Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειδοποιητηριο ΤΣΜΕΔΕ


zefuros

Recommended Posts

άραγε τελικά θα δοθεί η παράταση?γμτ τα έχω πάρει!!γιατί τα ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν τη μέρα που βγήκα από το νοσοκομείο (3 εβδομάδες πριν) στο οποίο αναγκάστηκα να πληρώσω τα πάντα από τη τσέπη μου (κοντά στα 1500€ και για όχι ευχάριστο γεγονός (διακοπή κύησης λόγω θανάτου εμβρύου με αρχές σηψαιμίας)και το μόνο που κάλυπτε το τσμεδε ήταν κάτι εξετάσεις αίματος που και αυτές δε τις κάλυψε!!!Κάπου 120€!!γιατί?γιατί έχω διακανονισμό και τη δόση του Νοεμβρίου λόγω της κατάστασης που ήμουν εκείνες τις μέρες (κλινήρης για φόβο πρόωρου τοκετού)δε την έβαλα με το σκεπτικό να την βάλω μαζί με αυτή του Δεκεμβρίου αφού μπορώ και εφόσον πάντα πληρώνω έγκαιρα τη δόση και είχα πληρωμένα και τα τρέχοντα και τελικά έτυχε όλο αυτό και έκανα άμεση εισαγωγή και στο σύστημα με είχε πετάξει έξω ο ΕΟΠΠΥ και παρόλο που τελικά η δόση τραβήχτηκε στο ενδιάμεσο με ειδική διαδικασία που κάνεις στο ΤΣΜΕΔΕ εντούτοις πάλι ανασφάλιστη ήμουν και δε δικαιούμαι και με ένσταση να τα πάρω γιατί μπορεί να μη χάνεται μεν ο διακανονισμός αλλά δεν είχα ασφαλιστική ικανότητα!!!Θα μου πεις πως κάνεις έτσι δεν είναι εκεί το θέμα φυσικά,τα παίρνω και τα δίνω σε ένα άστεγο που λέει ο λόγος αλλά είναι η αδικία..Και τώρα για να το πληρώσω αύριο πρέπει να αφήσω απλήρωτα τα πάντα όπως και άλλοι συνάδελφοι φυσικά...Ουφφ τα είπα και ξεθύμανα!

 

 

 

 

Τι να σου πω συνεδελφε.. Κριμα.

 

Και εχουμε και αποψεις.. "ελα μωρε τι να τα πληρωσετε τωρα, τι μετα απο 2 μηνες, πληρωστε τα να ξεμπερδευετε.."

 

 

 

 

Το Θέμα είναι πια διαφορά. Να πληρώσεις την διαφορά που αφορά όλα τα 2 χρόνια της ρύθμισης από 3η σε 1η είτε μόνο του τελευταίου εξαμήνου που δεν πλήρωσες στην ώρα σου; Και τι σχέση έχουν τα αναδρομικά με την υπαγωγή σε κατώτερη κατηγοριά; Ευχαριστώ.

 

Εχω την εντυπωση, οτι χανεις την κατωτερη κατηγορια για ολο το ετος.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το Θέμα είναι πια διαφορά. Να πληρώσεις την διαφορά που αφορά όλα τα 2 χρόνια της ρύθμισης από 3η σε 1η είτε μόνο του τελευταίου εξαμήνου που δεν πλήρωσες στην ώρα σου; Και τι σχέση έχουν τα αναδρομικά με την υπαγωγή σε κατώτερη κατηγοριά; Ευχαριστώ.

Τη διαφορά του τελευταίου.. Τα αναδρομικά δεν έχουν σχέση με τα τρέχοντα, ίσως μπορείς να αφήσεις την δόση για αργότερα αλλα άντε να στο πει κάποιος με το χέρι στην καρδιά ότι έτσι είναι..

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Εχω την εντυπωση, οτι χανεις την κατωτερη κατηγορια για ολο το διάστημα της υπαγωγής σε αυτήν (2015-2016) και θα ζητηθούν αναδρομικά κάποια στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Απλά θα πω το εξής: Έχω υπαχθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία....(από 3η που έπρεπε να είμαι)......το Νοέμβρη πλήρωσα εκπρόθεσμα το Α2016 το οποίο είχε τις εισφορές υπολογισμένες στην 1η ασφαλιστική + τους τόκους για το Νοέμβρη...δεν μου ζήτησαν τις εισφορές της 3η κατηγορίας επειδή πλήρωσα εκπρόθεσμα. Τώρα το αν θα ζητήσουν κάποια στιγμή αναδρομικά γι αυτή τη χαμηλότερη κατάταξη στην κατηγορία αυτό είναι άλλο θέμα....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όλοι μας έχουμε την εντύπωση. Υπάρχει όμως κάπου νόμος ή κάποια διάταξη που να το αναφέρει?

 

Το να χάνεις τη ρύθμιση έχει κάποια λογική γιατί δεν γίνεται να είσαι ταμειακά ενήμερος από τη στιγμή που δεν έχεις πληρώσει τα τρέχοντα αλλά αυτό με τη "τιμωρία" της επιστροφής σε υψηλότερη κατηγορία δεν μπορώ να το καταλάβω. Από τη στιγμή που επιλέξαμε να κατέβουμε κατηγορία (και αυτό θα έχει κάποιες επιπτώσεις στο όποιο ποσό της σύνταξης) για ποιο λόγο αν πληρώσουμε μετά από ένα μήνα π.χ. να πληρώσουμε για τη 3η κατηγορία?

Link to comment
Share on other sites

Πάντως αυτό να μην ξέρει κανεις τι πληρώνει τι θα πληρώνει τι θα ζητήσουν δεν υπάρχει σε καμία κοινωνία του κόσμου

Zio άμα διαβάσεις τον νόμο ένταξης σε κατώτερη κατηγορία κάπου το αναφέρει τι γίνεται με την απώλεια και πως.. Δεν το έχω πρόχειρο

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Edited by ikaros13
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν στο άρθρο 39 του νόμου 4331/2015 (ο οποίος καταργήθηκε με τον Ν.4337/2015) έγραφε τα παρακάτω :

 

Άρθρο 39.

Διάταξη μείωσης ασφαλιστικών εισφορών ΕΤΑΑ

1. Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) – Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) – που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο από 1.1.1993 και εφεξής, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να επιλέξουν με αίτησή τους την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων της υποχρεωτικής ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα προεδρικά διατάγματα 124/1993, 126/1993 και 125/1993 και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31.12.2016.

 

2. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία οι ασφαλισμένοι πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΕΤΑΑ ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών και να είναι ενήμεροι.

 

3. Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αρχίζει από την πρώτη του επόμενου έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η αίτηση. Ειδικά για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του 2015, είναι δυνατή η αναδρομική υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από 1.1.2015. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν το έτος 2015, με βάση την υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία, οι υπηρεσίες των Τομέων του ΕΤΑΑ συμψηφίζουν το επιπλέον καταβληθέν ποσό με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

 

4. Οι ασφαλισμένοι παραμένουν στην κατώτερη επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και σε περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης δεν έχουν εκπέσει αυτής. Σε αντίθετη περίπτωση επανέρχονται αυτοδικαίως στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, εφόσον δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

 

5. Το δικαίωμα υπαγωγής σε κατώτερη της υποχρεωτικής ασφαλιστική κατηγορία ασκείται άπαξ. Σε περίπτωση απώλειας για οποιονδήποτε λόγο του δικαιώματος επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του, για μία και μόνο φορά, κατατασσόμενος στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία. Στην περίπτωση αυτή η υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία γίνεται από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της νέας αίτησης μήνα.

 

6. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς Τομείς των κλάδων επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), καθώς και στην ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

 

7.Οι ασφαλισμένοι των Τομέων των κλάδων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο μέχρι 31.12.1992, και ασφαλίζονται στους ανωτέρω Τομείς του ΕΤΑΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ή έμμισθοι υπόχρεοι της ειδικής προσαύξησης (ΕΤΑΑ−ΤΣΜΕΔΕ) καταβάλλουν από 1.1.2015 έως 31.12.2016 προς τους Τομείς τις προβλεπόμενες εισφορές, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και ίσχυαν μέχρι 30.6.2011. Τυχόν επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί συμψηφίζονται με μελλοντικές εισφορές. Από 1.1.2017 οι ανωτέρω ασφαλισμένοι καταβάλλουν προς τους Τομείς του ΕΤΑΑ, πέραν της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία ασφαλιστικής εισφοράς και την προβλεπόμενη από την παρ. 14 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, όπως ισχύει, πρόσθετη εισφορά.

 

8. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

 

9. Οι αναδρομικές οφειλές εισφορών των μέχρι 31.12.1992, καθώς και των από 1.1.1993 ασφαλισμένων προς τους Τομείς του ΕΤΑΑ, που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1.7.2011 μέχρι 31.12.2014 και έχουν προκύψει από την επιβολή της προβλεπόμενης πρόσθετης εισφοράς της παρ. 14 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, όπως ισχύει, καθώς και λόγω της υποχρεωτικής μετάταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την παρ. 15 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, αντίστοιχα, καταβάλλονται σε ισόποσες δόσεις, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών λόγω καθυστέρησης εξόφλησής τους. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής τους, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της ρύθμισης της παρούσας παραγράφου.

 

Τα δύο βασικά είναι στο άρθρο 4 που αναφέρει ότι χάνουμε την μειωμένη κατηγορία αλλά δεν λέει αν είναι και αναδρομικά και στο άρθρο 5 που αναφέρει ότι μπορούμε μόνο για μια φορά να κάνουμε αίτηση επαναφοράς στη χαμηλότερη κατηγορία

Link to comment
Share on other sites

Και ερωτώ. Πληρώνουμε και το Β2016 και τα αναδρομικά (που δεν ξέρω τι σχέσει έχει με την υπαγωγή σε κατώτερη) μέχρι αύριο. Ξεμπερδεύουμε με την απώλεια της υπαγωγής ή θα πρέπει να ήμαστε εμπρόθεσμοι και στις υπόλοιπες δόσεις των αναδρομικών για να μην την απολέσουμε στο μακρυνό μέλλον; Έχει λογική; Γενικά η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση. Μία τρέλα.

Link to comment
Share on other sites

​Στο ταμείο μας δυστυχως πρέπει να πληρώνεις ότι σου πουν όταν στο πουν για να είσαι σωστός. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφάλεια η οποία έχει σκοπό να βελτιώσει την ζωή μας. Απλά θυμίζει κακό αφέντη από μια άλλη εποχή. Ευτυχώς όμως όχι για πολύ ακόμα. Αυτή η φιλοσοφική παράθεση από μένα γιατι δεν αντέχω άλλο αύτο το κουφό σύστημα της Ελλάδας.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Μία ερώτηση επειδή δεν το έχω ξανακάνει .Για να πληρώσω μέσω e-banking στην Εθνική το ΤΣΜΕΔΕ πηγαινω εκεί που λέει "θελω να πληρώσω" και μετα Ασφαλιστικά ταμεία -ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και γράφω τα 2 ειδοποιητήρια που έχω σωστα?

Δηλαδή πληρώνω 2 φορές θέλω να πω ..Αν λέω κάτι λάθος πείτε μου ...Επίσης κάπου είχα διαβάσει δεν θυμάμαι που ,ότι η ηλεκτρονική πληρωμή πρέπει να γίνεται 3-4 μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας αλλιώς δεν την δέχεται ...Ισχύει ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.