Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όριο δρόμου χώρις απαλλοτρίωση


Recommended Posts

8 ώρες πριν, Dimitrios1991 said:

Το πρανές είναι φυσικό έδαφος. Δεν είναι επιχωματώσεις

Συμφωνώ. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βάζουμε το όριο στον πόδα του πρανούς για να "ξεμπερδεύουμε', όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μαχητή η θέση του ορίου. Αν διαβάσουμε προσεκτικά το λεκτικό του ΠΔ 209/98 αυτό αναφέρει ότι όπου δεν υπάρχει όριο απαλλοτρίωσης αυτό προσδιορίζεται από το σηµείο συνάντησης της εξωτερικής παρειάς της τάφρου ή του πρανούς του εκχώµατος ή επιχώµατος µε το φυσικό έδαφος. Η φράση "κλειδί" είναι "με το φυσικό έδαφος". Αν για παράδειγμα, όταν ο δρόμος κατασκευάστηκε (ενδεχομένως κάπου στη δεκαετία του 60-70) και σε μέρος του πρανούς φυσικού εδάφους, υπάρχουν ελιές μεγάλης ηλικίας, οι οποίες είναι για παράδειγμα στο μέσον του πρανούς, με ποιο τεκμήριο το δημόσιο θα αξιώσει απαλλοτριωθείσα έκταση σε ένα πρανές φυσικού εδάφους που δεν υπάρχει κανένα έργο επιχωμάτωσης οδοστρωσίας;  Πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε επαρχιακά δίκτυα αγροτικών περιοχών.

Προτείνω να πας στην Δ/ΝΣΗ τεχνικών έργων της Π.Ε και να αιτηθείς να υποδείξει η υπηρεσία με βάση τοπογραφικό σου (θα βάλεις και υψομετρική τομή) και με δική σου τεχνική έκθεση (βάλε και φωτογραφίες) για το που και για ποιο λόγο θεώρησες το όριο της οδού όχι στα 4,50 μ αλλά εσώτερα προς την οδό. Αν αξίζει τον κόπο (και υπάρχει και πληρωμή φυσικά από μέρους του ιδιοκτήτη) κάνε το. Πήγαινε κατευθείαν στον δ/ντη της ΔΤΕ να το συζητήσετε πριν. 

ΥΓ Να ξέρεις ότι αν σε δουν γνώστη αυτού που γράφω παραπάνω και βεβαίως τα τεκμήρια που παρουσιάζεις είναι ακλόνητα , είναι πολύ πιθανό να σου προτείνουν τον "χρυσό κανόνα" του ενός μέτρου από την οριογραμμή ασφάλτου. Δοκίμασε και ενημέρωσέ μας για την εξέλιξη.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ειλικρινά απαντήστε όλοι όσοι γράφετε αν εσείς θα είχατε την θέση (θεωρητικά) του συναδέλφου ή της συναδέλφου οποιασδήποτε υπηρεσίας με βάση το σκαρίφημα που θα βάζαρε το όριο, με το σκεπτικό ενός μηχανικού που θέλει να δώσει λύση.......

Link to comment
Share on other sites

Αν υποθέσουμε ότι το πρανές ανήκει σε παρόδιο ιδιοκτήτη, ποιός τον εμποδίζει να το διαμορφώσει όπως θέλει?

Κι αν η διαμόρφωση αυτή προβλέπει εκσκαφή, δεν δημιουργείται πρόβλημα στο δρόμο?

Άρα, και μόνο για λόγους ασφαλείας, ως όριο δρόμου θα θεωρούσα το πόδι του πρανούς

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

ευχαριστώ άπαντες για το ενδιαφέρον. Θα κάνω μιαν ερώτηση στην Δ.Τ.Ε. Μεσσηνίας και θα σας πω. Σε μια φίλη υπάλληλο πάντως που είχα ρωτήσει αν είχε απαλλοτριώσεις με είχε παραπέμψει στο εν λόγω ΠΔ. Διαβάζοντας είδα όλα τα προβλήματα που συζητήσαμε. Συνάδελφε @tetris είναι σοβαρό το επιχείρημα περί ασφαλείας. Ο ιδιοκτήτης χάνει την κατά κανόνα αρτιότητα και πάει με την πρώτη παρέκκλιση του 270Δ/1983. Θα κάνω μια ερώτηση στην ΔΤΕ και προφανώς σε συννενόηση με τον ιδιοκτήτη θα το προχωρήσω είτε θα πάω το όριο στον πόδα και τέλος. Θα σας ενημερώσω 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

η Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. μου είπε πως δεν βεβαιώνουν όρια δρόμου σε τοπογραφικά, είναι ευθύνη των μηχανικών ο προσδιορισμός των ορίων ή εφαρμογή ορίων απαλλοτρίωσης. Επίσης, όταν έχει εκτελεστεί κάποιο έργο στο πρανές τότε αυτόματα αυτό ανήκει στον δρόμο ακόμα και αν είναι φυσικό έδαφος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.