Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αζέρικο αέριο "σπάει" προς τα κάτω τις τιμές στην Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν περίπου ένα χρόνο και στις οποίες συμμετείχε τόσο η ελληνική κυβέρνηση δια του υφυπουργού Μ. Παπαγεωργίου όσο και η ΔΕΠΑ, έκλεισε το deal για την αγορά από τη χώρα μας φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Κασπίας που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν.

 

Η συμφωνία που υπογράφεται στις 19 του μήνα στο Μπακού προβλέπει την προμήθεια ποσότητας 1 δισ. κυβικών μέτρων, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας: η φόρμουλα τιμολόγησης περιλαμβάνει για πρώτη φορά σε μακροχρόνια σύμβαση συνδέεται εκτός από την τιμή του πετρελαίου και με την τιμή του φυσικού αερίου. Δηλαδή το κόστος του αερίου που θα αγοράζει η ΔΕΠΑ θα υπολογίζεται με βάση τη διακύμανση του αργού πετρελαίου αλλά και την τιμή του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά κέντρα διακίνησης και τιμολόγησης του προϊόντος (gas hubs).

 

Αυτή ακριβώς η διαφορά στη φόρμουλα τιμολόγησης που δεν υπάρχει σήμερα στο αέριο που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη ρωσική Gazprom, ευθύνεται και για τη μεγάλη διαφορά στο κόστος του προϊόντος στην Ελλάδα συγκριτικά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θυμίζουμε ότι με βάση τις τιμές που έχει ανακοινώσει η Gazprom η διαφορά κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 35%, ενώ σε επιμέρους αγορές μπορεί να φτάνει έως το 50%.

 

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η συμφωνία με τους Αζέρους αποκτά κομβικό χαρακτήρα και αποτελεί ένα είδος «πολιορκητικού κριού» και για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μείωση της τιμής του ρωσικού αερίου, με τη Gazprom.

 

Ως προς τις λεπτομέρειες του deal θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

 

• Το αέριο θα έρχεται μέσω του αγωγού TAP, γεγονός που επιβεβαίωνει τη σημασία του αγωγού για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αλλά και τη μείωση του κόστους. Μόλις δηλαδή ο αγωγός κατασκευαστεί, το πρώτο άμεσο όφελος που θα προκύψει για τη χώρα θα είναι ο πραγματικός ανταγωνισμός αλλά και η έλευση αερίου σε χαμηλότερες τιμές

 

• Οι διαπραγματεύσεις έγιναν με το κονσόρτιουμ που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Shah Deniz και το αέριο που θα φτάσει στην Ελλάδα θα αγοράζεται από την κοινοπραξία στην οποία επικεφαλής είναι η BP. Άλλωστε οι συζητήσεις έγιναν με την ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης του κονσόρτιουμ

 

• Οι ποσότητες θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2019 και θα προέρχονται από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz

 

• Η φόρμουλα τιμολόγησης περιλαμβάνει εκτός της τιμής του πετρελαίου, σύνδεση με τα ευρωπαϊκά hub και οδηγεί σε σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές του αερίου της Gazprom

 

• Η συμφωνία αποτελεί ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης και τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

 

Πηγή:www.capital.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.