Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΥΠΕΚΑ: Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης έδωσε στους φορείς ο Υπουργός, Γιάννης Μανιάτης


Engineer

Recommended Posts

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε το Σχέδιο Νόμου με την πρόταση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κεν. Μακεδονίας Σίμο Δανιηλίδη και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

 

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί η δημόσια παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης με περαιτέρω εξειδίκευση των θεμάτων και διαβούλευση με τους φορείς, σύμφωνα με τις ανάγκες του κεντρικού Δήμου και των Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, στο πλαίσιο ενός Δομικού Σχεδίου, ώστε να προωθεί η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή.

 

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο επαναπροσδιορίζει την Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης με τα σημερινά δεδομένα και επαναδιατυπώνει σύμφωνα με τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις αυτή την Μητροπολιτική Ενότητα της χώρας, στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού Επιχειρησιακού Σχεδίου υλοποίησης που προωθεί άμεσα το ΥΠΕΚΑ, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χρηματοδότηση και διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού.

 

Με βάση την πρόταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) δίνεται έμφαση:

•    Στην ενδυνάμωση του Μητροπολιτικού Κέντρου για τη δημιουργία ισχυρού κέντρου αναφοράς ως προς την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα γενικότερα.

•    Την υποστήριξη ενός πολυκεντρικού συστήματος που θα λειτουργεί στον ευρύτερο χώρο για τη σωστή μετάβαση από το κέντρο στην Περιφέρεια και την ανάπτυξη και δυναμική αλληλεπίδρασή τους.

•    Στην αξιολόγηση περιβαλλοντικών ζητημάτων της πρότασης με όλα τα σύνθετα δεδομένα του σχεδιασμού στο πλαίσιο ενιαίας διαχείρισης ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

 

Η μελέτη στην οποία στηρίζεται η πρόταση εκπονήθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ν.3316/05 και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ και εν μέρει από ίδιους πόρους του ΟΡΘΕ.

 

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το Νομοσχέδιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης αποτελεί προσπάθεια ετών του Υπουργείου και του Οργανισμού Θεσσαλονίκης. Επιταχύνουμε τις επόμενες κινήσεις μας, προκειμένου να το καταθέσουμε στη Βουλή των Ελλήνων.

 

Ο σχεδιασμός που προβλέπεται ενισχύει την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, διατηρεί, προστατεύει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και την κάνει διεθνή πόλο. Μέσα από την επίλυση των εκκρεμοτήτων του χώρου, μπορεί γίνει και πάλι ισχυρή, να αναπτύξει την κεντρικότητά της ως προς τα περιμετρικά αστικά κέντρα και τους αναπτυξιακούς-παραγωγικούς-επιχειρηματικούς πόλους και άξονες και να διαμορφώσει σαφείς προϋποθέσεις ανάπτυξης, επιτρέποντας να γίνει ελκυστική τόσο για πολίτες, όσο και για επενδυτές.

 

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, δεν αποτελεί μια αποσπασματική «τακτοποίηση» εκκρεμοτήτων, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Εθνικής Χωρικής Ανασυγκρότησης του συνόλου της χώρας. Μια ολοκληρωμένη πολιτική με ρεαλιστικό Επιχειρησιακό Σχέδιο υλοποίησης, με βάση το οποίο διασυνδέουμε οργανικά τη χωρική ανασυγκρότηση με την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αειφόρο διαχείριση του φυσικού μας πλούτου”.

 

Πηγή: http://ypodomes.com/...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Η Μελέτη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης εκπονήθηκε από την εταιρεία ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε. σε σύμπραξη με τους Α. ΔΗΜΗΚΑΣ, Ν. ΠΑΠΑΜΙΧΟΣ , Α. ΚΟΤΖΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ , ΟΜΙΚΡΟΝ ΕΠΕ, Η. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ. Το αναφέρω μιας και δεν το γράφει κανένας. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αφορά την νέα Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης.

Link to comment
Share on other sites

tapam77 θα προτεινα προτου γραψεις ενα σχολιο να μελετουσες λιγο τι σημαινει ρυθμιστικο σχεδιο για μια μητροπολιτικη περιοχη οπως αυτη της θεσσαλονικης, που στοχευει αλλα και τι κατευθυνσεις δινει. Καλα τα σχολια απο το internet αλλα φανταζομαι οτι και λογω του αντικειμενου σου εχεις τοση σχεση με τον χωρικο σχεδιασμο οσο οι ακριδες με τα μαθηματικα.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.