Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εφαρμογές μη καταστροφικού ελέγχου


 

Recommended Posts

Το #70 δεν σου δίνει κενό στο σκυρόδεμα διότι το detecting range σου είναι on single event και αρα εαν η εξωτερική θερμοκρασία σου αυξηθεί ή μειωθεί θα βρεις distortion. Επίσης βλέπεις πηγές και όχι κενά. Με λίγα λόγια τα κενά δεν είναι απαραίτητα κάτω απο τις πηγές. 

 

Πάμε λοιπόν για να μάθεις.

 

Θα πας στο φωτογραφείο και θα πάρεις ενα spray CO2 θα κατεβάσεις την θερμοκρασία στο σημείο ελέγχου κατα 10 βαθμούς. Θα βάλεις την κάμερα σε video mode με 2 fps  να γράφει πλέον την αύξηση της θερμοκρασίας, θα το περάσεις στο Thermovision Labview που υποστηρίζει την i3 και θα κάνεις target tracing με FOV. Δεν σου λέω παραπάνω διότι εαν τρέξεις το βιντεο προς τα πίσω θα καταλάβεις και μόνος σου τι γίνετε. Εαν δεν καταλάβεις τότε θα σε βοηθήσω.

 

εδω

 

Πάντως τα πράγματα στο NDT δεν είναι τόσο εύκολα όσο τα περιγράφεις. Δεν φτάνει μόνο η επένδυση αλλα και η κατανόηση του τι μετράς, γιατί, πως θα το χρησιμοποιήσεις, κλπ. Το NDT εχει σαν σκοπό το ρητό detect and protect. Επίσης το NDT έχει για εχθρό του το scale τόσο στην ακρίβεια αλλα βασικά στο κόστος.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 530
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Hot & cold spots.Και τη διόρθωση να κάνω σε όλες τίς παραμέτρους θα έχεις οπτικά την ίδια εικόνα.Χρήστο τα συγκεκριμένα είναι απλά κενά , θα σου ανεβάσω και τη κανονική να τα δείς. Με ροή θερμότητας απο έξω προς τα μέσα (δηλ να θερμάνεις το στοιχείο ,τα κενά στο σκυρόδεμα είναι hot spots, το αντίθετο απο μέσα προς τα έξω).Επειδή είναι αρκετά εύκολα, θα σου ανεβάσω θερμογραφικό έλεγχο σε σκυρόδεμα απο FLIR με παράδειγμα γέφυρα.Σε ευχαριστώ για τη καλή σου πρόθεση να μου μάθεις πάντως. :smile:  :smile: .

 

Η ανάλυση με βίντεο είναι για άλλα θέματα, μη βιάζεσε θα τα αναλύσεις και αυτά.

 

H i3 είναι ακατάλληλη για τέτοιο έλεγχο, χρειάζεσαι απο FLIR EBX 40 και πάνω

 

 

http://www.mtri.org/bridgecondition/doc/PCI_paper.pdf

2010-109-Rao_appnote.pdf

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να μη μπορεί να καταλάβει ένας μηχανικός τι κάνει με ΜΚΕ. Αν ξεκινήσεις απο τα απλά πράγματα, με την εξάσκηση θα μάθει και άλλα το θέμα είναι να ξεκινήσει και όχι να χαθεί.Εσύ  γεννήθηκες με ένα κρουσίμετρο στο χέρι ; .Δεν είναι έτσι ρε συ,προσωπικά θεωρώ οτι είναι απλά τα πράγματα τώρα αν θέλεις να τα παρουσιάσεις δύσκολα οκ κανένα πρόβλημα.Η θεωρία υπάρχει , ο φθηνός εξοπλισμός για να ξεκινήσεις και να δοκιμάσεις υπάρχει, όποιος το γουστάρει θα μάθει.

 

Τα ΜΚΕ αν θέλεις τη γνώμη μου είναι μία @@@@ και μισή.Κάποτε έσερναν αλυσίδες και χτυπούσαν με σφυριά έ θα δείς σε 5-6 χρόνια οτι δέν θα σου τηλεφωνεί κανείς διότι πλέον σε όλες τις νέες μεγάλες κατασκευές με μεγαλη σπουδαιότητα, τοποθετούν πλέον συστήματα ελέγχου με αισθητήρες διάβρωσης - μικροθορύβων κτλ κτλ.Άρα όταν θα πάς εσύ και θα μου δώσεις με τον υπέρηχο σου δυναμικό μέτρο ελαστικότητας κάποιος άλλος θα γελάει απο πίσω σου διότι θα το μετρήσει με αισθητήρα μικροθορύβων. Ομοίως και για τη διάβρωση.Μέχρι και το damping θα σου δώσουν.

 

Στη Ελλάδα τώρα, το μόνο που μπορεί να κάνει ένας μέσος μηχανικός χωρίς να διαθέσει ένα κεφάλαιο είναι:

 

1. Να γλύψει κανένα καθηγητή για να τον βολέψει  σε κανένα ερευνητικό με ψίχουλα

 

2.Να σηκωθεί και να φύγει με άγνωστο προορισμό

 

3.Να εκμεταλλευτεί  την μικρή ευκαιρία με το ΚΑΝΕΠΕ και να ξεκινήσει απο τα απλά

Edited by McRaster
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αφου δεν ακούς τι να σου πω. :smile: :-)

 

H FLIR EBX 40 δεν κάνει διότι την κόβει το FOV. Για μεγάλα τεχνικά SC8300 με διάφορους φακούς. Τώρα το αρχείο που έβαλες είναι αυτά που κοροϊδεύω για παιδικά. Η καταγραφή υγρασίας μέσω θερμογράφησης δεν έχει καμία σχέση με αυτη που μας λέει ο βλάξ.

 

Καταγραφή μέσω θερμογράφησης είναι πάντα μέσο βιντεο. Διαφορετικά κοροϊδεύουν τον κόσμο. Θέλει καλλιμπράρισμα με υγρασιόμετρο, θέλει να ορίσεις alarms, trips, θέλει βράδυ, θέλει πολλά. Το να μου πει οτι στο βάθρο έχω υγρασία απο τα λουλούδια δεν είναι καταγραφή αλλα μέγιστη βλακεία. Στο λέω και χωρίς καταγραφή. Οτι ο αρμός συγκρατεί νερά στο λεώ και εγω χωρίς καταγραφή. Μια σοβαρή καταγραφή IR γέφυρας 50 μέτρων στοιχίζει 5-10Κ εαν έχεις και προεντάσεις ή το πληρώνεις και και παίρνεις την πληροφορία σωστά ή δίνεις 500Ε και σου λένε οτι στα λουλούδια έχεις υγρασία.  

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται οτι δέν το διάβασες καλά όπως και το δεύτερο που σου ανέβασα.Πόσο απλά να το πώ; Αν υπάρχει spalling στο σκυρόδεμα , δηλαδή αποφλοίωση , απόμιξη η οτιδήποτε προδιαθέτει σε κακοτεχνία ακόμα και μια ι3 θα το καταλάβεις.To field of view Χρήστο που είδες οτι το κόβει; και τί έννοείς το κόβει;. που το είδες αυτό;

 

Δηλαδή τί κόβει το μαθηματικό τύπο

 

 FOV = 2*atan(Hsize/(2*f))

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γιατί σταματήσατε εδώ?

Πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Μπράβο McRaster. Επιτέλους ενημέρωση στο θέμα από κάποιον πραγματικό γνώστη, που σκοπός του είναι να μεταδώσει γνώσεις και όχι να τρομοκρατεί προσπαθώντας να παρουσιάζει τον εαυτό του μοναδικό.

Περιμένω να το συνεχίσεις αν μπορείς.

Σε ευχαριστώ

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Για φωλιές - απόμειξη μέχρι 4 εκατοστά απο τη επιφάνεια του σκυροδέματος  δεν υπαρχει κανείς.Αν έχεις μια θερμοκάμερα με 900 ευρώ βλέπεις που έχει πρόβλημα ,επιβεβαιώνεις και με υπέρηχο.Ακόμα ακόμα μπορείς απο το στάδιο του οπτικού ελέγχου με ένα σφυράκι να δείς τη διαφοροποίηση του ήχου.

 

Επειδή δεν μιλάμε για τεράστια έργα ή καταστρώματα γεφυρών στα οικοδομικά μπορείς άνετα να τη χρησιμοποιήσεις.

 

 

κρουσίμετρο:

 

1.Το νομογράφημα που δίνει η εταιρία είτε είναι αναλογικό είτε ψηφιακό θέλει εξαρχής βαθμονόμηση.Δηλαδή υπάρχει διαδικασία στο ΕΝ 13791 μέσα απο τη οποία βαθμονομούμε τίς κρουσιμετρήσεις βάσει πρότυπων αντοχών απο τα καρότα.Έτσι μεταφέρεις τίς αβεβαιότητες τών μετρήσεων στο νέο νομογράφημα χωρίς να χρειάζεται να εξετάσεις επίδραση ενανθράκωσης και κτλ.Ομοίως και για τον υπέρηχο.

 

2. Στο ΚΑΝ.ΕΠΕ αποφάσισαν για να μπορέσουν να εξαφανίσουν τα παπαγαλάκια απο τη πιάτσα και επειδή η αντοχή του σκυροδέματος ΔΕΝ είναι τιο κρίσιμο στοιχείο τις περισσότερες φορές, σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΡΟΥΣΙΜΕΤΡΟ , αφού πρώτα το έχεις βαθμονομήσει απο τα καρότα που έχεις πάρει (προτείνουν συνδυασμό ΜΚΕ)

 

 

Αφού τα κάνες όλα αυτά βγάζεις και ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% και συγκρίνεις τα αποτελέσματα σου με αυτά τών εργαστηριακών αποτελεσμάτων απο διάφορους ερευνητές Π.Χ Τρέζος κτλ....

Edited by McRaster
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.