Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύγκριση στατικών μετρήσεων με RTK


giorgosv

Recommended Posts

Έχω μια απορία σχετικά με σύγκριση στατικών μετρήσεων GPS και μετρήσεων RTK.

Σε ένα project που δουλεύω έκανα το εξής:

1) Ιδρυσα 3 στάσεις τις οποίες εξάρτησα από κοντινό τριγωνομετρικό (με στατικές μετρήσεις) παίρνοντας ΧΥ και Ζ ορθομετρικό. Οι στάσεις απείχαν περίπου 1,5 χλμ μεταξύ τους. Δηλ. max απόσταση 3 χλμ. με μεγάλη όμως υψομετρική διαφορά μεταξύ τους περί τα 160 μ.

2) Τις μέτρησα και με RTK όπου είχα ρυθμίσει το GPS να παίρνει μετρήσεις στο σύστημα HEPOS/GGRS87 δηλαδή μέτρησα με την μέση ακρίβεια του hepos κατα ΧY αλλά στο Z είχα φορτώσει το γεωειδές EGM08 και άρα ακρίβεια περίπου 0,5μ σε σχέση με τα ορθομετρικά υψόμετρα.

3) Σκοπός μου είναι να μεταθέσω τα υπόλοιπα σημεία της αποτύπωσης μου κατα ΔΧ,ΔΥ,ΔΖ ώστε να είναι συμβατά με το κοντινό τριγωνομετρικό.

Έλα όμως που ενώ οριζοντιογραφικά τα ΔΧ.ΔΥ είναι κοντά δίνοντας μου απόκλιση 2 και 3 cm αντίστοιχα, υψομετρικά δεν έχω καλή λύση και τα ΔΖ έχουν διαφορές 6 και 16 cm!

Είναι λογικό να υπάρχει τέτοια απόκλιση; Θα μου πείτε χρησιμοποίησα παγκόσμιο μοντέλο γεωειδούς αλλά και πάλι αν δεν έβαζα καθόλου μοντέλο θα ήταν καλύτερα;

Ίσως αν μετρούσα γεωμετρικά υψόμετρα και εν συνεχεία χρησιμοποιούσα τον μετασχηματισμό του HEPOS να έπαιρνα καλύτερα αποτελέσματα.

Το θέμα μου τωρα είναι, να διορθώσω τα υπόλοιπα σημεία με τον μέσο όρο του ΔΖ ή να τα διορθώσω από το ένα σημείο ή να κάνω και άλλες μετρήσεις;

Τι λέτε οι GPS experts?

Edited by giorgosv
Link to comment
Share on other sites

1η παρατήρηση: Θα ναι καλό το ορθομετρικό υψόμετρο να το λες Η και όχι Ζ

 

Χμ...Σε περίπτωση χρήσης μετρήσεων δΕ, δΝ, δΗ (όχι σε απόλυτο) σε απόσταση 2-3 χιλιόμετρα περιμένω απόκλιση της τάξης 3-4 εκ. στο υψόμετρο. Μήπως παίχτηκε κάτι με τον στυλεό ή δεν μέτρησες σωστά το ύψος κεραίας; 

 

Προτείνω να χρησιμοποιήσεις ως δΗ αυτό που θα προκύψει από τη διαφορά των γεωμετρικών υψομέτρων (δh). 

 

Από ιδία πείρα, το υψόμετρο από ο HEPOS θα σου κάτσει στα μερικά εκατοστά...

 

Χρησιμοποίησε ένα σημείο σταθερό και δημιούργησε τα δΗ από εκεί...

 

Στείλε για το οτιδήποτε...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση,

όχι οι μετρήσεις έγιναν με μεγάλη προσοχή και μάλιστα πήρα μέσο όρο 10 μετρήσεις αντί 2-3 που συνήθως παίρνω στο RTK.

Θα δω μήπως παίζει κάτι με τα μοντέλα γεωειδούς και θα προσπαθήσω να εισάγω το μοντέλο του HEPOS να δω μήπως εξομαλύνονται οι διαφορές.

Επίσης επειδή θα χρειαστεί να ξαναπάω ούτως ή άλλως στην περιοχή μετρήσεων θα ξαναμετρήσω να δω τι γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

1) Όταν έκανες την επίλυση των στατικών μετρήσεων σε ποιο σύστημα "δούλεψες" στο ΕΓΣΑ ή στο hepos?

Κατέβασες από το hepos αρχείο ώστε να λύσεις (επιλέγοντας στην επίλυση σύστημα hepos) ως να μην ήταν τριγωνομετρικό το ΓΥΣ για να δεις αν υπάρχουν διαφορές της επίλυσης με τις συντεταγμένες που έχεις για το ΓΥΣ?

 

Γνώμη μου είναι όταν μετράς σε ΕΓΣΑ χρησιμοποιείς τα πάντα όλα του ΕΓΣΑ, ενώ αν μετράς σε hepos τα αντίστοιχα πάντα όλα.

 

Επίσης σαν μηχανικός θα πρέπει να λαμβάνεις πάντα υπόψην σου τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της εργασίας που ανέλαβες. Κάθε διαφορετική εργασία έχει διαφορετικές ανοχές και αξιολόγηση στο τι είναι σημαντικό και τι όχι. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όταν έκανα την στατική επίλυση δούλεψα απ'ευθείας στο ΕΓΣΑ με μοντέλο γεωειδούς το EGM08 αφού εξαρτήθηκα απο τριγωνομετρικό.

Κατέβασα και αρχείο απο hepos το οποίο όμως δεν μου έδωσε fixed λύση στο σημείο που είχα το πρόβλημα διότι λειτουργεί μόνο με GPS δορυφόρους και τη στιγμή της μέτρησης είχα μονο 5 σε ορατότητα.

Επειδή όμως ξαναπήγα με το RTK και πήρα αποτελέσματα πολύ κοντά με τις αρχικές μου μετρήσεις υποψιάζομαι ότι η static μέτρηση έδωσε το λάθος αποτέλεσμα. Μπορεί να φταίει και το σημείο που ήταν σε "γούβα".

 

Γενικά όμως παρατήρησα ότι υψομετρικά δεν παίρνω κάθε φορά το ίδιο υψόμετρο και στα άλλα σημεία. Έχω αποκλίσεις μέχρι και 6-7 cm.

Μέτρησα 3 φορές (σε διαφορετικές μέρες) τα τρία σημεία και κάθε φορά έπαιρνα άλλα υψόμετρα. Προφανώς φταίει η δικτυακή λύση, υποθέτω σε base-rover θα επιγχάνεται η ακρίβεια των περίπου 2cm υψομετρικά.

Edited by giorgosv
Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε giorgosv

συγκρίνεις ορθομετρικά υψόμετρα που προκύπτουν απο επιλύσεις με διαφορετικό τρόπο

το τριγωνομερικό έχει ορθομετρικό υψόμετρο απο τριγωνομετρική υψομετρία ,ουσιαστικά απο το διάνυσμα-βάση και την διόρθωση του EGM-08 προσδιορίζεις το ορθομετρικό στις στάσεις σου

η δικτυακή λύση είναι διαφορετική μεθοδογία, οι διαφορές στα αποτελέσματα απο επαναληπτικές μετρήσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους είναι θέμα που χωράει αρκετή συζήτηση

σου υπενθυμίζω επιπλέον ότι το Hepos χρησιμοποιεί μόνο GPS δορυφόρους,ένα σύστημα GNSS χρησιμοποιεί και GLONASS. Το Hepos καλύπτει ουσιαστικά εργασίες με απαιτήσεις για οριζοντιογραφική ακρίβεια την Κτηματολόγιο Α.Ε προς το παρόν δεν την ενδιαφέρουν απόλυτα ορθομερικά υψόμετρα.

Δεν γνωρίζω τι ειδους μελέτη εκπονείς αλλά οι διαφορες που γράφεις είναι ανεκτές και αναμενόμενες

 
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντα σωστός και περιεκτικός ο συνάδελφος Θεοχάρης!!!

Όπως σωστά αναφέρει και έθιξα ακροθιγώς και εγώ πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί στο να συγκρίνουμε όμοια πράγματα.

Ας μου επιτρέπεις μια συμβουλή. Αν για στατικές μετρήσεις "κατεβάζεις" από το hepos δεδομένα VRS και δε λύνεται (μου έτυχε ακριβώς αυτό που λές την προηγούμενη εβδομάδα), τότε κατέβασε από σταθερό σταθμό έστω και αν σου φαίνεται μεγάλη απόσταση (π.χ. 20χλμ.).

 

 

ΥΓ άσχετο: επειδή είχα καιρό να μπώ στο φόρουμ δε ξέρω από πότε επαενεργοποιήθηκε ο συνάδελφος Θεοχάρης. Χαίρομαι ιδιαίτερα όμως που το έκανε και του στέλνω τους χαιρετισμούς μου. (συνάδελφε σε περιμένω σε κανένα thread για φωτογραμμετρία να διαφωνήσουμε :grin: )

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε agios

δεν απουσίασα ποτέ, παρακολουθώ συνεχώς

απλά διαφωνώ με πολλά που γίνονται και επειδή δεν έγιναν αποδεκτές κάποιες προτάσεις μου

αποφάσισα να εγκαταλείψω την ομάδα συντονισμού

οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το μπάχαλο στον χώρο των μηχανικών έχει πάρει ανεξέλεγκτες  διαστάσεις.

Τι να γράψω? τι να προτείνω ? άλλα ισχύουν το πρωί, άλλα  το βράδυ και με άλλα μας βρίσκει η επόμενη μέρα, Γύρω από κάθε αλήθεια συσσωρεύονται πολυάριθμες πλάνες

Περί φωτογραμμετρίας το πεδίο είναι πάντα ελκυστικό αλλά επαγγελματικά πλέον σε αδράνεια

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.