Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κενό διπλής τοιχοποιίας


candus

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω τις παρακάτω δύο ερωτήσεις για διπλή εξωτ. τοιχοποιία

 

1)Ποιό είναι το max κενό για διπλή τοιχοποιία?

 

2) Στην διπλή τοιχοποιία είναι καλύτερα να γεμίζει πλήρως το κενό, ή να αφήνουμε ένα κενό ανάμεσα στην μόνωση και τον εξωτερικό τοίχο? (για λόγους υγρομόνωσης εννοώ).

 

ANYBODY?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το max κενό είναι όσο θές φαντάσου όμως τοίχο 40 πόντους.Τώρα το σωστό είναι το κενό τουβλο-μόνωση-κενο-τούβλο.Αλλά ποιός ακούει τον κτίστη .

Link to comment
Share on other sites

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει περπατήσει καθόλου το συρόμενο εσωτερικά κούφωμα. Ίσως για λόγους θερμομόνωσης: Η διαμόρφωση με το κενό μήπως είναι λίγο προβληματική και «τραβάει» αέρα; Ή υπάρχει τρόπος να γίνει σωστά και να κλείσει τελείως κάθε σχισμή, με το κλείσιμο της μπαλκονόπορτας;

Link to comment
Share on other sites

Candus,

το max κενό, όπως λέει ο mastorakos, ορίζεται θεωρητικά από σένα. Πρακτικά όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνεις πάνω από 7εκ. και max 10εκ.

Εάν εξαιρέσουμε ειδικές περιπτώσεις - όπως π.χ. τα συρόμενα που αναφέρει ο daktima - το κενό εξυπηρετεί στο να φιλοξενήσει τη θερμομόνωση - ηχομόνωση.

Κανόνας: Ποτέ δεν αφήνουμε κενό ανάμεσα στη μόνωση και την εσωτερική τοιχοποιία (για λόγους θερμομόνωσης).

Από θερμομονωτική άποψη δεν υπάρχει λόγος να αφεθεί απλήρωτο κενό μεταξύ των τοιχοποιιών. Μόνο όταν υπάρχει απαίτηση για αεριζόμενη πρόσοψη, οπότε θα μείνει κενό μεταξύ της μόνωσης και της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Από ηχομονωτικής πλευράς επίσης δεν υπάρχει λόγος να αφεθεί απλήρωτο κενό μεταξύ των τοιχοποιιών.

Εάν σας ενδιαφέρει η ηχομόνωση - που πρέπει - μη χρησιμοποιείτε σκληρά αφρώδη υλικά αλλά ινώδη, πυκνότητας 50-75gr/m3.

Link to comment
Share on other sites

Στα τεχνικά φυλλάδια της Dow για τη "Θερμομόνωση τοίχων με διάκενο" αναφέρεται ότι:

 

"Ο τοίχος από τούβλα είναι πορώδης. Σε μικρές περιόδους βροχοπτώσεων, το νερό της βροχής θα διεισδύσει από τον εξωτερικό τοίχο και μπορεί να τρέξει στο εσωτερικό μέτωπο του τοίχου αυτού. Για να αποφευχθεί το πέρασμα της υγρασίας από τον εξωτερικό επιμέρους τοίχο στο εσωτερικό φύλλο, θα πρέπει να υπάρχει ένα σαφές διάκενο μεταξύ του εξωτερικού τοίχου και του εξωτερικού μετώπου των θερμομονωτικών πλακών. Ένα καθαρό κενό πάχους 50mm είναι κατάλληλο για όλους τους βαθμούς έκθεσης. Για ορισμένες περιπτώσεις, ένα καθαρό κενό των 25mm θα είναι αρκετό για να αποτρέψει την είσοδο υγρασίας στο εσωτερικό φύλλο." (Σελ. 3)

Link to comment
Share on other sites

Το διάκενο στη τοιχοποιία είναι χαρακτηριστικό δόμησης σε χώρες με διαφορετικό κλίμακα και μεθόδους κατασκευής. Γίνεται για περισσότερη ασφάλεια σε περιοχές με έντονες βροχοπτώσεις και κατασκευές ποιο ευάλωτες στην εισροή νερού όπως η τοιχοποιία με εμφανές τούβλο. Συνήθως το σύστημα περιλαμβάνει μεμβράνη χαμηλά στο κενό για να συλλέγει την υγρασία από υγροποιήσεις ή και εισροές, η οποία αποβάλλεται μέσα από μικρές τρύπες/ κενά ανάμεσα στα τούβλα της 2/3ης στρώσης. Στην χώρα μας η τοιχοποιία με επιχρίσματα, χρώματα και επιπλέον προστασία από τον Φ.Ο. δεν αφήνει πιθανότητες εισροής υδάτων. Κενό στη τοιχοποιία θα συνιστούσα σε περιπτώσεις τοιχοποιίας με εμφανές τούβλο, ξερολιθιά κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Επειδή αυτές τις μέρες είχα αυτούς τους προβληματισμούς, συνεχίζω υπερθεματίζοντας υπερ eupalinos και παράλληλα ρωτώ:

 

Αγ. Παρασκευή, σχεδόν Βορεινός τυφλός τοίχος "απροστάτευτος" με δικέλυφη τοιχ. κάνω πιο σκληρή τη λάσπη με αποτέλεσμα να αφήνω ελάχιστα κενά στους αρμούς των 1ων σειρών (2-3). Ομοίως το σφήνωμα πάντα (εκτός κι αν τα πασαλείψουν μετά :mrgreen: ) έχει κενάκια. Κατασκευαστικά εννοείται πως η περίσσεια της λάσπης του οριζόντιου αρμού αν αφήσει δόντι 4-7 χιλιοστά το αφήνω, μπάς και του δώσω αέρα.

 

Θεωρείτε πως θα έχω θέμα ?

Πχ Χειμώνα με ενδοδαπέδια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.