Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποκαταστάση επικίνδυνου ανοίγματος σε πέτρινη κατοικία


 
dimpan1983

Recommended Posts

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές παιδια, και έτσι για να μην σας αφήσω αναπάντητα ερωτήματα, το κτίριο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή αρχαιολογικού χώρου της Βυζαντινής εποχής. Το ίδιο μάλιστα έχει στο πίσω μέρος του, τμήμα από χαμάμ που υπήρχε εκείνη την εποχή και είναι στην πραγματικότητα ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής, που και για λόγους πολιτισμού αλλά και ιστορικούς οφείλει να διατηρηθεί. Το επιθυμεί εξάλλου και ο ιδιοκτήτης, αλλά αυτήν την εποχή δεν είναι σε θέση να διαθέσει όλα τα χρήματα που χρειάζονται για να γίνουν οι επισκευές. Γενικά πάντως στον συγκεκριμένο οικισμό δεν κάνεις τίποτα χωρίς την έγκριση της αρχαιολογίας. Ούτε άδεια από την πολεοδομία δεν μπορείς να πάρεις για οποιαδήποτε επισκευή εάν δεν εγκριθεί πρώτα από τους αρχαιολόγους. Ούτως ή άλλως, και κατεδάφιση να γίνει με πλάγιους τρόπους οι πιθανότητες να χτίσεις οτιδήποτε άλλο είναι απειροελάχιστες. Ακόμη και μισό μέτρο μάντρα να μείνει όρθια η αρχαιολογία θα σου επιβάλλει ανακατασκευή βάσει των δικών της προδιαγραφών. Τι να πω, εκτός αν γίνει κανένας σεισμός και γίνει ένα με το χώμα... Ου μπλέξεις!

Link to comment
Share on other sites

Χαμάμ...ουάου! Γιατί έχουμε τόσα λίγα χαμάμ στην χώρα μας? Το ποιο ωραίο που έχω δει είναι στη πόλη της Κω και έχει μετατραπεί σε μπαρ/κλαμπ. Στη κεντρική θολωτή αίθουσα έχει φοβερό ήχο. Θα πρέπει ο πελάτης σου να κυνηγήσει καμιά επιδότηση..

Link to comment
Share on other sites

Θα απαντήσω λίγο επί τροχάδην, ελπιζω να γινω κατανοητη!

καταρχην αν δουμε το θεμα νομικά, υπάρχουν δύο πράγματα βάσει του 3028/2002: ένα είναι η υποχρέωση του νομέα ή κατόχου ενός διατηρητέου να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση του κτηρίου, αλλα και τα απαραίτητα σωστικά μέτρα ώστε να μην γίνει κατάρρευση.

η μελετη αποκαταστασης ελεγχεται απο αρχαιολογια, αλλα εγκρινεται απο συμβουλιο. τα σωστικα μετρα (υποστυλωσεις κλπ) ελεγχονται απο αρχαιολογια, χωρις συμβουλιο.

Τωρα στο θεμα μας: αν θες μονο σωστικα μετρα, τοτε θα κανεις ενα σκαριφημα και θα δειξεις ειτε με σχεδιο ειτε θα περιγραψεις σε εκθεση ή και τα 2, τι υποστυλωσεις θα κανεις, σε ποια σημεια, αν θα κανεις καπου αρμολογηματα, κλπ κλπ.

 

επι του τεχνικου κομματιου του θεματος: τι εχουμε εδω: εχουμε μια τοιχοποιια με μικρες στρογγυλες πετρουλες, μερικες πετρες-σφηνες- και πολυ κονιαμα. με τη φθορα του κονιαματος, και του νερου που μπαινει απο τη στεψη της τοιχοποιιας, λογω πτωσης της στεγης, ειναι απολυτα φυσιολογικο να συμβαινει αυτο. επισης προσεξε το οτι το ανοιγμα ειναι κοντα στη γωνια. δλδ δημιουργει η παρουσια του μια ασθενη περιοχη.

τωρα τι κανεις στην πραξη: σιγουρα θες ενα καλουπι-υποστυλωση σε σχημα καμαρας που θα κρατησει το τοξο. κατι δλδ που θα χρησιμοποιουσες αν το εκτιζες οπως το εκτιζαν αυτοι. θα προτεινα επισης ειτε μια προχειρη καλυψη αντι για στεγη, ειτε μια στρωση γυρω γυρω στις τοιχοποιιες 'θυσιαζομενο κονιαμα' που θα εμποδισει για καποια χρονια την τοση εισροη υδατος μες στον τοιχο. μετα μπορεις να κανεις και αρμολογημα το οποιο θα μπορουσε να περασει απο το υππο ως σωστικη επεμβαση.

αλλιως πας κανονικα για μελετη αποκαταστασης.

Link to comment
Share on other sites

Αν υποστυλώσει το άνοιγμα χωρίς να περιδέσει τοίχους ή/και να τους αντιστηρίξει θα κάνει μια τρυπα στο νερό, θα κρατήσει από κάτω το άνοιγμα και ο τοίχος στα αριστερά θα συνεχίσει ανενόχλητος την πορεία του. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα και δεν μπορεί να λυθεί μέσω μια φωτογραφίας. Χρειάζεται εκτίμηση του συνόλου του κτηρίου και συνολική αντιμετώπιση, μιλώντας πάντα για τα πρώτα σωστικά μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

αυτο εξυπακουεται! μιλάμε πάντα για αυτά που βλέπουμε στη φωτογραφία! για τα υπόλοιπα ξέρει ο ίδιος!

 

Μην κάνετε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum. Παράθεση κάνετε όταν θέλετε να κάνετε αναφορά σε τμήμα μιας δημοσίευσης ή να απαντήσετε σε δημοσίευση παλιότερη από την αμέσως προηγούμενη. Αντί για κλικ στη λέξη "παράθεση" κάντε κλικ στη λέξη "απάντηση" στο τέλος της ιστοσελίδας.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

το κράτος καλώς μας υποχρεώνει να διατυρούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά

 

δυστυχώς όμως αυτό γίνεται με έξοδα του ιδιώτη χωρίς καμία κρατική οικονομική ενίσχυση

και όταν ο ιδιώτης αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως αυτή καταστρέφεται

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.