Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπόσκαφο και τοιχος αντιστηριξης


 
ChrisGal

Recommended Posts

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πεδίο σχετικά με τα φορτία και τις φορτίσεις λόγω επιχώματος στα φυτεμένα δώματα στα υπόσκαφα (και όχι μόνο στα υπόσκαφα) είναι ασαφές τόσο από πλευράς κανονισμών (πάντως, ξανα-ανέτρεξα στους ΕΚ και στις παραγράφους που ανέφερες στο ποστ #14 και δεν γίνεται καθόλου σαφές το τι φόρτιση θα πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι αυτή του επιχώματος) όσο και από πλευράς πρακτικής (εντάξει με το Ψ=0.3, δεν είναι πάντα δεδομένο ότι χρησιμοποιείται αυτή η τιμή αλλά μετά τι στην συγκεκριμένη περίπτωση?) 

Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του μηχανικού το πως θα τα διαχειριστεί όλα αυτά...  

 

Υ.Γ Οι δυσμενείς φορτίσεις είναι πράγματι (άλλη) μια πονεμένη ιστορία...

Link to comment
Share on other sites

Ναι έτσι είναι, απλά μερικά περιπτώσεις έχουν λιγότερο σαφές κανονιστικό πλαίσιο από άλλες και ενίοτε υποβοηθούνται λιγότερο από αυτούς. (Όπως και να έχει, για έναν μηχανικό της πράξης αλλά κι όχι μόνο για αυτούς, οι κανονισμοί είναι ο μπούσουλας + νομική κάλυψη). 

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Μόνο ως προς τον προσανατολισμό της σχιστότητας και των διακλάσεων θα πρέπει να γίνει ανάλυση? Θα αφήνατε ένα ελεύθερο πρανές μέσα στο σπίτι? Προσωπικά, προτείνω να γίνει ένας οπισθοχωρημένος τοίχος αντιστήριξης και να καλυφθεί αυτός με "έντεχνο" τρόπο με φυσική πέτρα ή άλλο (άλλωστε υπάρχει και το θέμα των υγρασιών κ.τ.λ) αλλά η αρχιτεκτονική προσέγγιση μιλάει για φυσικό βράχο μέσα (αν και κατά την εκσκαφή ο βράχος δεν θα μείνει ακριβώς όπως δείχνουν στα αρχιτεκτονικά renders λόγω των ιχνών που θα αφήσουν οι σφύρες και τσάπες...). Για να υπάρχει εξασφάλιση έναντι ανατροπής-ολίσθησης-κατολίσθησης, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει γεωλογική και γεωτεχνική ανάλυση της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο τοπικά, αλλά για ένα "συνηθισμένο" κτήριο δεν νομίζω αυτή να είναι και η πιο ορθολογική προσέγγιση...   

 

 

 

Δύσκολο να ενσωματωθεί ο τοίχος αντιστήριξης, δηλ. ουσιαστικά η μία πλευρά του κτηρίου, από λιθοδομή στον συνολικό σκελετό του που αυτός θα είναι ως επί τω πλέιστον από Ω/Σ (εκτός αν με κάποιον τρόπο απομονωθεί στατικά ο πέτρινος τοίχος αντιστήριξης από τον υπόλοιπο σκελετό). Για να είναι ολόκληρο το κτήριο από λιθοδομή (και άρα βέβαια και ο τοίχος εν επαφή με το έδαφος) είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί στον σχεδιασμό ενός κτηρίου από φέρουσα τοιχοποιία (έστω και μονώροφου) με πολλά ανοίγματα από την μία -μόνο- πλευρά του, όπως συμβαίνει με τα υπόσκαφα, είναι πολύ δύσκολο να επαρκεί στατικά για ευνόητους λόγους, λαμβανομένου παράλληλα υπόψη ότι και η μάζα οροφής είναι εκ των πραγμάτων μεγάλη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης "οικονομικό", γενικά δεν θα το έλεγα για ένα υπόσκαφο κτήριο, τουλάχιστον "βραχυ-μεσο-πρόθεσμα"... (Με τα άλλα δύο, της φίλης αρχιτεκτόνισσας συμφωνώ)  

Συνάδελφοι σχετικά με αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα παλαιότερη συζήτησή σας, ένα δείγμα βρίσκουμε εδω: http://www.lifo.gr/uploads/image/1100488/MPLUSM_ARCHITECTS_-_SARONIDA_HOUSE___ERIETA_ATTALI_3.jpg και http://kataskevesktirion.gr/wp-content/uploads/2016/10/eik-11-9.jpg από τους mplusm architects... πώς επιτυγχάνονται στατική επίλυση καθώς επίσης και καθαρισμός / διατήρηση και αποκατάσταση του βράχου σε περίπτωση ανάδειξης του φυσικού βράχου μετά την εκσκαφή ως αναλημματικού τοίχου; Γίνονται κάποιες διεργασίες στην επιφάνεια, για παράδειγμα καθαρισμός, βερνίκωμα με ειδικό υλικό κλπ. για την προστασία από περιβαλλοντική διάβρωση και φθορά;

Link to comment
Share on other sites

Καλά τα ερωτήματα που θέτεις, αν βρεις απάντηση από τους αρχιτέκτονες συναδέλφους σου που σχεδίασαν (και υλοποίησαν?) το έργο που έκανες λινκ, ενημέρωσέ μας...

Πάντως, στις φωτογραφίες αυτές δεν είμαι σίγουρος αν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους αυτοί στους οποίους αναδεικνύεται ο βράχος (renderings είναι μάλλον και όχι φωτογραφίες από υλοποιημένη δουλειά), υπάρχει μείζον θέμα με την στεγάνωση (εκτός από την ίδια την επιφάνεια του βράχου και στην περιοχή που αυτός συναντάει την οροφή) όπως και με την θερμομόνωση βέβαια... Προσωπικά, θεωρώ μη ορθολογική προσέγγιση να υπάρχει φυσικός βράχος σε χώρους κύριας χρήσης. 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω έχεις δίκιο Caan, από ότι βλέπω από τις λιγοστές πληροφορίες - εικόνες (και σχεδόν ελλιπή σχέδια) στο διαδίκτυο είτε πρόκειται για εξωτερικούς χώρου είτε οι εσωτερικοί διαχωρίζονται από τον βράχο με γυαλί... ωστόσο η μελέτη είναι υλοποιημένη...πάντως υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στην διεθνή σκηνή, άλλη χαρακτηριστική εικόνα είναι αυτή http://blog.casa.it/wp-content/uploads/2013/07/bh_100713_21-940x625.jpg

Link to comment
Share on other sites

Στην διεθνή, αλλά και στην εγχώρια σκηνή, συναντάει κανείς τα πάντα, το θέμα είναι σε ποια ζητήματα δίνει κανείς προτεραιότητα σε έναν σχεδιασμό... Στην τελευταία φωτό π.χ, εκτός από τα άλλα θέματα που θίξαμε παραπάνω, φαίνονται και κάποιες πέτρες (ή έστω τμήματα βράχου) σαν μετέωρες εντός του χώρου κύριας χρήσης. Με κάποιον σεισμό αυτά ενδέχεται να αποκολληθούν και να πέσουν μέσα στο σπίτι..., είναι αποδεκτό αυτό..?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά, επίσης κάποια διεργασία σίγουρα θα γίνεται όσον αφορά καθαρισμό, σταθερότητα (ακόμα και σε επίπεδο που δεν τίθεται ζήτημα κινδύνου ανθρώπινης ζωής αλλά λειτουργικότητας - πχ. να πέφτουνε κομματάκια μικρά ή σκόνες κλπ.), ανθεκτικότητα σε διάβρωση κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
On 10/7/2014 at 1:41 ΜΜ, AlexisPap said:

Χμμ...

Δηλαδή, το φορτίο του χώματος θα θεωρηθεί μόνιμο φορτίο;

Δεν νομίζω...

Γιατί δεν είναι μόνιμο στην πραγματικότητα ;

Aυτό το λάθος έκαναν στο στέγαστρο που κατέρρευσε στη Σαντορίνη.

Link to comment
Share on other sites

Το ΕΝ1991-1-1:2002 §2.1(4) ρητά προτείνει τα φορτία γαιών στις στέγες να θεωρούνται μόνιμες δράσεις. Θεωρεί ότι παράλληλα εφαρμόζεται το ΕΝ1191-1-6 (Δράσεις κατά την κατασκευή), και ότι η πιθανότητα μεταβολής τις τιμής των φορτίων των γαιών (επειδή ο κηπουρός κάνει κάποια δουλειά) λαμβάνεται υπόψη ως ξεχωριστή φορτιστική κατάσταση (τα τελευταία προκύπτουν από τα συμφραζόμενα).

Ωστόσο, παρέθεσα στο προηγούμενο μήνυμα παραγράφους από το ΕΝ1990 και το ΕΝ1991 που ορίζουν τι είναι μόνιμο και τι μεταβλητό φορτίο. Προτείνω λοιπόν ότι θα πρέπει ο μηχανικός να αποφασίσει που θα κατατάξει το φορτίο του χώματος, ανάλογα με το πόσο πιθανό είναι να ανανεώνεται το χώμα (πχ τα δώματα εκτατικού τύπου είναι σύνηθες να ανακατασκευάζονται, υπάρχουν όμως και επιχώσεις που γίνονται άπαξ).

Φυσικά, η συζήτηση είναι ευρύτερη από την εφαρμογή των ΕΚ, μπορεί το ίδιο θέμα να προσεγγιστεί με ΕΚΩΣ - ΕΑΚ, κι εκεί είναι σαφώς ζήτημα κρίσης του μηχανικού.

 

Υ.Γ: Με ενδιαφέρει η Σαντορίνη, τι ακριβώς λάθος έκαναν εκεί;

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.