Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκρίθηκε πρόγραμμα ενίσχυσης δικαιούχων για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή


ikoutoulas

Recommended Posts

μπορει να φαινεται εξωπραγματικο αυτο που του ειπανε αλλα ποτέ δεν ξερεις!!!

 

 

μα δεν του είπανε κάτι εξωπραγματικό. Απλά δεν του είπαν πότε θα εξεταστούν και πότε θα πιστωθούν. 

 

Εννοείται πως αν κάποιος του έβαλε -1 πρέπει να του επιστραφεί. Κουβέντα κάνουμε για να αποσαφηνίζουμε τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Στο buildingcert πάντως την προηγούμενη εβδομάδα, μου είχε βγάλει ότι η αίτηση (για την ενίσχυση) έχει εγκριθεί ενώ σήμερα που το ξανακοίταξα, γράφει και πάλι ότι αναμένεται η έκδοση απόφασης. 

Link to comment
Share on other sites

Ένα ενδιαφέρον email μου ήρθε σήμερα το οποίο λύνει πολλές απορίες συναδέλφων για το πως έχουν τα πράγματα :


 


" Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής/ Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας 


Υπόψη: Υπουργού κ. Ιωάννη Μανιάτη 


Κοιν: Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ & Περιφερειακά Τμήματα 


Υπόψη: Προέδρων 


Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Μ.Η.) 


Υπόψη: Προέδρου κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου, 


Περιφερειακά Τμήματα Π.Σ.Δ.Μ-Η 


Θέμα: Ενίσχυση Δικαιούχων για την απόκτηση της ιδιότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή 


 


Ανακοινώθηκαν στις 15 & 21 Οκτωβρίου 2014 στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και οι πίνακες των δυνητικά δικαιούχων της επιδότησης για την κατάρτιση των Ενεργειακών Επιθεωρητών. 


Όσοι Μηχανικοί είναι στην λίστα των δυνητικά δικαιούχων θα χρειαστεί να αποστείλουν ταχυδρομικώς στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Προγράμματος μέχρι 31/12/2014, τα κάτωθι δικαιολογητικά: 


  1. αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του οικονομικού έτους 2013, 
  2. την πρωτότυπη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 με την οποία ο υποψήφιος δηλώνει ότι είναι αληθή όλα τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτησή, 
  3. την πρωτότυπη δήλωση συμμόρφωσης με τον κανονισμό De Minimis, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει και στοιχεία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων, 
  4. απόδειξη λιανικής / απόδειξη παροχής υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει το ποσό που καταβλήθηκε από τον δικαιούχο στον πάροχο κατάρτισης (απλό φωτοαντίγραφο). 

 


Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και σε εφαρμογή του άρθρου 52 του Νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ Α’ 174) η ημερομηνία μέχρι την οποία ο ασκών τη δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή υποχρεούται να υποβάλει στην ΕΥΕΠΕΝ Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης από το ΤΕΕ, δεν μπορεί να υπερβαίνει την 7η Αυγούστου (ημερομηνία λήξης των αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών). Σε αντίθετη περίπτωση, η καταβληθείσα ενίσχυση θα πρέπει να επιστραφεί στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Προγράμματος ως αχρεωστήτως καταβληθείσα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 


Ανακοινώθηκε στο άρθρο 54 του Nόμου υπ’ αριθ. 4280 (ΦΕΚ 159 Α/08.08.2014) η παράταση ισχύος της άδειας των Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων έως 31.12.2014. Συνεπώς, από 01/01/2015 όσοι Ενεργειακοί Επιθεωρητές επιθυμούν να παραμείνουν στο μητρώο των μόνιμων Εν. Επιθεωρητών οφείλουν να δώσουν εξετάσεις στο ΤΕΕ και να υποβάλουν στην ΕΥΕΠΕΝ Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης. Η ΕΥΕΠΕΝ από 01/01/2015 θα διαγράψει από το μητρώο μόνιμων Εν. Επιθεωρητών όσους δεν έχουν δώσει εξετάσεις και θα στείλει τα στοιχεία των Εν. Επιθεωρητών που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις στον Φορέα Διαχείρισης του Προγράμματος. Αυτός με τη σειρά του θα ελέγξει ποιοι από όσους εισέπραξαν το ποσό της επιδότησης, παραμένουν στο μητρώο μόνιμων Εν. Επιθεωρητών και θα ζητήσει από όσους έχουν διαγραφεί από το μητρώο να επιστρέψουν το ποσό επιδότησης αχρεωστήτως, δηλαδή με τόκο. 


Το ποσό της επιδότησης αφορά και στο κόστος κατάρτισης Ενεργειακών Επιθεωρητών, με στόχο την ενεργειακή επιθεώρηση συστημάτων θέρμανσης και συστημάτων κλιματισμού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ενεργειακή επιθεώρηση των παραπάνω συστημάτων είναι υποχρεωτική από 01/01/2014, βάσει νόμου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί. Επίσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων Ενεργειακών Επιθεωρητών Λεβήτων και Κλιματισμού, είναι ξεκάθαρο ότι η έννοια της αχρεωστήτως επιδότησης είναι επικίνδυνη. 


Το ποσό της επιδότησης υποτίθεται ότι έχει ως σκοπό να ενισχύσει οικονομικά όσους συναδέλφους παρακολούθησαν τα σεμινάρια κατάρτισης Εν. Επιθεωρητών και εγγράφτηκαν στο μητρώο μόνιμων Εν. Επιθεωρητών, με στόχο τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων και την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης. Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται το παρόν Πρόγραμμα δεν φαίνεται να ικανοποιεί τον παραπάνω σκοπό. Μοιράζει χρήματα στους δυνητικά δικαιούχους, και στην πορεία ζητά την επιστροφή τους με τόκο (αχρεωστήτως), εφόσον αυτοί δεν περάσουν επιτυχώς τις εξετάσεις. Συνεπώς, για ποια οικονομική ενίσχυση μιλάμε; Όχι απλά διατίθενται χρήματα, αλλά προκύπτει και οικονομικό όφελος, μέσω της επιβολής τόκου. Η όλη διαδικασία λειτουργεί με τη μορφή εκβιασμού για τη συμμετοχή των Μηχανικών στις εξετάσεις του ΤΕΕ, το ενδιαφέρον για τις οποίες είναι πολύ μικρό. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέχρι τις 31/08/2014 οι επιτυχόντες στις εξετάσεις είναι μόλις 132, αριθμός εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με τις χιλιάδες των Μηχανικών που έχουν καταγραφεί στο υφιστάμενο μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών. 


Ο Σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος εκφράζει την αντίδραση του στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Μάλιστα στο παρελθόν είχε έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του σχετικά με την καθυστέρηση αξιολόγησης των υποβληθέντων στο Πρόγραμμα αιτήσεων (καθυστέρηση ενός έτους). Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει δεσμευτεί το αντίστοιχο κονδύλιο και η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων είχε παγώσει. Ο Σύλλογος ζητά να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους της λίστας το εγκριθέν ποσό. "


 


Πάντως από όλα τα παραπάνω αρχίζω να πιστεύω ότι η παράταση των αδειών μας (που είναι και το βασικό θέμα) δεν είναι και τοοοοόσο σίγουρη όσο θέλουν να πιστεύουν κάποιοι.


Link to comment
Share on other sites

Δεν λες όμως απο ποιόν σου ήρθε το mail !

απ οτι καταλαβα απο τον   " Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Π.Σ.Δ.Μ.Η.) "

Link to comment
Share on other sites

αυτο ομως ειναι απλα μια πληρης κι εμπεριστατωμενη  εγγραφη διαμαρτυρια ενος συλλογου, δεν ειναι η σταση του υπουργειου απεναντι στο θεμα...Κατι αναλογο ειχει γινει και με την προαιρετικη αναγραφη του ενεργειακου πιστοποιητικου στο taxis με τη γνωστη σε ολους μας εξελιξη...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.