Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τι ισχύει σήμερα για κοπή δέντρου


OLINAPAL

Recommended Posts

Καλησπέρα. έχω εκδόσει μία άδεια οικοδομής το Φεβρουάριο του 2013 με Γοκ. Τώρα ο ιδιοκτήτης θέλει να ξεκινήσει την οικοδομή. Ακριβώς στο όριο του οικοπέδου όπου θα χτιστεί και η οικοδομή σε επαφή με αυτό, υπάρχουν κάποιες ελιές. Τα δέντρα ανήκουν στο γείτονα, όμως οι ρίζες τους θα προκαλέσουν ζημιά με τον καιρό στα θεμέλια. Μπορώ να ζητήσω από το γείτονα να κόψει τα δέντρα; είναι υποχρεωμένος;

 

Αρθρο 23 του Κτιριοδομικού:
4. Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών.
5. Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.
Αστικός Κώδικας:
Άρθρο 1008
Ρίζες ή κλαδιά του γειτονικού ακινήτου
Ο κύριος ακινήτου μπορεί να κόψει και να κρατήσει για τον εαυτό του τις ρίζες δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εισχωρούν στο κτήμα του. Το ίδιο ισχύει και για τα κλαδιά των δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εκτείνονται πάνω από το κτήμα του, εφόσον τάχθηκε προηγουμένως στο νομέα του γειτονικού ακινήτου εύλογη προθεσμία για να τα κόψει.
Το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται αν οι ρίζες ή τα κλαδιά δεν εμποδίζουν τη χρήση του ακινήτου.

 

 

Επίσης υπάρχουν ελιές και στο δικό μας οικόπεδο. Θέλουμε επιπλέον άδεια για να τις κόψουμε ή θεωρείται εργασία για την οικοδόμηση; Η μικρής κλίμακας που ίσχυε με το Νοκ για την κοπή δέντρων στο περίγραμμα της εκσκαφής δεν αναφέρεται πλέον μετά την τροποποίηση του άρθρου 4. Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικό;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

....Μπορώ να ζητήσω από το γείτονα να κόψει τα δέντρα; είναι υποχρεωμένος;

 

...

Να το ζητήσεις με ευγένεια και χάρη μπορείς, δημοκρατία έχουμε. Υποχρεωμένος όχι.

 

Και με τον κτιριοδομικό και με τον αστικό κώδικα είναι δική σου υποχρέωση να λάβεις αναγκαία μέτρα για το κτίριο σου στα όρια σου.

 

Για τις ελιές χωρίς να είμαι σίγουρος δεν υπάρχει απαίτηση δασικής και αφού έχεις εν ενεργεία άδεια δόμησης προς υλοποίηση δεν βγάζεις μικρής κλίμακας.

Link to comment
Share on other sites

Didonis σε αυχαριστώ πολύ για την απάντηση. Εννοείται ότι θα ζητηθεί ευγενικά άλλωστε ούτε που ξέρουμε σε ποιον ανήκει. Αλλά σε περίπτωση που αρνηθεί να τα κόψει τι γίνεται; Πως θα κτιστεί το κτίριο επάνω στις ελιές;

Link to comment
Share on other sites

Πάνω στις ρίζες της ελιάς θέλεις να πεις…

Τι να σου πω… είναι ανά περίπτωση.

Παράδειγμα, κατά την σχεδίαση του κτιρίου ο μελετητής δεν είχε δει το / τα δέντρα και να τα λάβει υπ όψη του ως παράγοντα?

Σε άλλες περιπτώσεις έχουν γίνει και πιο άγαρμπες καταστάσεις. Και καλά ξέφυγε λίγο το εσκαπτικο και τσουπ κατέβαζε τις ελιές κάτω…

 

Ειλικρινά δεν υπάρχει γενική έτοιμη συνταγή και είναι ανά περίπτωση. Προσωπικά αν είχα να σχεδιάσω το κτίριο θα έλυνα το πρόβλημα προ σχεδιασμού και θα είχαν βγει οι αποφάσεις προ και όχι μετά.

 

(βάλε σε παρακαλώ την ειδικότητα στο προφίλ σου διότι με την τελευταία αναβάθμιση της πλατφόρμας χάθηκαν σε μερικές περιπτώσεις.)

Link to comment
Share on other sites

Στη φράση του άρθρου 1008 του Αστικού Κώδικα "το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται αν οι ρίζες ή τα κλαδιά δεν εμποδίζουν τη χρήση του ακινήτου" εννοεί μόνο το κτίριο ή και το ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου (π.χ.πίσω ,πρασιά ) ή του αγροτεμαχίου; Το ρωτώ αυτό γιατί έχω μια περίπτωση όπου η ξηλοκερατιά (έτσι την ξέρω) του γείτονα ,που το μεγαλύτερο μέρος των κλαδιών της γέρνουν πρός το διπλανό οικόπεδο, γεμίζει κάθε Αύγουστο τον ακάλυπτο(έχει γκαζόν και λουλούδια) με ξηλοκέρατα και παρόλο που έχει δει το πρόβλημα κάνει σα να μη συμβαίνει τίποτε.

Link to comment
Share on other sites

Το οικόπεδο είναι στενόμαρτο και εν πάσει περιπτώσι το κτίριο έπρεπε να τοποθετηθεί όπως τοποθετήθηκε. Γιατί και όταν φυτεύουμε δέντρα θα πρέπει να λάμβάνουμε υπόψη το είδος και τη θέση σε συνάρτηση με την ιδιοκτησία μας και την ιδιοκτησία του άλλου. Ειδικότητα αρχιτέκτων μηχανικός

Link to comment
Share on other sites

Όμως παρά την ευχή σου ΓΟΚ έχουμε ΝΟΚ έχουμε ΦΚ (Φυτευτικός Κανονισμός) δεν έχουμε, οπότε εν πάσει περιπτώσι, βγαίνουν όπου θέλουν τα έρμα τα δεντράκια και πρόστιμο δεν έχουν (ακόμα).

Link to comment
Share on other sites

Μη δυσκολεύουμε τα πράγματα μιά απλή συνενόηση με τον γείτονα. Ακούω για άδεια μετά από τόσο καιρό και συζητάμε για πρόβλημα τελικά είμαστε πολύ περίεργη ομάδα εμείς οι μηχανικοί.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε NIANDR σου εύχομαι κάθε φορά που θα ξεκινάς κατασκευή οι γείτονες να είναι φιλικοί και όλα τα ζητήματα να λύνονται με απλές συνεννοήσεις...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.