Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Ν.4178/13] Σύστημα Αμοιβών ΤΕΕ και Αμοιβές


Recommended Posts

αλλαγή αμοιβών θα έχεις αν απαιτηθούν νέες αποτυπώσεις αρχιτεκτονικών. Αν δεν απαιτηθούν ξ αμοιβή παραμένει η ίδια οπότε ποιος ο λόγος να κάνεις νέο έργο; 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 948
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν πειράζει αν το πληρώσεις, έτσι κι αλλιώς προκαταβολή φόρου είναι, αλλά τουλάχιστον για τις βεβαιώσεις δεν απαιτείται από κάπου οπότε δεν είναι υποχρεωτικό.

Link to comment
Share on other sites

Με τις νόμιμες αμοιβές του ν. 4014 θεωρείται ότι αν δεν έχεις συμφωνητικό έχεις εισπράξει τη νόμιμη αμοιβή. Αν θυμάμαι καλά ήταν 4.5 ημέρες απασχόλησης μηχανικού 10-20 ετών εμπειρίας. Το νούμερο στο περίπου έβγαινε 1500+ ευρώ (με επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια του αριθμού). 

Πρέπει να μεριμνήσεις ώστε να καλύψεις τον εαυτό σου σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο. 

Ποτέ δεν ξέρεις αν στο μέλλον υπάρξει διασταύρωση μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ.

Αν δεν ζητήσεις την αμοιβή σου, τυπικά οφείλεις να εκδόσεις ΑΠΥ για τη νόμιμη αμοιβή και να έχεις καταβάλει το ΦΕΜ σου καθώς και τις κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ. 

Στη περίπτωση αυτή συμφωνητικό δεν απαιτείται.

Σε περίπτωση απροθυμίας του πελάτη να καταβάλει το ποσό, νομίζω ότι μπορείς να κινηθείς νομικά μέσω του ΤΕΕ. 

 

Μια μέση λύση (στη περίπτωση που για δικούς σου λόγους δεν θέλεις να πληρωθείς) θα ήταν να συμβιβαστεί ο πελάτης σου και να καταβάλει το ΦΠΑ επί της νόμιμης καθώς και το ποσοστό που αναλογεί ως φόρος (πχ 26%) αφού στην ουσία δεν θα λάβεις αμοιβή,  να εκδόσεις ΑΠΥ (έστω και καθυστερημένα) και ένα  συμφωνητικό έστω και μη θεωρημένο (δεν γίνεται διαφορετικά) στο οποίο να αναγράφεις ότι η αμοιβή συμφωνήθηκε να εξοφληθεί τη ημερομηνία που θα εκδόσεις την ΑΠΥ.

Μπάζει σίγουρα και αυτός ο τρόπος, αλλά δεν έχεις και πολλές επιλογές εκ των υστέρων και ειδικά στη περίπτωση που υπάρχει πλήρης ρήξη σχέσεων. 

 

Μια άλλη σκέψη είναι να γίνει σήμερα συμφωνητικό θεωρημένο στο ΚΕΠ, στο οποίο να αναγράφεται ότι συμφωνήθηκε η εξόφληση για τις εργασίες υπαγωγής στο ν. 4014 και όλων των απαιτούμενων εργασιών να εξοφληθεί την τελευταία καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχεδίων. Οπότε,  με βάσει την αναφορά που γίνεται στο άρθρο 30 ν. 4178  ("για τις πράξεις υπαγωγής κατά τις διατάξεις του ν.4014, τα δικαιολογητικά στοιχεία και σχέδια της υπ αρίθμ 41498/011 ΚΥΑ δύναται να υποβληθούν έως την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής που προβλέπεται στον παρόντα νόμο") μπορείς να ισχυριστείς σε πιθανό φορολογικό έλεγχο, ότι η εξόφληση αμοιβής συμφωνήθηκε όταν η εργασία γίνεται απαιτητή δηλαδή την καταληκτική της ημερομηνία. 

Σε κάθε περίπτωση είτε πληρωθείς είτε όχι πρέπει να τακτοποιήσεις με κάποιο τρόπο την εκκρεμότητα διότι είσαι φορολογικά ευάλωτος σε πιθανό έλεγχο. 

Αν τελικά αποφασίσεις να εκδόσεις ΑΠΥ επί της νόμιμης να μην ξεχάσεις ότι πρέπει να καταθέσεις τα χρήματα σε κάποια τράπεζα και η ημερομηνία κατάθεσης να ταυτίζεται με αυτή της έκδοσης ΑΠΥ.

Α)αν εχω κοψει ΑΠΥ  για προκαταβολη αμοιβης 300ευρω+φπα πχ  στο  4014 χωρις ανεβασμα σχεδιων κ χωρις κλεισιμο της αμοιβης στο συστημα

1.γιατι πρεπει να καταθεσω το ποσο σε τραπεζα?

2.δεν εχω κανει συμφωνητικο διοτι θα γινοταν με το ανεβασμα των σχεδιων οποτε κ θα εξοφλουσαν την εργασια,μπορω να το κανω  οταν ανεβουν τα σχεδια στο 4178?θελει θεωρηση απο ΚΕΠ η εφορια?

 

Β)Αν εχω κοψει ΑΠΥ 3000ευρω +φπα  χωρις ΤΣΜΕΔΕ στο 4014  με ανοιχτη την αμοιβη στο συστημα ,αλλα δεν εκανα συμφωνητικο προφανως μπορω να τα κανω τωρα κ να κλεισω την αμοιβη με τον 4178?

 

Γ)τι γινεται με τις 3μηνιαιες υποβολες συγκεντρωτικων για τα συμφωνητικα?

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

H κατάθεση είναι υποχρέωση για ποσά από 1500 ευρώ και άνω σε συναλλαγή μεταξύ επιτηδευματία και ιδιώτη. Αφορούσε περίπτωση νόμιμης αμοιβής που ανέφερα στο ποστ συναδέλφου.

Η λογική σειρά της διαδικασίας είναι πρώτα υπογραφή συμφωνητικού για μια εργασία και μετά αυτή η εργασία ξεκινά.

Θα μπορούσες σε ένα συμφωνητικό να αναγράφεις ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των συμβαλλόμενων η προκαταβολή αμοιβής με την υπογραφή της παρούσας σύμβασης στο ποσό των 300 ευρώ και η εξόφληση μετά το πέρας της διαδικασίας υπαγωγής (ανέβασμα σχεδίων  κατά το τάδε άρθρο του ν. 4014). Επίσης μπορείς να αναγράφεις ότι η εξόφληση της αμοιβής γίνεται προκαταβολικά αν κάτι τέτοιο έχει συμφωνηθεί. Οπότε στη περίπτωση αυτή εκδίδεις Α.Π.Υ και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αργότερα.

Εκ των υστέρων το μόνο που διαφαίνεται να μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις συμφωνητικά χωρίς γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ του πελάτη σου με ημερομηνίες προγενέστερες των ΑΠΥ που έχεις εκδώσει.

Έχει γίνει άπειρη συζήτηση για θεώρηση ή μη συμφωνητικών στην εφορία. Θα διαβάσεις και τις 2 διαφορετικές γνώμες. Προσωπικά, την εποχή που ασχολήθηκα για τη θεώρηση ή μη των συμφωνητικών από εφορία είχα καταλήξει ότι δεν απαιτείται. Κάποιες εφορίες δεν δέχονταν συμφωνητικά για θεώρηση. Γενικά υπήρχε και υπάρχει σύγχυση στο όλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

H κατάθεση είναι υποχρέωση για ποσά από 1500 ευρώ και άνω σε συναλλαγή μεταξύ επιτηδευματία και ιδιώτη. 

 

Και θυμίζω επιπροσθέτως ότι, από 1.1.2014 είναι 500 ευρώ με το ΦΠΑ!!!!

Link to comment
Share on other sites

<<Εκ των υστέρων το μόνο που διαφαίνεται να μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις συμφωνητικά χωρίς γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ του πελάτη σου με ημερομηνίες προγενέστερες των ΑΠΥ που έχεις εκδώσει.>>

Παυλο καλημερα

οι αμοιβες στο συστημα δεν ειναι σε ολοκληρωμενη,εχω κοψει ΑΠΥ  πχ δεκ2011,χωρις συμφωνητικο,η διαικασια των εργασιων  δηλ 4014,μεταφορα κ ολοκληρωση στο 4178  ειναι ακομη σε εξελιξη.

Αρα 1)κανω συμφωνητικο προγενεστερο της απυ 

       2)το ανεβαζω με την ολοκληρωση 4178 

        κ κλεινω<< οριστικη υποβολη>> στο τελος 4178 την αμοιβη στο συστημα

     

ειναι σωστο ολο το παραπανω? δεν θεωρω οτι ανοιγω νεα αμοιβη στο 4178 αφου ολη η διαδικασια ειναι σε εξελιξη

     εξαλλου φορολογικα με ΑΠΥ+ΦΠΑ λογικα ειμαι ενταξει

υγ 70%οι αμοιβες που εκοψα ΑΠΥ ειναι μεγαλυτερες της νομιμης

    επισης οταν απαιτειται μηχανολογος το βαζω στο συμφωνητικο η γινεται ξεχωριστο πελατη ΜΟΥ

    κ αυτου?κ ποτε οταν πχ  σε 3 μηνες μου κανει τη μελετη η ταυτοχρονα με την αναληψη του αυθαιρετου

απο εμενα?

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Φορολογικά είσαι εντάξει όταν αποδεικνύεις ότι εξέδωσες Α.Π.Υ με βάση τη συμφωνηθείσα αμοιβή, η οποία αποδεικνύεται με έγγραφη συμφωνία. Μιλάμε πάντα για ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο. 

Για τη μετάβαση από ν. 4014 σε ν. 4178 θα ζητήσεις επιπλέον αμοιβή;

Αν ναι, σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλό να υπογράψετε με τον πελάτη σου μια συμπληρωματική σύμβαση έργου ως προς την πρώτη (αυτή που θα ετοιμάσεις εκ των υστέρων).

Έχω τη γνώμη ότι η παρασχεθείσα υπηρεσία του μηχανολόγου θα πρέπει να έχει τη δική της σύμβαση. 

Διότι στη περίπτωση αυτή, μπορεί μεν να αναλαμβάνεις την όλη υπόθεση ως χειριστής μηχανικός, αλλά για την υπηρεσία της Τ.Ε στα μηχανολογικά είναι υπόλογος ο συνάδελφος μηχανολόγος. Η νόμιμη αμοιβή του για τις εργασίες του ν. 4014 αν θυμάμαι καλά ήταν 1.5 ημέρα απασχόλησης μηχανικού εμπειρίας 15 ετών.

 

Ο γενικός κανόνας είναι ότι η απυ εκδίδεται όταν η εργασία γίνεται απαιτητή. Στο συμφωνητικό μπορείς να "παίξεις" με το χρόνο απαίτησης ολοκλήρωσης της εργασίας. Μπορείς να αναφέρεις ότι εξοφλείσαι προκαταβολικά, ή αναφέρεις ότι εξοφλείται το ποσό σε στάδια (πχ 1η απυ όταν πληρωθεί το παράβολο-υπαγωγή/ δεύτερη απυ όταν ανεβάσεις τα σχέδια και τα δικαιολογητικά κλπ)  οπότε εκδίδεις αντίστοιχα περισσότερες από μια ΑΠΥ, ή αναφέρεις ότι η εξόφληση του συμφωνηθέντος ποσού (άρα και η έκδοση ΑΠΥ) πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση των εργασιών κατά τις διατάξεις του ν. 4178 άρθρο τάδε κλπ. 

Link to comment
Share on other sites

Παυλο  καταρχας ευχαριστω για το κοπο σου :grin:

αν καταλαβες εχω υποθεση απο 4014  τελος του 2011(τοτε τα πραγματα ηταν θολα) ,δεν εκανα  το συμφωνητικο (οκ το κανω τωρα με ημερ προ ΑΠΥ)

τον μηχανολογο σκοπευα να τον βαλω τον ΑΥΓ-ΣΕΠΤ13 αλλα τωρα μεταφερω τη δηλωση.,οποτε θα κανει ο μηχανολογος ΤΩΡΑ(με 4178) το συμφωνητικο,οπως δεν εβαζα τοπο οποτε το βαζω τωρα?

Τις αμοιβες γενικα στο συστημα δεν τις ολοκληρωσα(νομιζω δεν εχω βαλει ουτε συμφωνειθησα ακομη) καθοσον εβαζα το Α/Α αμοιβης στη δηλωση κ προχωρουσα με σκοπο να τις κλεισω ΣΕΠΤΕΒΡΗ,τι γινεται με αυτες?τις κλεινω με το 4178?

 

υγ κ βεβαια επιπλεον αμοιβη!!!εχει δουλεια κ η πιο απλη μεταφορα !απορω πως γινεται να διαφημιζουν δηλωσεις με 300ευρω :confused:

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.