Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
Engineer

«Πάγωσαν» οι προσεισμικοί έλεγχοι σε σχολικά κτίρια

Recommended Posts

Στο «ψυγείο» έχει μπει το πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων σε σχολικά κτίρια ελλείψει πιστώσεων και προσωπικού. Οπως προκύπτει από στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, οι προσεισμικοί έλεγχοι ουσιαστικά σταμάτησαν το 2011, οπότε και καλύφθηκαν όλα τα σχολεία που ανεγέρθησαν μέχρι το 1959. Ταυτόχρονα το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να απολύσει το προσωπικό των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) ανά την Ελλάδα, μεταθέτοντας την αρμοδιότητα, αλλά όχι και τους μηχανικούς, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

 

Η κατάργηση των ΤΑΣ, που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της «επόμενης ημέρας» ενός σεισμού (έλεγχοι στατικότητας, καταγραφή ζημιών κ.ά.) και η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι μηχανικοί τους, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου για τα ΚΤΕΛ. Οπως ορίζεται, τα ΤΑΣ θα επανιδρυθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ισάριθμες θέσεις εργαζομένων, οι οποίες θα καλυφθούν από τη «δεξαμενή» της διαθεσιμότητας (σημειώνεται ότι με τον ίδιο τρόπο καταργούνται και άλλες υπηρεσίες, όπως η ΕΥΔΕ Κάρλας, η ΕΥΔΕ Ρόδου και το τμήμα Εργων Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας).

 

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή (σε ερώτηση των βουλευτών Γ. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη), οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία έχουν σταματήσει από το 2011. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος από μηχανικούς του ΟΣΚ σε 5.041 σχολικές μονάδες στις οποίες περιλαμβάνονται 6.464 κτίρια. Πρόκειται για τα σχολεία που έχουν ανεγερθεί έως το 1959, δηλαδή πριν από τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό (καθώς και όλα τα σχολεία Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας και τα προ του 1986 σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κέρκυρα και Καστοριά). Οι αριθμοί αυτοί παραμένουν σταθεροί από το 2011, οπότε και ανακοινώθηκε από τον ΟΣΚ η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος.

 

Αυτοψίες

 

Η έναρξη της δεύτερης φάσης προσεισμικών ελέγχων θα αφορούσε τα σχολικά κτίρια που ανεγέρθησαν την περίοδο 1960-1985 (κτίρια που κατασκευάστηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959), ήτοι περί τις 4.200 σχολικές μονάδες που περιλαμβάνουν 8.000-9.000 κτίρια. Ωστόσο δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς ο ΟΣΚ υποχρεώθηκε σε δραστική μείωση προσωπικού και κονδυλίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής του. Ο ΟΣΚ σήμερα έχει περιοριστεί στην πραγματοποίηση αυτοψιών σε σχολεία έπειτα από σεισμούς (από το 2006 έχει ελέγξει 760 σχολικές μονάδες ύστερα από κάποιον ισχυρό σεισμό) ή από αιτήματα φορέων (από το 2006 έχει ελέγξει επιπλέον 116 σχολικές μονάδες).

 

Πηγή: http://news.kathimer.../09/2013_534621

 

Click here to view the είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το θέμα του προσεισμικού ελέγχου κανείς αρμόδιος δεν το πήρε σοβαρά, εκτός κι αν επρόκειτο να διορίσει...

 

Αλλά, ας μας πει κάποιος σε τι συνίσταται ο προσεισμικός έλεγχος. Για να μην κουράζεστε, είναι "πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος", κάτι σαν ΔΕΔΟΤΑ... (έγραφο ΠΕΧΩΔΕ 2189/21-05-2001).

 

Ας μας πει όμως και το άλλο, πόσο κόστιζε το κομμάτι στον ΟΣΚ; Γιατί δεν δόθηκαν οι έλεγχοι σε ιδιώτες με ανοιχτές προκυρήξεις κατά περιοχή;

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιατί ξεκίνησαν ποτε; Πλάκα κάνουνε;

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έγιναν πρωτοβάθμιοι ελέγχοι σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΟΑΣΠ εδώ.

Κανονικά έπρεπε να προχωρήσει σε δευτεροβάθμιο έλεγχο κάποια στιγμή...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι προσεισμικοί έλεγχοι προωθήθηκαν καθαρά για πολιτικάντικους λόγους.

Επίσης -αναγκάζομαι να υποθέσω- και για να δουλέψει λίγο και η μηχανή του ΟΑΣΠ...

Εν τέλει, μόνο ο ΟΑΣΠ έχει ασχοληθεί ουσιωδώς με το θέμα.

 

Στην εποχή (21 αιώνας) που κι ένα ψιλικατζίδικο οφείλει να έχει τεχνικό ασφαλείας, τα σχολειά μας δεν έχουν τεχνικό ασφαλείας, δεν έχουν εγκεκριμένο σχέδιο πυροπροστασίας, δεν έχουν εγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης...

Δεν πληρούν τις στοιχειώδεις αρχές της κοινής λογικής για ξεκλείδωτες εξόδου κινδύνου (αυτές που στην μελέτη ονομαζόντουσαν έτσι)...

Δεν έχουν την στοιχειώδη πρόβλεψη ώστε να στερεώνονται με ασφάλεια ντουλάπες, βιβλιοθήκες, φοριαμοί...

 

Έχουν όμως (κάποια από αυτά) προσεισμικό έλεγχο!

Χαμένο σε κάποιο αρχείο, άγνωστο τοις πάσι, ανεπίκαιρο πλέον...

  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.