Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όροι δόμησης σε παραδοσιακούς οικισμούς.


Recommended Posts

11 ώρες πριν, civiljim12 said:

έρα, έχω μια περίπτωση υφιστάμενου κτιρίου προ του 55, σε παραδοσιακό οικισμό, στο οποίο θα γίνουν οι εξής εργασίες,θα σηκωθούν οι τοίχοι στα 3 μέτρα,όπου είναι 2,5 τώρα και  πόρτες και παράθυρα στο 2,20 από 1,90 περίπου που είναι,θα πέσει σενάζ στην κορυφή με μαρκίζα περιμετρικά, και θα γίνει νέα στέγη. Το πρόβλημα είναι πώς στους όρους δόμησης αναφέρει μέγιστη κλίση στέγης 35%, αλλά λόγω χιονιού θέλουμε κλίση 50%,καθώς και σε όλα τα υφιστάμενα της περιοχής η κλίση είναι 50%,υπάρχει τρόπος να γίνει νόμιμα αυτ

 

2 ώρες πριν, danaikaterina said:

Ίσως με αιτιολόγηση μετά από έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής??

"ε) Για αρχιτεκτονικές μελέτες που διαφοροποιούνται από τα μορφολογικά στοιχεία και την τυπολογία που επιβάλλεται με ειδικές διατάξεις που έχουν θεσπιστεί ανά περιοχή, προστατευόμενη ή μη."

υ.γ. Τα υπόλοιπα που θέλεις να κάνεις είσαι σίγουρος ότι θα στα εγκρίνουν??

Το ίδιο σκέφτηκα,αλλά δεν ξέρω αν όντως τα εγκρίνουν, μαζί και με τα υπόλοιπα,αν και δεν νομίζω να συντρέχει λόγος για να μην τα εγκρίνουν,μάλλον θα καταθέσω στο συμβούλιο και βλέπουμε,δεν ξέρω, αλλά μέγιστη κλίση στέγης 35% σε υψόμετρο 700 μέτρα,δεν μου φαίνεται και λογικό,θα δούμε...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα. Σε ειδικό διάταγμα χαρακτηρισμού οικισμού μέχρι 2000 κατοίκους ως παραδοσιακό μετά το 85.. οριοθετημένος με το 85.. αναφέρει ακριβώς:

oι όροι δόμησης ορίζονται ως κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα που είχαν εμβαδόν τόσο κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος..

Ήθελα να ρωτήσω με την απαίτηση του προσώπου σε κοινόχρηστο τι συμβαίνει.. μιας και υπάρχει απο το πδ του 85.

Edited by Architect90
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα! Σε οικόπεδο σε παραδοσιακό οικισμό (ΦΕΚ 594Δ) και οριοθετημενο ΦΕΚ (181Δ/85)  οικοπεδο οσο κ το κτισμα 40τμ με πρόσωπο σε δημοτικο πεζοδρομο για την αρτιοτητα και οικοδομησιμοτητα πρεπει να προυπάρχει του 68 ετσι; Στο 181 αναφέρει και αρτιότητα προ του 85 με όποιο εμβαδόν είχαν τότε. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Παρακαλώ αν μπορείτε όσοι έχετε ασχοληθεί και γνωρίζετε να επιβεβαιωσετε τους παρακάτω όρους δόμησης

Η δίκη μου υπόθεση αφορά αυθαίρετο εντός παραδοσιακού και μετέπειτα οριοθετημενου οικισμού. Τίτλοι: αγοραπωλησία μεταξύ πάτερα και γιου το 1975. Βγήκε άδεια το ίδιο έτος με όρους δόμησης στο τοπογραφικό Πρόσωπο=8μ,Βάθος=12μ και Εμβαδόν=150τμ. Στο Συμβόλαιο αγοραπωλησιας αναφέρεται ως οικόπεδο 500 τμ περίπου με ισόγεια οικία. Στην άδεια που βγήκε αναφέρεται ως οικόπεδο 338 τμ με ισόγεια οικία προ του 1935 (έγινε προσθήκη ορόφου). Το ΦΕΚ Νομάρχη θέτει εμβαδο αρτιότητας 300 τμ. 

Σήμερα το μετράω 268τμ. Έχει σταθερή περίφραξη από μαντρότοιχο η οποία εφάπτεται σε 3 πλευρές με το σπίτι και σε 2 με μια παλιά αποθήκη που φαίνεται κι αυτή στην άδεια του 1975. Μετα από ερωτήσεις σε συνάδελφους, στην ΥΔΟΜ και στις αναρτήσεις του Φορουμ εδω, κατέληξα στους εξής ορούς δόμησης για την δική μου περίπτωση:

Πρόσωπο= σε κοινόχρηστο χώρο (293Δ/1989),

Εμβαδόν= κατά κανόνα 300,00τμ - κατά παρέκκλιση άρτιο ως προυφισταμενο του 1985 (181Δ-1985)

Δόμηση= ΜΑΞ 240,00τμ+40τμ πατάρι

Κάλυψη= 60% (289Δ-2011)

Ύψος= 7,00μ+2,00μ Στεγη

Δ=0,00μ. ή Δ>=2,50μ

Όροφοι= 2

 

Edited by Nickolas91
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Καλησπέρα,

Παραδοσιακός Οικισμός.

Μπορώ να κολλήσω στο πίσω Όριο όπου υπάρχει αδόμητο και Μη Άρτιο Οικόπεδο ή πρέπει να αφήσω απόσταση 2,50 μ ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

μάλλον κάνεις λάθος ερώτημα! γιατί το κύριο ερώτημα είναι: Μπορείς να εκδόσεις Ο.Α, όταν ένα από τα παρακείμενα οικόπεδα είναι μη άρτιο και οικοδομήσιμο όταν εκ των προδιαγραφών περιεχομένων τοπογραφικού, http://ypeka.gr/Default.aspx?tabid=777&language=el-GR στο τοπογραφικό πρέπει να δηλώσεις υπεύθυνα ότι όλα τα παρακείμενα είναι άρτια και οικοδομήσιμα?

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο έλεγχος αρτιότητας των ομόρων αφορά μόνο τα εντός σχεδίου οικόπεδα. Τα κενά των οικισμών, και κυρίως των παραδοσιακών, αποτελούν μέρος των οικισμών που η πολιτεία δεν δείχνει συνήθως βούληση να δομηθούν.

Νομίζω μπορείς να επιλέξεις ή 0μ. απόσταση ή 2,5μ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα. Σε οικόπεδο εντος οικισμού παραδοσιακου (594Δ78)οριοθετημένο στο συνεκτικό τμήμα  βγηκε αδεια το 76 που ηταν 290τμ και σημερινη μετρηση βγηκε 320 πανω απο τον κανονα (300τμ). Αρτιοτητα θα παρει με βάση τον κανόνα με την ως έχει σημερινή μέτρηση?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα. Σε παραδοσιακό οριοθετημένο και φεκ 564 του 1978 με χαρακτηρισμό ως παραδοσιακό, ποιο είναι το μέγιστο ύψος στηθαίου ανάμεσα σε οικόπεδο και κοινόχρηστο χώρο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.