Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τύποι θεμελίωσης τυπικών μεταλλικών κτηρίων.


 

Recommended Posts

Έστω τυπικό πλαίσιο βιομηχανικού κτιρίου με δίκλινη στέγη και πακτώσεις στις στηρίξεις.

Πως επιλύετε - διαστασιολογείτε την θεμελίωση. Τι τύπο θεμελίωσης προτιμάτε?

Έστω για άνοιγμα >12 (αν θυμάμαι καλά) που δεν απαιτεί ο ΕΑΚ συνδετήρια δοκό.

Link to comment
Share on other sites

Ώπα! συνεχίζουμε την συζήτηση από εκεί που την αφήσαμε;

Το σκεφτόμουν αρκετά αυτές τις μέρες και κάτι έχω αρχίσει να προσεγγίζω αλλά θέλω λίγο ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

σ

Στο είπα!

Για να δούμε. Αν πέσουν και μερικές απόψεις θα κάνουμε και απλό παράδειγμα

Link to comment
Share on other sites

Εγω προσωπικά προτιμώ θεμελίωση με πεδιλοδοκούς.Οταν ειναι υπερυψωμένο τοιχεία με καταληξη σε πεδιλο με διαμορφωση ΣΔ. Στις θεσεις των στυλων δημιουργία τακων με Πεδιλο απο κατω, συνδεδεμένα όμως με τα τοιχεία.

 

Ανάλυση αυτού με πεπερασμένα στοιχεία.

 

Ελπίζω να πιασα το νόημα της κουβέντας.

Link to comment
Share on other sites

άρα στην ουσία η θεμελίωση σου είναι πέδιλα στην κύρια διεύθυνσή του κτιρίου. Δηλαδή κάτω από κάθε μεταλλικό υποστύλωμα έχεις ένα πέδιλο. Τα πέδιλα τα ενώνεις με πεδιλοδοκό.

Κατάλαβα καλά?

Δύο απέναντι κολώνες του ίδιου πλαισίου τις ενώνεις?

Πως τα λύνεις με πεπερασμένα ?

Link to comment
Share on other sites

Ακριβως....με ποιο προγραμμα κανεις τα πεπεραμενα???Εγω τωρα ξεκιναω τα μεταλλικα....γενικα τα προγραμματα των μεταλλικων υπολογιζουν τις στηριξεις σαν μεμονωμενα θεμελια, χωρις συνδετηριες δοκους και χωρις υπολογισμο του οπλισμου....αυτοι οι υπολογισμοι γινονται με το χερι.....Αρη κατα τη δικη μου αποψη πρεπει να συνδεονται τα πεδιλα μεταξυ τους..περιμετρικα του κτηριου κ κατα τη διευθυνση του πλαισου....Οχι τοσο για να μεταβιβασουν την ταση στο εδαφος αλλα για να μην υπαρχει περιπτωση ανατροπης του θεμελιου...τα συνδετηρια δοκαρια μπορει να ειναι μικρων διαστασεων...Με τη χρηση τους βεβαια αυξανεται το κοστος αλλα....Με τα πεπερασμενα πως κανεις την προσομοιωση του εδαφους??

Link to comment
Share on other sites

Μεμονωμένα πέδιλα και συνδετήρια δοκάρια περιμετρικά του φορέα. Εννοείται πως αν υπολογιστούν υπερβολικές διαστάσεις για τα πέδιλα τις μειώνω διαισθητικά-οφθαλμοστατικά που λένε πολλοί. Τους λόγους στους ανέφερα και κατ ιδίαν.

Πιστεύω πως αν έρθει ο θεός και φυσάει την κατασκευή εκτός του οτι θα ξηλωθεί ενδεχομένως η στέγη και θα φύγουν οι οριζόντιες επικαλύψεις πρώτα θα αστοχήσουν τα ακγύρια προτού η θεμελίωση καταλάβει κάτι. Γενικά προτιμώ η διαστασιολόγηση να μην αποφασίζεται απο κάποια θεωρητικά νούμερα που ξερνάει ο υπολογιστής αλλά να θεωρώ το φυσικό φαινόμενο ως πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον panos.

Μεμονωμένα πέδιλα που διαστασιολογούνται με τα φορτία που προκύπτουν από την ανωδομή (μεταλλικός φορέας) θεωρώντας τις στηρίξεις πακτώσεις (ή αρθρώσεις αν προβλέπονται τέτοιες). Επίλυση του μεμονωμένου πεδίλου μέσω ανεξάρτητου προγράμματος (χρησιμοποιώ το BetonExpress). Παρεμπιπτόντως το Instant υπολογίζει υπερβολικά πέδιλα.

Για να γίνεται σωστός έλεγχος σε ανατροπή θα πρέπει να βάζουμε όλα τα φορτία (επιχωμάτωσης, περιμετρικού τοιχώματος, gross beton, άλλα μόνιμα του ισογείου). Επίσης να προσομοιώνουμε τη δέσμευση της στροφής που δίνουν τα περιμετρικά τοιχώματα. Το κάνει κανείς;

 

Περιμετρικά τοιχώματα εγκιβωτισμού πάχους 0,20cm με πέλμα πλάτους 0,60μ και ύψους 0,30μ. Οπλισμός πέλματος #Φ12/15 και κορμού 2#Φ10/20.

 

Και αν έχουμε υπόγειο από σκυρόδεμα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.