Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μοναδική χώρα στην Ε.Ε χωρίς Εθνικό κτηματολόγιο η Ελλάδα, σύμφωνα με την “Der Tagesspiegel”


Engineer

Recommended Posts

Στην απουσία ενός Εθνικού Κτηματολογίου, που καταγράφει την τοποθεσία και τη χρήση και το μέγεθος όλων των εκτάσεων της χώρας επισημαίνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η εφημερίδα "Der Tagesspiegel".

 

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει: "Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμη κτηματολόγιο, δηλαδή έναν κατάλογο όπου περιγράφεται η έκταση, η τοποθεσία και η χρήση όλων των εκτάσεων της χώρας. Εδώ και δύο δεκαετίες επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα εθνικό κτηματολόγιο, το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το 2020".

 

"Έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Θέλουμε να τα διορθώσουμε και να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και καλύτερη οργάνωση" δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ο υπ. Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, αναφερόμενος στην προσπάθεια δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το 2020.

 

"Τα λεφτά ξοδεύτηκαν γρήγορα, αλλά έγιναν ελάχιστα. Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα έχει καταβροχθίσει 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από την ΕΕ. Παρά ταύτα, μόλις 35% των εκτάσεων της χώρας είναι καταγεγραμμένο στο κτηματολόγιο" τονίζει ο ανταποκριτής της "Der Tagesspiegel" τονίζοντας πως "ούτε το κράτος γνωρίζει ακριβώς πόσες εκτάσεις του ανήκουν" και ανάγει το πρόβλημα αυτό στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό τους Οθωμανούς για 400 χρόνια.

Ως βασική αιτία για την καθυστέρηση αναφέρεται πάντως και το "χαοτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς" των εκτάσεων στην Ελλάδα, που περιγράφεται ως "τόσο περίπλοκο όσο η ελληνική μυθολογία", καθώς υπάρχουν διαρκείς διαφωνίες και ενστάσεις.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απομένουν περίπου 16 εκατομμύρια τίτλοι ιδιοκτησίας ή, αλλιώς, το 65% των περιουσιών που πρέπει να καταγραφούν και ο υπουργός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα διατεθούν 572 εκατομμύρια ευρώ, εκτίμηση την οποία ο συντάκτης θεωρεί μάλλον υπεραισιόδοξη, καθώς, όπως επισημαίνει, για το 35% που έχει ήδη καταγραφεί δαπανήθηκαν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο κόστος συμμετέχει και η ΕΕ, με κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία.

 

Πηγή: http://www.avgi.gr/a...gesspiegel”

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μικρή ιστορία, αληθινή και ενδεικτική της "υπανάπτηκτης" Τουρκίας σε σχέση με μας τους "πολιτισμένους".

Σε πρόβλημα που αντιμετώπισα με κτήματα ιδιοκτησίας μου στη Λέσβο που ανήκαν στην οικογένειά μου από το 1850 ή και παλαιότερα, απευθύνθηκα σε δικηγορικό γραφείο της Κωνσταντινούπολης που ασχολείται με θέματα κτηματολογίου και ρώτησα αν έχουν στοιχεία για αυτή την περίοδο (η Λέσβος μέχρι το 1912 ανήκε στην Τουρκία).

Μου απάντησαν " βεβαίως υπάρχουν στοιχεία".

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Η ΤΟΥΡΚΙΑ εχει κτηματολογιο και εχει και αρχειο για πολλες περιοχες της Ελλαδας....

 

ξερω αρκετες περιπτωσεις που τιτλοι εντος Ελλαδας ειναι με χρυσοβουλα....

πριν φυγουν οι τουρκοι αρκετοι ελληνες ταξιδευαν στην Πολη για να παρουν τους τιτλους...

 

φυσικα αρκετες φορες μεγαλες περιοχες απο τον οθωμανο που εφευγε πηγαιναν στον αρχιεπιστατη του...

 

αντιστοιχα πολλες φορες η οθωμανικη διοικηση σε περιοχε πριν φυγει μεταβιβαζε μεγαλες εκτασεις σε αυτους που και μετα αυτους και αν γυριζαν θα υπηρχαν  βλ μοναστηρια -πατριαρχεια......δεν ειναι τυχαια το πατριαρχειο ιεροσωλυμων ο μεγαλυτερος ιδιοκτητης γης στο ΙΣΡΑΗΛ και το ισαρηλ εχει το αγγλικο συστημα ιδιοκτησιας....

Link to comment
Share on other sites

να επιβεβαιώσω και εγώ ότι ξέρω ιδιοκτήτες από την περιοχή μου (Νότια Εύβοια) που βρήκαν τίτλους των ιδιοκτησιών τους στην Τουρκία λόγο των μεταβιβάσεων που έγιναν ώστε να εκπληρωθεί ο όρος της συμφωνίας του Λονδίνου 

Link to comment
Share on other sites

Τη βλέπω τη δουλειά. Θα ζητήσουμε από τους γείτονές μας τους Τούρκους να έρθουν να μας δείξουν τα όρια στα χωράφια μας.

Link to comment
Share on other sites

ποια χωραφια σου?  κληρονομια της οθωμανικης αυτοκρατοριας ειπε ο ερντογαν?

 

θα σου κανει μηνυση για καταπατηση :mrgreen:

 

 

αποσο θυμαμαι για τα Δωδεκανησα  υπαρχει και ιταλικο αρχειο

Edited by akius
Link to comment
Share on other sites

το οποίο αρχείο των Ιταλών (κτηματολόγιο ) είναι πολύ καλά μετρημένο παρά το ότι έχει γίνει στις αρχές του αιώνα με τους θεοδόλιχους της εποχή εκείνης Το εφάρμοσα στην Κω σαν μηχανικός της ΤΟΜΣ στην ΓΥΣ όταν ήμουν δόκιμος έφεδρος αξκος και κάναμε τοπογραφικά για απαλ/ώσεις προκειμένου να γίνουν αποθήκες πυρομαχικών ή στρατόπεδα Και φυσικά παρά την καλή ακρίβεια του ήταν ανενημέρωτο και περιλάμβανε τα κτήματα όπως ήταν τότε χωρίς τις νεώτερες μεταβολές από κατατμήσεις κλπ  Μου έκανε εντύπωση που πέφταμε στο πόντο πάνω στα  όρια που μας υποδείκνυε ο αγροφύλακας 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.