Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

εφαρμογή τίτλων


johnf

Recommended Posts

Διενέργησα αυτοψία σε δημόσιο ακίνητο όπου με βάση πρόσφατο τοπογραφικό της υπηρεσίας (το οποίο δεν συνοδεύεται από τεχνική έκθεση) διαπίστωσα καταπάτηση έκτασης 3,5τ.μ σε επιμήκη λωρίδα μέγιστου (μεταβλητού) πλάτους 25εκ. και μήκους 16 περίπου μέτρων. Αφού συνέταξα και υπέβαλα την τεχνική μου έκθεση στην υπηρεσία, μου ζητήθηκε εκ των υστέρων να κάνω εφαρμογή τίτλων των εκατέρωθεν όμορων ιδιοκτησιών σε σχέση με το δημόσο ακίνητο.

Υποψιάζομαι ότι η ίδια η υπηρεσία αμφισβητεί επί της ουσίας το τοπογραφικό βάσει του οποίου έκανα την αυτοψία και θέλει να με βάλει μέσω της εφαρμογής τίτλων που μου ανέθεσε, να ελέγξω εγώ την ορθότητά του. Σημειωτέον, ότι το τοπογραφικό το έχει συντάξει ο προϊστάμενός μου που προφανώς θέλει να αποφύγει κάθε ευθύνη αν η υπόθεση πάει στα δικαστήρια.

Η εφαρμογή είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει, διότι εφόσον μιλάμε για τόσο μικρή καταπάτηση, η ακρίβεια που απαιτείται για την εφαρμογή είναι της τάξεως των λίγων πόντων. Όπως καταλαβαίνετε ανησυχώ πολύ γιατί τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα και το "άδειασμα" είναι πολύ πιθανό

Αν μπορεί να συμβάλει κανείς με συμβουλές για το χειρισμό της υπόθεσης θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως. Όσοι γνωρίζουν από Δημόσιο, είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνουν.

 

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται περίεργο από την μία να εντοπίζεις καταπάτηση 25 cm με αυτοψία (!!!) και από την άλλη να λες ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή του τίτλου.

Γίνε λίγο ποιο συγκεκριμένος για την μέθοδο που ακολούθησες και κατέληξες ότι υπάρχει καταπάτηση.

 

Όσο για το άδειασμα, αν είναι ξεκάθαρο ότι εσύ απλά θα εφαρμόσεις τα όρια ενός τοπογραφικού που σου δώσανε δεν φέρεις ευθύνη για το αν έχει ''λάθη'' το τοπογραφικό αυτό. Εκτός αν στην ανάθεση της δουλειάς σου είπαν να ελέγξεις και την ορθότητα του. Απλά στην τεχνική έκθεση σου θα πεις ότι η εφαρμογή των ορίων έγινε με βάση το τάδε τοπογραφικό, του τάδε μηχανικού που μου προσκόμισε ο τάδε....

Link to comment
Share on other sites

Πήγα και μέτρησα. Υπήρχε μανδρότοιχος μέσα στο δημόσιο ακίνητο και ήταν γνωστή η απόσταση μεταξύ του και των ορίων του δημόσιου ακινήτου από το τοπογραφικό της υπηρεσίας. Έπειτα μέτρησα την απόσταση μεταξύ μανδρότοιχου και υλοποιημένης οικοδομής και τη βρήκα μικρότερη.άρα η οικοδομή είχε μπει μέσα κατά τη διαφορά των αποστάσεων.

Η εντολή που έλαβα ήταν απλώς να κάνω εφαρμογή των εκατέρωθεν τίτλων με το δημόσιο ακίνητο. Αλλά ενώ στο τοπογραφικό μας η μια από αυτές φέρεται να έχει στο έδαφος πρόσωπο Α στα συμβόλαια έχει μεγαλύτερο και δε μπορώ να βρω που οφείλεται η διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν βγάζεις άκρη με τα στοιχεία που έχεις, κάνε αποτύπωση όλων των εμπλεκόμενων ιδιοκτησιών. Στην περίπτωση σου το δημόσιο κτήμα και τους όμορους αν κατάλαβα καλά. Στην συνέχεια, με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, τους τίτλους και χαρακτηριστικά σημεία (όσο ποιο παλιά τόσο καλύτερα) προσπάθησε να βρεις μια αξιόπιστη ''αρχή'' για την εφαρμογή των τίτλων μήπως και βρεις ποιος καταπάτησε ποιόν.

 

Βέβαια δεν μας έχεις πει για τι τάξη μεγέθους ακίνητα μιλάμε, εντός ή εκτός σχεδίου, ο μαντρότοιχος και η οικοδομή είναι πρόσφατα ή παλαιές κατασκευές;

Γιατί π.χ. για ακίνητα εκτός σχεδίου με πλευρές της τάξης των 40-50μ με συρματόπλεγμα από το 50' τα 25cm που έχεις διαφορά είναι πρακτικά αμελητέο, ενώ σε εντός σχεδίου για πλευρές των 10μ ίσως έχει κάποια αξία.

 

Λίγο παραπάνω πληροφορίες και ένα σκαρίφημα θα βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημερα, οικοπεδο σε περιοχη χωρις πραξη εφαρμογης, αρτιο και οικοδομισιμο κατα παρεκλιση, εχει καταπατηθει κατα 50τμ κατα μηκος της μιας του πλευρας, στην οποια ο ιδιοκτητης του διπλανου οικοπεδου εχτισε αυθαιρετο σκελετο οικοδομης πριν απο 30 χρονια. Ο πρωτος ιδιοκτητης επεστρεψε απο το εξωτερικο και θελει να πουλησει το οικοπεδο του, τι μπορει να κανει για την καταπατηση; Μια εφαρμογη των τιτλων ιδιοκτησιας θα τον βοηθησει σε ενδεχομενο δικαστηριο; Την εκταση που του καταπατησαν δεν μπορει να την διεκδικησει λογω χρησικτησιας; Και αν οχι, τοτε το οικοπεδο που του απομενει ειναι πλεον μη αρτιο και μη οικοδομισημο, μπορει να αποζημιωθει γι'αυτο;

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Έπεσα στο θέμα περιμένοντας να διαβάσω άπειρες σελίδες, αντιθέτως πέτυχα μόνο μια 😀.

Εφαρμογή τίτλου για προσδιορισμό εμβαδού κάποιας δουλείας βαρυνόμενου γηπέδου.

1. Εάν εφαρμοστεί τίτλος (ίδιο σύστημα αναφοράς κ.τ.λ..) όμορης ιδιοκτησίας επί πρόσφατου τοπογραφικού ωφελούμενου γηπέδου (νέα καταμέτρηση) για υπολογισμό εμβαδού δουλείας. Τι εύθυνη έχει ο μηχανικός αυτού του νέου "διαγράμματος";

2. Διαφορές λόγω προφανών αλληλοεπικαλύψεων μεταξύ του γηπέδου για του οποίου είναι υπέρ η δουλεία (νέα καταμέτρηση) και του γηπέδου η οποία είναι βάρος (εφαρμογή τίτλου) πως αντιμετωπίζονται; (πιθανόν η μελλοντική ζώνη συμβατότητας είναι χρήσιμη). Εξυπακούεται ότι το όριο του γηπέδου που ωφελείται (πρόσφατο τοπογραφικό) είναι και αυτό που ο εργοδότης θέλει να απεικονίζεται.

-Περιοχή μη καταρτησθέντος κτηματολογίου κ.τ.λ..

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις χρήσιμες συμβουλές..

 

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.