Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση ΔΔΕ σε υποπίνακα


vagos82

Recommended Posts

Σε ΕΗΕ εμπορικής εταιρείας μπήκε πρόσφατα 4πολικός ΔΔΕ 63Α/30mΑ. Συνδέθηκε μετά τις ασφάλειες, οι οποίες είναι 50Α τήξεως. Πριν τις ασφάλειες υπάρχει διακόπτης 80Α. Μέχρι εδώ ΟΚ.

Το θέμα είναι ότι πέρα από το χώρο γραφείων, υπάρχει και υπόγειο, όπου στεγάζεται συνεργείο, το οποίο έχει ηλεκτρική εγκατάσταση ηλικίας 35 περίπου χρόνων. Προς το υπόγειο υπάρχει αναχώρηση στο ΓΠΧΤ, με διακόπτη 63Α. Στο υπόγειο υπάρχει υποπίνακας όπου φτάνει η αναχώρηση από το ΓΠΧΤ, που έχει ασφάλειες τήξης (μάλλον 32Α, αυτό είναι προς επιβεβαίωση). Θέλουμε σε περίπτωση που υπάρξει ρεύμα διαρροής στο κύκλωμα του υπόγειου να μη γίνεται διακοπή και προς τα φορτία που τροφοδοτούνται απευθείας από το ΓΠΧΤ (PC, εκτυπωτές, τηλεφωνικό κέντρο, φωτισμός γραφείων και A/C).

Οπότε είπαμε να βάλουμε ΔΔΕ ξεχωριστά για το χώρο του υπογείου έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή στο υπόγειο να πέσει ο ΔΔΕ του υπόγειου και όχι αυτός του ΓΠΧΤ.

 

Προκύπτουν δύο θέματα:

  • πώς διασφαλίζουμε ότι θα πέσει πρώτα ο ΔΔΕ του υπόγειου και όχι αυτός του ΓΠΧΤ σε περίπτωση που υπάρξει ρεύμα διαρροής στο μέρος της ηλεκτρικής εγκατάστασης που τροφοδοτείται από τον υποπίνακα του υπόγειου, όταν και οι δύο θα είναι 30mA (63A/30mA του ΓΠΧΤ και 40Α/30mA του υπόγειου);
  • από τη σελίδα του Γ. Σαρρή βρήκα ότι η σωστή σειρά που πρέπει τα όργανα προστασίας διακοπής και απομόνωσης είναι: 1) γενικός διακόπτης, 2)γενική ασφάλεια, 3) ΔΔΕ.  Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης/συντηρητής της εγκατάστασης ισχυρίζεται ότι είτε μπει πριν τις ασφάλειες είτε μπεί μετά τις ασφάλειες ο ΔΔΕ είναι το ίδιο πράγμα, χωρίς όμως να μπορεί να αιτιολογήσει το γιατί***. Ούτε κι εγώ από την άλλη μπορώ να αιτιολογήσω το γιατί θα υπάρχει πρόβλημα. Όμως, υποθέτω, ότι αν ήταν ΟΚ και η μια και η άλλη συνδεσμολογία δε θα δινόταν ως προτεινόμενη καμιά από τις δύο, θα προτεινόταν και οι δύο ως εναλλακτικές. Οπότε το ερώτημά μου είναι τι μπορεί να πάει στραβά σε περίπτωση που ο ΔΔΕ του υπόγειου μπει μετά το διακόπτη και πριν τις ασφάλειες του υπόγειου.

*** Το θέμα είναι ότι αν μπει ο ΔΔΕ κανονικά μετά τις ασφάλειες, θα πρέπει να μπει καινούριος πίνακας στο υπόγειο και να γίνουν σκαψίματα γιατί ο υποπίνακας που βρίσκεται εκεί είναι μικρός και δεν έχει χώρο να μπει ο ΔΔΕ. 

Ο ΔΔΕ που μπήκε στο ΓΠΧΤ τοποθετήθηκε κανονικά μετά τις ασφάλειες.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1.Η παροχή του υπογείου δεν μπορεί να αναχωρήσει μετά το ΔΔΕ του κεντρικού πίνακα γιατι θα έχεις θέμα με το ΔΔΕ του υπογείου.Η παροχή του υπογείου θα αναχωρήσει πριν το κεντρικό ΔΔΕ και έτσι θα εξασφαλίσεις οτι σε περιπτωση διαρροής θα πέσει ο ΔΔΕ του υποπίνακα.

2.Ο μόνος λόγος που ο ΔΔΕ μπένει μετα τις γενικές ασφάλειες είναι οτι με αυτό τον τρόπο ασφαλίζεις και το ΔΔΕ 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αν έχεις χώρο στον πίνακα του ισογείου βάλε τον ΔΔΕ του υπογείου στο πίνακα του ισογείου.

 

ΔΛΔ γενικό διακόπτης Ασφάλεια ΔΔΕ 1 ισογείου και παράλληλα ΔΔΕ 2 υπογείου (αν είναι ίδια ισχύ αν μικρότερη διακόπτη ασφάλεια ΔΔΕ2)

 

Με αυτό τον τρόπο ασφαλίζεις και την γραμμή ισόγειο υπόγειο.

 

ΤΟ πρόβλημα είναι ότι όταν πέφτει το ρεύμα του ΔΔΕ 2 του υπογείου θα πρέπει να ανεβαίνει στο ισόγειο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω και με τους δυο συναδελφους γεια τις απαντησεις και τις συνδεσμολογιες του Δ.Δ.Ε. Νομικα ειμαστε κατοχυρωμενοι ομως απο την στιγμη που η παροχη του υπογειου κατα την διαδρομη δεν προστατευεται απο Δ.Δ.Ε ;

Εδω ερχεται σε σοβαρη αντιθεση ο HD 384 με την Κ.Υ.Α γεια την καλυψη ολων των γραμμων με

Δ.Δ.Ε στα 30mA.

 

@Το παραλογο της υποθεσης ειναι αν βαλεις ενα γενικο ΔΔΕ γεια ολοι την εγκατασταση εισαι νομικα σωστος αλλα αν εισαι ηλεκτρολογικα σωστος και τοποθετεις ΔΔΕ στους υποπινακες(αφιξεις παροχων)

εισαι παρανομος ;

Link to comment
Share on other sites

συμφωνω απολυτα.

Ομως ειναι παρανομο και η παροχη απο το ρολοι εως τον γενικο πινακα που ειναι εκτος ΔΔΕ και αυτη η γραμμη.

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Παιδιά θέλουμε σε φίλο να περάσουμε μια νέα γραμμή στο υπόγειο.. Αυτή τη στιγμή έχει τον κεντρικό πίνακα με RCD κανονικά και μια ασφάλεια 16Α με ένα 3Χ2.5 καλώδιο να πηγαίνει προς το υπόγειο (χωρίς φορτίο - απλή αναμονή είναι). Εμείς θέλαμε να αφαιρέσουμε το 3Χ2.5 και να το αλλάξουμε με 3Χ4, να αντικαταστήσουμε την 16Α ασφάλεια με 20Α στον κεντρικό πίνακα και στο υπόγειο να φτιάξουμε ένα μικρό υποπίνακα με έναν διακόπτη, ενδεχομένως ξανά μια γενική ασφάλεια 20Α και δύο ασφάλειες για φορτία 16Α από τις οποίες θα αναχωρούν δύο γραμμές 3Χ2.5, μια προς ένα κλιματιστικό και μια γραμμή για ένα φως και μια μπρίζα..

Ερώτηση βασική: Το RCD του κεντρικού πίνακα μας καλύπτει κανονικά στο υπόγειο;

Link to comment
Share on other sites

Αν η εγκατάσταση είναι σωστή, ναι σε καλύπτει. Με το "σωστή" εννοώ η ασφάλεια του υποπίνακα να παίρνει μετά το κεντρικό RCD, οπότε σε καλύπτει όπως και κάθε άλλη ασφάλεια του σπιτιού. Αυτό το ξέρεις εσύ συνάδελφε που είσαι μπροστά στην εγκατάσταση. 

Φυσικά το πιο σωστό (για να είμαστε εντάξει και με τους κανονισμούς) είναι η χρήση κεντρικού RCD τύπου S, και κλασικό RCD για κάθε υποπίνακα. Έτσι σε μια πιθανή διαρροή θα πέσει πρώτα το τοπικό RCD και όχι όλο το σπίτι. Μπορείς να βάλεις και δεύτερο στον υποπινακα χωρίς να αλλάξεις με τύπου S το κεντρικό, αλλά έτσι δεν υπαρχει ρύθμιση στο ποιο θα πέσει..

Edited by VirusX2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

απο αποψη ασφαλειας κ κανονισμων εισαι μια χαρα με τον τροπο που λες δεν αφηνεις τιπ απροστατευτο! με το επιλεκτικο ρελε ξεφευγεις πολυ σε τιμη για αυτο που θες να κανεις.. εγω σε τετοιες περιπτωσεις βαζω ενα ρελε 10 mA  στον υποπινακα  η αλιος ασφαλειες rcbo 10mA με την προιποθεση οτι δεν εχει παροχες εκτεθειμενες σε υγρασιες κ τετοια γιατι ειναι ποιο ευεσθητο!!!  κ δεν πειραζω τιπ απο τον γενικο πινακα οποτε αν γινει κατι στην αποθηκη θα πεσει μονο το τοπικο ρελε!

Edited by manoselectric
Link to comment
Share on other sites

Να σας θέσω και έναν προβληματισμό εδώ που αφορά την εγκατάσταση ΔΔΕ σε υποπίνακες.

Έστω 3όροφο με 3 πίνακες, 1 ΔΔΕ τύπου Α 30mA σε κάθε έναν, με αναχωρήσεις ανα όροφο πρίν το εκάστοτε ΔΔΕ ισούται και σε μια "ιδιαίτερη" περίπτωση με πχ 22mA ρεύμα διαρροής ανά όροφο, 66mA στο σύνολο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.