Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύστημα τοπικής εφαρμογής επιλεκτικής πυρόσβεσης


EfyD

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

μου έτυχε πρόσφατα μια περίπτωση σε μαγειρείο ψησταριάς όπου στον ίδιο χώρο έχουμε ψησταριά με κάρβουνα και διάφορες συσκευές υγραερίου.

 

Ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να μπει σύστημα ξηράς σκόνης για την ψησταριά και ξεχωριστό wet chemical σύστημα για τις λοιπές συσκευές, ο ιδιοκτήτης ήρθε σε επαφή με κάποιο προμηθευτή που του συνέστησε την χρήση συστήματος τοπικής εφαρμογής επιλεκτικής πυρόσβεσης wet chemical για όλο το μαγειρείο.Δηλαδή το υλικό πυρόσβεσης δεν θα καλύπτει όλο το σύστημα αλλά επιλεκτικά έως 4 ακροφύσια.

 

Και το ερώτημα είναι..αυτό είναι αποδεκτό από την ΠΥ?

 

Για να καταλάβετε ενώ αρχικά ο υπολογισμός ήταν για 16lt μόνο για τα υγραέρια (4 συσκευές, 2 χοάνες<3μ, 2 αεραγωγοί που καταλήγουν σε κοινό για όλο το μαγειρίο) τελικά ο προμηθευτής του πρότεινε 9lt (και για το κάρβουνο) και μετά 12lt. Αυτά τα 12λτ επαρκούν με βάση τη τεχνική περιγραφή του κατασκευαστή για 4 ακροφύσια, τη στιγμή που μόνο για τα υγραέρια απαιτούνται 5 ακροφύσια για τις συσκευές+αεραγωγό+χοάνη της μίας χοάνης και 4 ακροφύσια για τις συσκευές+αεραγωγό+χοάνη της άλλης χοάνης.Θα έχουμε και άλλα 3 ακροφύσια στα κάρβουνα.

 

Εγώ καταλαβαίνω από την 61047 ότι οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με το NFPA είναι ευθύνη του μελετητή. Και στο παράρτημα Β της 61047 που κάνει αναφορά στο πρότυπο ΝFPA αναγράφει το εξής

 

 

Γενικά
Οι συσκευές που μπορούν να προστατευτούν από το σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις μαγειρικές συσκευές, τις χοάνες και' τους σωλήνες απαγωγής καυσαερίων, τα φίλτρα και τους ελαιοσυλλέκτες.
Κάθε προστατευόμενη μαγειρική συσκευή, ανεξάρτητη χοάνη απαγωγής καυσαερίων και σωλήνας απαγωγής καυσαερίων που ενώνεται άμεσα με τη χοάνη, πρέπει να προστατεύονται από ένα (1), ή περισσότερα συστήματα, σχεδιασμένα όμως για ταυτόχρονη λειτουργία.
Εάν λόγω εγγύτητας, αναμένεται να εμφανιστούν ταυτόχρονα περισσότεροι του ενός (1) κίνδυνοι πυρκαγιάς στον προστατευόμενο χώρο, απαιτείται η εγκατάσταση ενός (1) ή περισσότερων ανεξάρτητων συστημάτων κατάσβεσης που θα λειτουργούν συγχρόνως και θα παρέχουν προστασία από τους κινδύνους πυρκαγιάς.

 

Με αυτό καταλαβαίνω ότι με βάση το πρότυπο απαιτείται ταυτόχρονη λειτουργία.

 

Από την άλλη στην 61047, άρθρο 4ζ, γράφει:

 

Συστήματα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής επιλεκτικής λειτουργίας δύνανται να καλύπτουν και περισσότερα από ένα μαγειρία ενώ συστήματα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογης καθολικής λειτουργίας πρέπει να καλύπτουν ένα μαγειρείο.

 

Εγώ θεωρώ ότι εννοεί το μαγειρίο σαν χώρο και όχι ότι στο ίδιο μαγειρίο μπορείς να καλύψεις επιλεκτικά και μόνο μια επιμέρους πχ χοάνη με τις συσκευές της και τον αεραγωγό της και αν πιάσει φωτιά και στη δίπλα χοάνη το βάζεις στα πόδια....

 

Εντωμεταξύ στο συγκεκριμένο οι δυο αεραγωγοί των 2 χοάνων με τα υγραέρια και ο αεραγωγός του κάρβουνου καταλήγουν σε ένα.

 

Εσείς πως το καταλαβαίνετε?

Edited by EfyD
Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω πολύ καιρό να κάνω πυρασφάλεια με τοπική εφαρμογή και ειδικά με wet chemical, δεν ξέρω να σου απαντήσω...

 

Κρίνω όμως, οτι μια επίσκεψη στη πυροσβεστική της περιοχής του καταστήματος ή έστω ενα τηλ., πιστεύω οτι θα σου λυθούν οι απορίες

 

Άλλωστε αρμοδια για την έγκριση της μελέτης, είναι η πυροσβεστική, οπότε είτε έχει δίκιο ο εγκαταστάτης είτε όχι, τη σωστή λύση θα σου την δώσουν αυτοί

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.