Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγές στη δασική νομοθεσία


Engineer

Recommended Posts

Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις θα μπορούν, χωρίς περιορισμούς, να φιλοξενήσουν πλήθος δραστηριοτήτων.

 

Στην κατάργηση όλων των περιορισμών που ισχύουν για 19,4 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας γης σε όλη τη χώρα πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με νομοθετική πρόταση, που σύντομα θα δοθεί σε διαβούλευση, το ΥΠΕΚΑ εξαιρεί τις χορτολιβαδικές εκτάσεις από τα όσα ισχύουν για τις δασικές εκτάσεις, ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα. Το ερώτημα που ανακύπτει, πέραν της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, είναι με ποιο τρόπο ο αποχαρακτηρισμός των χορτολιβαδικών εκτάσεων θα αποδειχθεί συμφέρων για το Δημόσιο.

 

Στη νομοθετική πρόταση «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, προστασία, επιτρεπτές επεμβάσεις», το υπ. Περιβάλλοντος συνοψίζει όλες τις τροποποιήσεις (ελαστικότερες σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος) που έγιναν στη δασική νομοθεσία την τελευταία τριετία, προσθέτοντας δύο βασικές ρυθμίσεις:

 

- Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις διαχωρίζονται από το πλαίσιο προστασίας των δασικών εκτάσεων και μετονομάζονται «δημόσιες γαίες», από κοινού με ορισμένες κατηγορίες μη αξιοποιήσιμων εκτάσεων, όπως οι βραχώδεις, βαλτώδεις, αμμώδεις και άλλες. Επιπλέον, παύουν να θεωρούνται προστατευτέες εκτάσεις, δεν μπορούν να κηρυχθούν αναδασωτέες, ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν πλήθος βιοτεχνικών/βιομηχανικών χρήσεων, ακόμα και να διατεθούν προς πολεοδόμηση. Αυτό που μένει να διαφανεί είναι κατά πόσο, μέσω της αλλαγής αυτής, θα απεμποληθεί το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου για τις εκτάσεις αυτές, διευκολύνοντας τη διεκδίκηση εκτάσεων από ιδιώτες. Και πώς θα επηρεαστεί από τις αλλαγές η ήδη καθυστερημένη διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης δασικών χαρτών (η οποία μάλιστα είναι και μνημονιακή υποχρέωση).

 

- Διευρύνεται ο αριθμός και το είδος των δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να λάβουν χώρα σε δάσος ή δασική έκταση. Για παράδειγμα, επιτρέπονται εκπαιδευτήρια, ιεροί ναοί και παντός είδους μονές, χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων, κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, πάρκα κεραιών, έργα ΑΠΕ, μονάδες παραγωγής ενέργειας από καύση, εκτροφεία γουνοφόρων, κτηνοτροφικές μονάδες και πλήθος άλλων χρήσεων. Και τουριστικές εγκαταστάσεις, ακόμα και στους πυρήνες εθνικών δρυμών.

 

Κατά τα λοιπά, το υπό προετοιμασία σχέδιο νόμου κινείται στη φιλοσοφία όλων των πρόσφατων ρυθμίσεων του ΥΠΕΚΑ. Για παράδειγμα, από τη μια πλευρά διατάσσει την κατεδάφιση κάθε παράνομου κτίσματος σε δάση και δασικές εκτάσεις (μάλιστα ο καταπατητής οφείλει να αποζημιώσει το κράτος με 1 ευρώ ανά τετραγωνικό και ανά ημέρα διατήρησης του παράνομου κτίσματος). Και από την άλλη πλευρά δίνει τριετή παράταση λειτουργίας και δυνατότητα νομιμοποίησης σε αυθαίρετα εγκατεστημένες σε δάση βιοτεχνικές δραστηριότητες. Επίσης ανοίγει «παράθυρα» για περαιτέρω αποχαρακτηρισμούς - για παράδειγμα, ορίζει ότι επιτρέπεται να εκδοθεί νέα πράξη χαρακτηρισμού για μια έκταση, όταν η μορφή της έχει αλλάξει δραστικά.

 

Πηγή: http://news.kathimer.../09/2013_533578

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

σε διαβουλευση    το νομοσχεδιο για τα δαση

 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=2618&language=el-GR

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλό θα είναι να είστε προσεκτικοί όσοι δεν έχετε μπλέξει με δασαρχεία. Δε μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος αλλά για παραλογισμό!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.