω και σημειακά ) τότε δεν έχεις καμία παράβαση. Το αναφέρεις στην τεχνική έκθεση κάνοντας παραπομπή και στο εδάφιο του παραρτήματος της εγκ. 3.

 

Αν το ερώτημα αφορά μόνο τη βεβαίωση μεταβίβασης, οι παραπάνω αυθαιρεσίες δεν συνιστούν απαγόρευση χορήγησης μεταβίβασης, εφόσον η μικτή επιφάνεια του μεταβιβαζόμενου διαμερίσματος δεν υπερβαίνει το 2% με μέγιστη ανοχή τα 8 τμ και κάθε διάσταση ο 2% με μέγιστη ανοχή (κάθε διάστασης) τα 20 εκ.

Στα σχόλια της βεβαίωσης,  για δική σου διασφάλιση,  μπορείς να αναγράψεις (δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο) ότι εντοπίστηκαν οι παραπάνω αυθαιρεσίες οι οποίες όμως εμπίπτουν στις ανοχές ή σε αυτές που δεν προσαυξάνουν κάλυψη, δόμηση, ύψος και δεν μεταβάλουν τη χρήση και έτσι δύναται να χορηγηθεί η παρούσα βεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

....

4 Αν το περίγραμμα της βεράντας αναφορικά με τις εξωτερικές νοητές πλευρές της τηρείται (δεν έχει αλλάξει σχήμα προς το δυσμενέστερο έστω και σημειακά ) τότε δεν έχεις καμία παράβαση. Το αναφέρεις στην τεχνική έκθεση κάνοντας παραπομπή και στο εδάφιο του παραρτήματος της εγκ. 3.

.....

Αφορα τακτοποιηση.

Για το 4. Βεραντα.   Η βεραντα στα εγκεκριμένα σχεδια της οικ.αδείας του 1986 ειναι 2Χ10 αλλα στην πραγματικοτητα ειναι 2Χ9 τειρόντας ολο το περιγραμματα το ιδιο εκτος απο το 1 μετρο (στο οποιο ειναι πιο μεσα απο αυτο της αδειας). Αρα εχει αλλαξει σχημα (μικροτερο) μονο στη μια πλευρα.

Link to comment
Share on other sites

Αφορά τακτοποίηση.

Για το 4. Βεράντα.   Η βεράντα στα εγκεκριμένα σχεδία της οικοδομικής αδείας του 1986 είναι 2Χ10,  άλλα στην πραγματικοτητα είναι 2Χ9,  τηρώντας όλο το περίγραμμα τα,  το ίδιο εκτός από το 1 μετρό (στο οποίο είναι πιο μέσα από αυτό της άδειας). Άρα,  έχει αλλάξει σχήμα (μικρότερο) μόνο στη μια πλευρά.

Τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Ισχύει η περίπτωση 4 της δημοσίευσης #469. 

Υ.Γ: Γιώργο, συμπλήρωσα τον τονισμό λέξεων όπου έλειπε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.