Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ίδρυση των δύο πρώτων Ελληνικών Ενάλιων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων στο Δήμο Πύλου-Νέστορος


Engineer

Recommended Posts

Μια ακόμη πρωτοπόρα προσπάθεια του Δήμου Πύλου-Νέστορος στέφεται με μεγάλη επιτυχία! Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2489Δ/3-10-2013 η κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου και Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την οποία ιδρύονται οι δυο πρώτοι στην Ελλάδα Ενάλιοι Επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι (καταδυτικά πάρκα) και μάλιστα σε θαλάσσιες περιοχές σπουδαίου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος: Στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης, πλησίον της νήσου Σαπιέντζα στην άκρα Σπίθα όπου βρίσκονται τα παγκόσμια γνωστά αρχαία ναυάγια με τους κίονες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις γλυπτές σαρκοφάγους της Τροίας και στο θαλάσσιο χώρο εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου στον Κόλπο του Ναυαρίνο, όπου από το 1978  είναι βυθισμένο το δεξαμενόπλοιο Irene Serenade, ένα από τα μεγαλύτερα επισκέψιμα ναυάγια του κόσμου.

 

Τα μοναδικά υποβρύχια αξιοθέατα, κρυμμένα μέχρι τώρα στην αφάνεια, θα είναι πλέον επισκέψιμα από τους Έλληνες και ξένους αυτοδύτες, καθώς θα επιτρέπεται η καθοδηγούμενη επίσκεψη, η ερασιτεχνική φωτογράφιση στο πλαίσιο της καθοδηγούμενης επίσκεψης αλλά και η επισκόπηση του βυθού με σκάφη διαφανούς πυθμένα για τους μη δύτες, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα πάσης φύσεως επιστημονικής έρευνας, με απόφαση φυσικά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Το έργο εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον Αύγουστο 2012 στο πλαίσιο των εγκαινίων της επανέκθεσης της συλλογής του Γάλλου Φιλέλληνα Ρενέ Πυώ στοην οικία Τσικλητήρα και της περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου» στο Κάστρο της Πύλου. Με την έκδοση της ΚΥΑ ο Πρωθυπουργός απέδειξε, ότι εννοεί τα λεγόμενά του.

 

Ο βασικός συντελεστής και η κινητήρια δύναμη της ίδρυσης των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων υπήρξε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, δίνοντας στον Δήμο την ιστορική πανελλήνια πρωτοπορία σε μία νέα οικολογική και αειφόρο μορφή ανάπτυξης, ικανή να μεταμορφώσει το τουριστικό τοπίο της χώρας.

 

Την εθνικής εμβέλειας σημασία του θέματος κατανόησαν αμέσως η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα Αγγελική Σίμωσι. Ενεργώντας ταχύτατα και αποφασιστικά, με ανοιχτόμυαλη στάση και αποτελεσματικότητα πρωτόγνωρες μέχρι πρόσφατα για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, σχεδίασαν, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και προώθησαν κατά απόλυτη προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο, που μέσα σε σύντομο χρόνο επικύρωσαν οι δύο Υπουργοί- κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Βαρβιτσιώτης- με τις υπογραφές τους, εγκαινιάζοντας ένα νέο ελπιδοφόρο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό και πολιτισμό.

 

Νομικός σύμβουλος και πρωτεργάτης του όλου εγχειρήματος υπήρξε ο φίλος και συνεργάτης του Δήμου Δημήτρης Μαρκάτος, δικηγόρος ειδικευμένος στα θέματα καταδύσεων και καταδυτικών πάρκων και Πρόεδρος της Ένωσης Φίλων Καταδυτικών Πάρκων «Τριαιναστήρ».

 

Τα δύο πάρκα έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2014, προσφέροντας στην περιοχή της Μεσσηνίας ουσιώδες συγκριτικό πλεονέκτημα στην διεθνή τουριστική αγορά, καθώς και νέες θέσεις εργασίας, αφού γύρω από τα πάρκα θα αναπτυχθούν με βεβαιότητα καταδυτικά κέντρα και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως από ανάλογα επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού έχει αποδειχθεί, ότι συμβαίνει.

 

Η σπουδαία αυτή ιδέα, που με ελάχιστες επενδύσεις παράγει εθνικό και τοπικό πλούτο, προστατεύει το περιβάλλον χωρίς να το αναλώνει, αναδεικνύει τον πολιτισμό και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ίδρυση και λειτουργία των δύο αυτών επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα, με τα μοναδικά νερά της, σε Καραϊβική της Ευρώπης αλλά και να βρει μιμητές σε ολόκληρη την χώρα.

 

Πηγή: http://www.pylos-nes...medium=facebook

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ίδρυση και λειτουργία των δύο αυτών επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα, με τα μοναδικά νερά της, σε Καραϊβική της Ευρώπης αλλά και να βρει μιμητές σε ολόκληρη την χώρα.

 

Αχ ναι χρυσό μου !!!!!!!!

Τι δημοσιογράφοι θεέ μου, ελεγεία!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.