Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μίσθωση ακινήτου: αναντιστοιχίες Ε2/9 με Ο.Α., Π.Ε.Α και έντυπο κτηματολογίου


RTouris

Recommended Posts

Συνάδελφοι,

 

θα ήθελα την άποψη σας σχετικά με την παρακάτω περίπτωση.

 

Πελάτης επί σειρά ετών δηλώνει εισόδημα στην εφορία από μίσθωση ημιυπόγειου χώρου και πιο συγκεκριμένα στα έντυπα Ε2, Ε9 στήλη 9 ως χώρο διαμερίσματος / κατοικίας (κωδικός κατηγορίας ακινήτου 1), πρόσφατα δε ζητείται Π.Ε.Α. για νέα μίσθωση.

 

Κατόπιν αυτοψίας του χώρου, εκπόνησης, έκδοσης του Π.Ε.Α. και κατά την κατάθεση του μισθωτηρίου στην εφορία από τον ιδιοκτήτη ενημερώνεται πως καθώς ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως υπόγειο (Υ) στην στήλη 11 του Ε9 και ως εκ τούτου δε νοείται χώρος κύριας χρήσης, παρά το ότι είναι δηλωμένος ως διαμέρισμα / κατοικία την τελευταία δεκαετία στην στήλη 9 του εντύπου Ε9, Ε2 - βλέπε ως άνω - και κατ' επέκτασιν ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή χρήσης αυτού ώστε να είναι σωστός, κάτι που προφανώς σημαίνει ένταξη του στον 4178/13.

 

Επίσης δημιουργείται θέμα με ασυμφωνία των αναγραφόμενων τετραγωνικών του μισθωτηρίου και αυτά της συνολικής επιφάνειας του Π.Ε.Α. καθώς ο υπάλληλος θεωρεί πως πρέπει να αναγραφούν αυτά στο συμφωνητικό (της συνολικής επιφάνειας) αντί της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου που αφορούν στο διαμέρισμα (προφανώς προκύπτει διαφορά η οποία οφείλεται στην ύπαρξη λεβητοστασίου, καθώς και κλιμακοστασίου, διαδρόμων στον χώρο, τα οποία έχουν αποτυπωθεί κατά την έκδοση του Π.Ε.Α στην συνολική επιφάνεια του ορόφου, ως μη θερμαινόμενος χώρος).

 

Αυτά σε κτίριο με Ο.Α. του 1975 με προσθήκη ορόφου του '79. Η άδεια του 75 έχει βγει ως "ανέγερσιν νέας 1 ορόφου οικοδομής μεθ' υπογείου", στην πραγματικότητα όμως το υπόγειο έχει κατασκευαστεί στο επικληνές οικόπεδο στην πίσω του όψη στο +1.50μ., ενώ στην εμπρός όψη το κάτω μέρος της πλάκας του υπογείου βρίσκεται σε στάθμη +2.00μ. από την στάθμη του δρόμου. Τέλος το δικαίωμα του κτηματολογίου της περιοχής περιγράφει τον χώρο ως ημιυπόγειο με χρήση κατοικία...

 

Θεωρώ πως ναι μεν το ακίνητο θα πρέπει πλέον να υπαχθεί στον 4178 ή σε αντίστοιχη μελλοντική ρύθμιση, αλλά δεν υπάρχει σαφέστατα θέμα με το γεγονός ότι παρά το ότι δηλώνεται εισόδημα από την εκμετάλλευσή του την τελευταία δεκαετία τώρα είναι η πρώτη φορά που η εφορία κολλάει στην χρήση του χώρου; Φανταστείτε πως ο ιδιοκτήτης λειτουργεί "νομότυπα" και δηλώνει το εισόδημα, αλλά αν αποφασίσει πως δε θα προχωρήσει αυτή τη στιγμή στην "ρύθμιση" του ακινήτου για τον α, η β λόγο τότε με την προϋπόθεση πως εξακολουθεί να το εκμεταλλεύεται δε μένει άλλο παρά να παρανομήσει εις διπλούν μη δηλώνοντας ούτε καν το εισόδημα και με ότι αυτό συνεπάγεται..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.