Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α08] Ισόγειοι Βοηθητικοί Χώροι του Ν.4178 (τρόπος υπολογισμού προστίμου)


Recommended Posts

Γενικά ποια είναι η αποψη σας για αποθηκες ανω των 15 τμ; θα πανω με αναλυτικό ή με μειωμενο συντελεστή;
ή καλυτερα να περιμένουμς τα  "σαινια" του υπουργείου;

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Ετσι όπως είναι νόμος αυτη τη στιγμή, ούτε με το ένα, ούτε με το άλλο.
Αν εννοείς ισόγεια αποθήκη μεγαλύτερη των 15τ.μ., τότε θα σου έλεγα Υ.Δ. κύριου χώρου. Δεν νομίζω πως προβλέπεται πουθενά χρήση μειωμένου συντελεστή για ισόγεια προς το παρόν.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε και πως το στηριζεις αυτό που λες ως ΥΔΚΧ , σίγουρα δεν ειναι ξεκάθαρο ακόμα πως θα υπολογίζονται , αλλα μην γράφουμε ανακρίβειες.

Link to comment
Share on other sites

Προσπαθώ να προσέχω τι γράφω φίλε pontifika και δεν ξέρω που βλέπεις την ανακρίβεια : "Δεν νομίζω πως προβλέπεται πουθενά χρήση μειωμένου συντελεστή για ισόγεια προς το παρόν". Διαφωνείς;

Όλοι θέλουμε να ελπίζουμε πως οι τύποι που έγραψαν τον Νόμο, είτε "ξέχασαν", είτε

απλά δεν κατάφεραν να κάνουν σαφές το τι ακριβώς γίνεται με τις ισόγειες αποθήκες.

Γεγονός όμως είναι  πως:
α) Δεν περιλαμβάνονται (προς το παρόν) στην "κατηγορία" των κατασκευών που επιδέχονται μειωτικό συντελεστή (πατάρια, σοφίτες, υπόγειες)
β) "Αντιστοιχίζονται" (sic) σε επιφάνεια (και όγκο) οπότε μου φαίνεται παράλογο να πηγαίνουν με αναλυτικό τη στιγμή που δεν πάνε (με αναλυτικό) υπόγειες αποθήκες ή πατάρια, και
γ) επειδή μιλάμε για επιφάνεια >15τ.μ. δεν είναι στην κατηγορία 3

Προσωπικά εκτιμώ πως στο μέλλον θα ξεκαθαριστεί πως οι αποθηκευτικοί χώροι (πχ κατοικιών, όχι βιοτεχνιών) θα επιδέχονται μειωτικό συντελεστή.
Μέχρι τότε όμως, επειδή δεν μπορώ να τις κατατάξω αλλού, και αν επείγομαι να κάνω τακτοποίηση, θα θεωρώ, δυστυχώς, αναγκαστικά συντελεστή 1

 

Edited by Makiaveli
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν ηθελα να σου επιτεθω και θα συμφωνήσω μαζί σου αλλα όπως έχω παραθέσει και σε άλλο πόστ και τα στέγαστρα μετρούν στην δυμηση , κάλυψη αλλα ο νομοθέτης μας δίνει οδηγία να τα υπολογίσουμε με αναλυτικο κατα παρέκκλιση της φράσης ´´παραβάσεις που δεν αντιστοιχίζονται σε τ.μ.´´

Στο τελευταίο εδάφιο της κατηγορίας 3 λέει πως σε περίπτωση που έχουμε υπέρβαση των διαστάσεων των υπόπεριπτώσεων της κατηγορίας 3 περα απο μια υπόπερίπτωση , το πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικο ,οπότε και οι αποθήκες ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

 

Το συμπέρασμα που βγαίνει απο τον νομο όπως ειναι γραμμένος , κακώς βέβαια, ειναι ότι οι αποθήκες υπολογίζονται με αναλυτικο . Επουδενι με πρόστιμο ως ΚΧ πουθενά δεν γίνεται τέτοια αναφορά. Κάποιος συνάδελφος έγραψε ότι το υπουργείο θελει να τους πάμε ως ΚΧ για να τιμωρήσει τις περιπτώσεις που δηλωνανε κατοικίες ως αποθήκες , δηλαδή επειδή κάποιοι ανευθυνοι συνάδελφοι δηλωνανε κατοικίες ως αποθήκες βγάλαμε το συμπέρασμα ότι πανε ως ΚΧ, αυτό ειναι ανακρίβεια, ο ανεύθυνος Μηχανικος έχει χιλιάδες τρόπους να κλέψει απο το πρόστιμο , αν ειναι να τιμωρησουμε με τους δυσμενεστεορους συντελεστές όλους επειδή κάποιοι θα βρεθούν να κλέψουν.

 

Θεωρω σωστο να πανε ως ΥΔΒΧ όπως ήτανε και στον 4014 για να μην υπαρξουν στρεβλωσεισ και αδικιες και θέλω να ελπίζω ότι θα τους κόψει να βγάλουν διευκρίνηση , αλλα με τίποτα ως ΥΔΚΧ .

Link to comment
Share on other sites

Ποντίφικα καλημέρα,

Με κάθε επιφύλαξη επειδή ακόμα δεν έχω πιει καφέ-καφέ – κατά το μαύρο-τσάι, με κάθε στεναχώρια γιατί μας έχουν καταντήσει Μαντείο των Δελφών αντί για μηχανικούς και με επίγνωση ότι είμαστε ελαφρώς(!) εκτός τόπικ οπότε στη θέση των διαχειριστών θα μας έριχνα μπαν, θα μου επιτρέψεις τα εξής παρατηρήσεις:

 Αν και συμφωνούμε και οι δυο επι της ουσίας (μειωτικο συντελεστή σε ισόγειες αποθήκες>15τ.μ.) ωστόσο διαφωνούμε στο τι πρέπει να κάνουμε μέχρι και αν γινει η διευκρίνιση από τα φιλότιμα, πανέξυπνα και δουλευτάρικα παλικάρια του ΥΠΕΚΑ. Ας προσπαθήσουμε για λίγο να μαντέψουμε (!) την βούληση του Νομοθέτη (χρειάζεται ώστε να είμαστε σε θέση να μαντέψουμε(!) τις επερχόμενες διευκρινιστικές).

Δεδομένα:

1) Οι ισόγειες αποθήκες είναι χώροι «εστεγασμένοι από παντού» που μετρούν στο Σ.Δ. σε αντίθεση με τα στέγαστρα, τις πέργκολες, τους ημιυπαίθριους κλπ, που δεν είναι εστεγασμένοι από παντού χώροι,  και ως εκ τούτου δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης (βλ. ΝΟΚ άρθρο 11 σε συνδυασμό με το άρθρο 17 παρ. 7).

2) Οι υπόγειες αποθήκες είναι χώροι εστεγασμένοι από παντού αλλά επειδή ακριβώς ειναι υπόγειες, δεν προσμετρώνται επίσης στο Σ.Δ.

 

3) Στα 16 χρόνια που δουλεύω, δεν έχω πετύχει πολλές περιπτώσεις κατοικιών με αποθηκευτικούς χώρους μεγαλύτερους από 15τ.μ. Ακόμα και λεβητοστάσια πολυκατοικιών συνήθως χωρούν – με δυσκολία -  σε χώρο 2,50Χ6,00=15,00τ.μ. Οι περιπτώσεις που οι «αποθήκες» ήταν μεγαλύτερες από 15τμ ήταν συνήθως ύποπτες (πχ καταστήματα δηλωμένα ως αποθήκες).

4) Αν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείς μειωτικό συντελεστή για να τακτοποιήσεις μια υπόγεια αποθήκη, με αποτέλεσμα να προκύπτει κοστος 700+ ευρώ για μια αποθήκη μολις 15,01τ.μ., τότε θεωρώ αδιανόητο με μικρότερο κόστος να μπορεις να τακτοποιησεις ισόγεια αποθήκη(!) που α) είπαμε μετράει στο Σ.Δ. β) έχει μακράν μεγαλύτερη αξία. Αρα και δεν πιστευω πως υπάρχει πιθανότητα να πηγαινουν οι ισόγειες αποθηκες(>15τμ) με αναλυτικό.

Συμπερασματικά και με βάση τα παραπάνω, εκτιμώ ότι ο Νομοθέτης – αν δεν ξέχασε, απλά, τις ισόγειες αποθήκες - τότε μάλλον έκρινε πως α) πρέπει να πάρουν μεγάλο μπόνους οι αποθήκες που ειναι μικροτερες από 15τ.μ.(500ρικο), β) να πάρουν μικρό αλλά μπόνους οι υπόγειες (μειωτικός) αλλά γ) οι ισόγειες που ειναι μεγαλύτερες από 15τ.μ. να πάνε με ΥΔΚΧ επειδή του φαίνονται....ύποπτες!!!

Ευχομαι ειλικρινα να έχω άδικο. Κυρίως επειδή όπως σωστά ειπες, στον 4014 έπαιρναν συντελεστή 0,5 και τώρα θα δημιουργηθεί μπάχαλο. Μήπως όμως θα είναι η πρώτη αδικία;


Υ.Γ. ζητώ συγνώμη για το οφφ τοπικ, δεν ξέρω μήπως κρίνεται κατάλληλη μια  μετακίνηση των μηνυμάτων μας που αφορούν τις ισόγειες αποθήκες σε άλλο τοπικ, από τους διαχειριστές.

Edited by Makiaveli
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα (δυστυχώς για τα ύψη των προστίμων) +1.

Πριν λίγες μέρες είχα γράψει ακριβώς τα ίδια σε άλλο thread.

 

Μία επιπλέον παρατήρηση όσον αφορά στον 4014 και τις αποθήκες:

Φοβάμαι ότι στην υπόθεση αποθήκες όσοι δεν κινήθηκαν με τον 4014, τώρα με τον 4178, δυστυχώς έχασαν.

 

Με εξαίρεση τις αποθήκες που προβλέπονται στην κατ.3, φαίνεται ότι όλοι οι υπόλοιποι χώροι θα πρέπει τελικά να δηλωθούν ως ΥΔ ΚΧ.

Ο συντ 0,5 περιορίζεται αποκλειστικά για τις περιπτώσεις όπου και ο ΝΟΚ πλέον δίνει τον ίδιο συντ για τον ΣΔ,

ενώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις ο 4178 "δεν χαρίζει". Και γιατί να χαρίσει εφόσον τέτοιοι χώροι προσμετρούν κανονικά στον ΣΔ.

Sad but true. 

 

Ανατρέχοντας στον 4014, διαπιστώνω ότι και τότε κάπως έτσι είχε ξεκινήσει το ζήτημα με βάση το τι γράφηκε στο ΦΕΚ και την εγκύκλιο. Απλώς είχε έρθει μία ερ/ση που μιλούσε για ισόγειους βοηθητικούς χώρους, αλλά φυσικά κανείς μας δεν υπολόγισε ιδιαίτερα αυτό το "ισόγειους".

Η μεγάλη διαφορά ωστόσο βρίσκεται στο ότι στον 4014 στο παράρτημα έγραφε Βοηθητικούς, ενώ στον 4178 δε γράφει τίποτα. Οπότε πλέον δεν έχουμε κανένα πάτημα για να τους υπολογίζουμε με τον μειωτ. συντ.

 

Από την άλλη, όπως έχει υποθεί, στην ΥΔ συμπληρώνουμε με βάση το παράρτημα τους ΚΧ, οπότε γιατί να πρέπει να μπουν σε αυτήν την κατηγορία;

Ο υπολογισμός με αναλυτικό, ωστόσο, μοιάζει μία εντελώς αυθαίρετη παραδοχή. Αν αυτός ήταν ο υποδεικνυόμενος τρόπος υπολογισμού, έπρεπε κάτι να έχει γραφεί στο 18β.

Φαίνεται ότι ο νόμος δεν "χάφτει" πλέον ότι χώροι >15μ2 ή πιο ψηλοί από 2,5μ  είναι πράγματι ΒΧ.

 

Λύση> Αρχίστε τα κτισίματα και κόψτε τις αποθηκάρες σε 15άρια...

 

Ας ελπίσουμε ότι μπορεί να γίνει και τώρα παρόμοια διευκρίνιση. Ως τότε όμως τί κάνουμε...?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ενα ισόγειο γκαράζ, για το οποίο είχε βγει Ο.Α., και έχει μετατραπεί σε κατοικία πάμε βάσει του αρθρου 18παρ.5β. όπου αναφέρει αλλαγή χρήσησς από κύρια σε κύρια χρήση εντός νομίμου περιγράμματος και δε συντρέχει υπέρβαση δόμησης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.