Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κλίση συλλέκτη ηλιακού για βέλτιστη απόδοση.


Μουστάκας Β.

Recommended Posts

συνάδελφοι πριν λίγες ημέρες έβαλα ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

έχω όμως μεγάλο πρόβλημα με την τοποθέτηση και πιο συγκεκριμένα του συλλέκτη.

 

ο τεχνικός τον τοποθέτησε με κλίση μικρότερη απο οτι οι υπόλοιποι ηλιακοί στην περιοχή. οταν του ζήτησα να αυξήσει τη κλίση μου απάντησε το κλασσικό: ξέρω εγω... εχω τοποθετήσει πολλούς ηλιακούς μέχρι σήμερα. δεν είναι ο πρώτος μου και ποτέ δεν είχα πρόβλημα!!!!

 

του απαντάω και εγω τώρα οτι το θέλω με μεγαλύτερη κλίση και μου λέει οτι δεν υπάρχει πρόβλημα ( εχει κάνει την εγκατάσταση και δεν θέλει να χάσει μεροκάματο για να τον ξανατοποθετήσει με τη δικιά μου κλίση).

 

υπάρχει κάποιο τεχνικό εγχειρίδιο που να λέει πια είναι η σωστή κλίση για τον ηλιακό? σε ποια κατεύθυνση να τοποθετείτε κ.τ.λ.? κάποιο din?

 

θέλω να του απαντήσω τεκμηριωμένα ποια είναι η σωστή κλίση ωστε να τον αναγκάσω να έρθει και να τον τοποθετήσει σωστά ( να εχω τη μέγιστη δυνατή απόδοση).

 

ως μηχανικός ξέρω οτι αυτό εξαρτάται απο το μέρος , την εποχή κ.τ.λ.

 

ποιες είναι οι μετρήσεις που πρέπει να κάνω για να βρω τη βέλτιστη γωνία για την μέγιστη απόδοση του συλλέκτη.

 

 

 

υ.γ. δέχομαι οτι το καζάνι και ο συλλέκτης δεν αλλάζουν./

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει ο συλλεκτης (για εμας του βορειου ημισφαιριου) να εχει νοτιο προσανατολισμο και κλιση ιση με το γεωγραφικο πλατος του τοπου που βρισκεται η εγκατασταση (για βελτιστη εγκατασταση καθολη τη διαρκεια του χρονου)

 

Για μεγαλυτερη αποδοση τον χειμωνα η γωνια κλισης πρεπει να ειναι 10-15 μοιρες μεγαλυτερη του γεωγραφικου πλατους.

 

Αποκλισες της ταξης του +-10% οδηγουν σε μικρη μειωση της συνολικης αποδοσης του συλλεκτη.

 

Εμπειρικα οταν ο ηλιος βρισκεται στο ψηλοτερο του σημειο, ενα αντικειμενο που ειναι καθετο στο τζαμι (πχ μια ραβδος με ισιο πελμα, γενικα ενα μακρουλο αντικειμενο που εφαπτεται στο τζαμι και ειναι καθετο προς αυτο) πρεπει να αφηνει την μικροτερη σκια

Link to comment
Share on other sites

Η βέλτιστη διεύθυνση είναι ο Νότιος προσανατολισμός. Όποιο βιβλίο ενεργειακού σχεδιασμού και να ανοίξεις, αυτό θα λέει 100%.

Η βέλτιστη κλίση μπορεί να διαφέρει αν ο ηλιακός χρησιμοποιείται μόνο το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι ψηλά, πχ σ' ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι, ή όλο το χρόνο, πχ σε μια κύρια κατοικία.

Γενικώς, οι ηλιακές ακτίνες πρέπει να πέφτουν κάθετα στο πάνελ.

Το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μηχανισμός που να κινεί το πάνελ ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας και να παρακολουθεί την κίνηση του ήλιου. Πολύ εξεζητημένο, το μόνο που έχω δει σε ηλιακό θερμοσίφωνα είναι βάση με τρεις θέσεις για την κλίση του πάνελ στον οποίο η μετακίνηση γίνεται χειροκίνητα από τον χρήστη.

Ενδιαφέροντα στοιχεία θα βρεις ΕΔΩ (κλικ στο "Ο ηλιοστάτης Ptolemeo"), όπου γίνεται αναφορά σε αυτόματο σύστημα κίνησης σε δύο κατευθύνσεις όχι όμως για έναν απλό ηλιακό αλλά για φωτοβολταϊκά πάνελ.

 

Με μια ερώτηση στο Google θα βρεις αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Γράψε "κλίση ηλιακών" και θα βρεις:

( 1 )

( 2 )

και πολλά άλλα.

Link to comment
Share on other sites

Το σχήμα 3.3 σελ. 14 στο σύνδεσμο (2) που βρήκε ο Χάρης εξηγεί πολύ καλά τη διαφορά καλοκαιριού/ χειμώνα. Από αυτό προκύπτει πως για χρήση ηλιακού τη χειμερινή περίοδο η μεγαλύτερη γωνία θα έδινε καλύτερα αποτελέσματα.

 

Σε αυτό το σύνδεσμο (http://www.macslab.com/optsolar.html) αναφέρει εμπειρικά πως συνήθως προτείνεται γεωγραφικό πλάτος+15 μοίρες. Ειδικά για το χειμώνα προτείνει γεωγραφικό πλάτος Χ0.9 +29 μοίρες. Γενικά σε καλοκαιρινή περίοδο σπάνια ξεμένουμε από ζεστό νερό, αντίθετα με το χειμώνα που συχνά χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική αντίσταση.

Link to comment
Share on other sites

Οι πιο πολλές βάσεις έρχονται με στανταρ θέσεις-γωνίες για το συλλέκτη. Εδώ που είμαι συνηθίζουμε τις 45ο. Το νότιο προσανατολισμό δεν το συζητάω καν, κ λίγο να έιναι προς την ανατολή δε πειράζει. Επίσης να κοιτάξεις τις σκιάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας! Αν έχεις πρόβλημα με σκιά είναι καλύτερα ένας δυσμενέστερος προσανατολισμός (όχι κ βόρειο όμως... :) )

Link to comment
Share on other sites

Όντως οι συλλέκτες κοιτάνε πάντα προς το νότο και οι μοίρες που παίζουν είναι απο 40-45 σχεδόν.

Πάνω στη βάση στήριξης αν προσέξετε στο σημείο που συνδέεται ο ορθοστατης με τον πλαγιοστάτη υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία μπορεί να δεθεί ο πλαγιοστάτης και έτσι να αλλάξει το επίπεδο κλίσης του συλλέκτη.

 

βέβαια αυτό γίνεται απο την αρχή της τοποθέτησης και όχι μετά και είναι ευθύνη του μάστορα που θα τον τοποθετήσει.

 

Το ίδιο ισχύει και σε βάσεις κεραμοσκεπής όπου και πάλι μπορεί να ρυθμιστεί η κλίση των συλλεκτών στην περίπτωση που η σκεπή είναι πολύ ψηλή ή αρκετά χαμηλή.

 

Ευχαριστώ 8-)

Link to comment
Share on other sites

Να τονίσουμε και κάτι άλλο.

 

Ο ηλιοστάτης PTOLEMEO στον οποίο αναφέρεται ο φίλος Χάρης όπως και όλοι οι ηλιοστάτες τοποθετούνται στα φωτοβολταικά καθαρά για θέμα απόδοσης.Ως γνωστόν τα φωτοβολταικά δεν έχουν μεγάλη απόδοση ( 13-15 % εκτός απο τους τύπους μονοκρυσταλλικού πυριτίου που έχουν φτάσει μέχρι και 27% αλλά και αυτό σε εργαστήρι μέσα) οσο ο κλασσικός θερμοσίφωνας γι αυτό και χρησιμοποιούνται ηλιοστάτες

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Αν π.χ. για επιλεκτικούς ηλιακούς συλλέκτες για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες τις πρωινές ώρες του χειμώνα υπάρχει λέτε όφελος αν ο προσανατολισμός γίνει αντί για Νότιος, Νοτιοανατολικός;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.