Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πώς/πού καθορίζεται η διαφορά βεράντας και ταράτσας


sadinoel

Recommended Posts

ΓΟΚ/85

ΑΡΘΡΟΝ-2.

"Ορισμοί".

 

33. Υπαίθριος χώρος του κτιρίου είναι ο ελεύθερος χώρος που βρίσκεται πάνω από την οροφή των κλειστών και ημιϋπαίθριων χώρων του.

 

38. Εξώστης είναι η οριζόντια προεξοχή της πλάκας του δαπέδου ορόφου ή δώματος, η οποία προβάλλει, με ή χωρίς τη χρήση δοκών, πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση και την προσωρινή παραμονή ανθρώπων.

 

To "δώμα" δεν ορίζεται πουθενά αλλά χρησιμοποιείται στο άρθρο 16 και τις εγκυκλίους με την κοινή του έννοια. Αν το ορίζαμε με την λογική των ορισμών του ΓΟΚ θα λέγαμε "ο ελεύθερος χώρος που βρίσκεται πάνω από την οροφή των κλειστών και ημιϋπαίθριων χώρων του τελευταίου ορόφου".

 

ΓΟΚ/85.

ΑΡΘΡΟΝ-17.

"Κατασκευές στους ακάλυπτους χώρους"

 

1. Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου επιτρέπεται η μερική εκσκαφή ή επίχωση του εδάφους για την προσαρμογή του κτιρίου σε αυτό με την προϋπόθεση ότι σε κανένα σημείο η οριστική στάθμη του εδάφους δεν θα βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα από 1,50 μ. από τη φυσική του στάθμη. Μεγαλύτερη επέμβαση στο έδαφος επιτρέπεται ύστερα από γνωμοδότηση της ΕΠΑΕ. Επίσης, επιτρέπεται να κατασκευάζονται έργα, όπως πεζούλια, βεράντες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), σκάλες κύριες ή βοηθητικές, τα οποία, λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους, είναι αναγκαία για την επικοινωνία με το κτίριο.

 

Αν και δεν ορίζεται σαφώς, με τον ΓΟΚ '85 νοούνται οι "εξώστες επί εδάφους".

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επειδή είναι αδύνατο να κατασκευάσεις εξώστη επί εδάφους, ή θα είναι εξώστης ή θα εδράζεται στο έδαφος, πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστός αυτός ο ορισμός.

Συμφωνώ και εγώ πως είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται ορολογίες, ειδικά σε επίσημα έγγραφα, που δεν έχουν ορισθεί μέσα από κάποιον κανονισμό.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είναι αδύνατο να κατασκευάσεις εξώστη επί εδάφους, ή θα είναι εξώστης ή θα εδράζεται στο έδαφος, πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστός αυτός ο ορισμός.

 

"Εγκλοβίζεσαι" στα στατικά.

Ειναι αδύνατον να κατασκευαστεί "οριζόντια προεξοχή της πλάκας του δαπέδου του ισογείου, η οποία προβάλλει, με ή χωρίς τη χρήση δοκών, πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση και την προσωρινή παραμονή ανθρώπων και η οποία εφάπτεται στο φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος"?.

Link to comment
Share on other sites

Ε, νομίζω πως είναι αδύνατον. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

Το θέμα είναι πως υπάρχουν όροι στην πολεοδομική νομοθεσία που δεν έχουν προηγουμένως ορισθεί επακριβώς.

Δηλαδή έχουμε εργαλεία που δεν ξέρουμε τι κάνουν και ο καθένας τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Ας πούμε έχω δει σε σχέδια να ονομάζει δώμα την εσοχή. Μα αφού δεν υπάρχει πλέον ορισμος για το δώμα (ο τελευταίος ορισμός ήταν με τον ΓΟΚ55 και αυτός όχι ακριβώς ορισμός, "Τα δώματα (ταράτσαι), " αλλά που είναι ο ορισμός της ταράτσας;

 

Στον ΓΟΚ'85 λέει περιφραστικά τι είναι δώμα στο άρθρο 16 Κατασκευές πάνω από τι κτίριο, "Η απόληξη του φρέατος του ανελκυστήρα επιτρέπεται να έχει το ύψος που απαιτείται από το σχετικό κανονισμό, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του δώματος από τον ανελκυστήρα"

 

Ο ορισμός της βεράντας δίνονταν περιγραφικά στο άρθρο 98 του ΓΟΚ'29

ε΄. Ο κεκαλυμμένος εξώστης δεν αποτελεί στοιχέιον αμέσου χρήσεως του μεθ΄ ού συνέχεται εσωτερικού χώρου, αλλά κυρίως εξώστην ήτοι εξώστην ανοικτόν, οίοι οι προβλεπόμενοι εν τη ανωτέρω παραγρ. 2 μέχρις ύψους 1.50 μ. φέρονται στέγασμα άνωθεν και ανοικτόν εις τας κατακορύφους παρείας ή κεκαλυμμένον δι΄ υαλοπινάκων κατά το πλείστον μέρος (βεράντα).

Στρν δε ΓΟΚ'73 λέει στο Άρθρο 84

θ. Εις περίπτωσιν υπάρξεως προκηπίου επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών εξωστών και εις ύψος μικρότερον των 3,00 μέτρων από της προ αυτών στάθμης του πεζοδρομίου με προεξοχήν ουχί μεγαλύτεραν της υπό του εδαφίου β οριζόμενης εν τούτω δε μη υπερβαίνουσαν το 1/4 του πλάτους του προκηπίου. Εφ' όσον εις ουδέν σημείον υπέρκεινται του 1,00 μέτρου από του πεζοδρομίου οι εν λόγω ανοικτοί εξώσται (βεράνται) δύνανται να εξικνούνται μέχρι του 1/4 του πλάτους του προκηπίου

 

 

Πρέπει ένας μηχανικός το 2011 να διαβάζει τον ΓΟΚ'29, του '55 και το '73;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ. Στην Ιταλία έχουμε τις ίδιες λέξεις. Terrazza (ταράτσα), Veranda (βεράντα) και Balcone (μπαλκόνι). Θεωρούμε “ταράτσα” ένα ανοιχτό δώμα, μη σκεπασμένο. Θεωρούμε “βεράντα” ένα σκεπασμένο δώμα, όχι κλιστώ και όχι με στέγαστρο μα με σκέπη που έχει κολόνες στις γωνιές: αν είναι σκεπασμένο από μεγάλο στέγαστρο που προεξέχει από κτίριο θεωρείται ακόμη ταράτσα. Θεωρούμε μπαλκόνι ότι είναι βατό εξώστη. Σας βοηθά;

Link to comment
Share on other sites

@ntony99 όχι ιδιαίτερα (αλλά να'σαι καλά - οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις πάντα καλές είναι).

 

Το ζητούμενο είναι τί η Πολιτεία (μας) θεωρεί ως "βεράντα". Επισήμως δε θεωρεί κάτι συγκεκριμένο (με απτά, σαφή χαρακτηριστικά που να μπορεί να τα διαβάσει κάποιος σε κάποια νομοθεσία) - απλώς αμπελοφιλοσοφούμε εδώ...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα,

 

Μηχανικός είμαι και εγώ (ηλεκτρολόγος όμως) με την εξής απορία.

 

Πότε μια ακάλυπτη επιφάνεια χαρακτηρίζεται ως βεράντα και πότε ως ταράτσα; Ψάχνοντας εδώ (http://www.domiki.gr/kpn/kpn.htm) δε βρήκα κάτι - πού αλλού να ψάξω;

 

Η περίπτωση που έχω κατά νου είναι ένα δώμα (κατοικίσιμο), που όμως καλύπτει σχετικά μικρό ποσοστό (π.χ. 10%) της συνολικής επιφάνειας. Η ακάλυπτη επιφάνεια που βρίσκεται στη στάθμη του δαπέδου του δώματος, θεωρείται "βεράντα" και άρα ιδιόχρηστη, ή "ταράτσα" και άρα κοινόχρηστη; Η άδεια δεν περιλαμβάνει χαρακτηρισμό της επιφάνειας αυτής (ούτε και για το ταρατσάκι του δώματος).

 

Υπάρχει κάποιο σχετικό κριτήριο π.χ. αναλογία εμβαδών;

 

Ευχαριστώ.

 

Φίλε sadinoel οι ορισμοί "ταράτσα" και "βεράντα" είναι παλαιοί και προυφίστανται του σημερινού ΓΟΚ.

Ταράτσα είναι ο ανοιχτός χώρος (συνήθως το δώμα σε κτίρια που δεν έχουν στέγες) ή η σημερινή ως αναφέρεται στον ΓΟΚ βεράντα (σκέψουν ένα 2όροφο σπίτι με τον 2ο όροφο μικρότερο του ισογείου - το υπόλοιπο εμβαδόν θεωρούνταν ταράτσα)

Βεράντα είναι ο στεγασμένος χώρος ο οποίος σήμερα καλείται Η/Χ (ακριβώς το ίδιο)

Το 1985 επιμετρήθηκαν στους όρους δόμησης...γι'αυτό έγινε η αρχιτεκτονική μας μπάχαλο .... !

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Τελικά συνάδελφοι τις εσοχές ορόφων στις πολυκατοικίες (οι ανοιχτοί χώροι που δημιουργούνται όταν η κάλυψη των υπερκείμενων ορόφων είναι μικρότερη των υποκείμενων δηλαδή και έχουν πρόσβαση μόνο από το εκάστοτε διαμέρισμα και όχι από κονόχρηστο χώρο).....

 

τις ονομάζουμε Υπαίθριους χώρους ή Βεράντες ή και τα δύο είναι σωστά ? Νομίζω ότι το σωστό είναι το πρώτο.

Link to comment
Share on other sites

33. Υπαίθριος χώρος του κτιρίου είναι ο ελεύθερος χώρος που βρίσκεται πάνω από την οροφή των κλειστών και ημιϋπαίθριων χώρων του.

 

Μάλλον αυτό πρέπει να είναι

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.