Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α08] Ισόγειοι Βοηθητικοί Χώροι του Ν.4178 (τρόπος υπολογισμού προστίμου)


Recommended Posts

Σε οικοδομή μετά το 2004 υπάρχει στο χώρο της πιλοτής αποθηκευτικός ενιαίος χώρος .Στα σχέδια της πολεοδομίας υπάρχουν δύο κλειστές ανεξάρτητες θέσεις στάθμευσης 25 τ.μ η κάθε μία. Στη σύσταση οι θέσεις αναφέρονται σαν αποκλειστική χρήση χρήση δυο διαμερισμάτων του ιδίου ιδιοκτήτη.Στη σύσταση αναφέρει ακόμα ότι απαγορεύεται  η αλλαγή χρήσης των θέσεων στάθμευσης. Ακόμα η αποθήκη έχει καταλάβει τμήμα του κοινόχρηστου-κοινοκτήτου χώρου της πιλοτής .

 

1.Μπορεί να γίνει ρύθμιση σε ένα φάκελο (οι δύο ορίζοντιες ιδιοκτησίες)

2.Προφανώς θα πρέπει να ελεγχθούν και τα διαμερίσματα.

3. Προφανώς θα πρέπει να ζητηθεί συναίνεση του άλλου ιδιοκτήτη.

4.Προφανώς έχουμε αλλαγή χρήσης από θέση στάθμευσης σε αποθήκη .Το θεωρώ σαν  υπέρβαση δόμησης με μειωτικό συντελεστή -εάν είναι έως 50 τ.μ.- στην πιλοτή όμως υπάρχει και τρίτη αποθήκη(25 μ2) που ανήκει στον άλλο συνιδιοκτήτη .Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση εφόσον οι αποθήκες  είναι πάνω απο 50 τ.μ.

Θα ήθελα της γνώμη σας σχετικά με τα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα συναδελφοι, στερνα προ 55 που ξεμπαζωθηκε προ 2004 και μετατραπηκε σε ισογειο χωρο(κουζινα) παει Υπερβαση δομησης με μειωτικο συντελεστη??

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε οικόπεδο με οικ. άδεια δεν έχω υπέρβαση δόμησης κάλυψης και ύψους στους ορόφους της, πρέπει να ελέγξω εάν οι παραβάσεις (ισόγειος υπόστυλος ανοιχτός χώρος και στέγη σε δώμα με απόληξη) που έχει παραβιάζουν το Δ ή το ύψος της οικοδομής μου? Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αν η οικοδομή δεν έχει σύσταση ελέγχεις τα πάντα στο κτίριο και το οικόπεδο.

Επαναδιατύπωσε το ερώτημά σου με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ποιες ακριβώς είναι οι αυθαιρεσίες;

Link to comment
Share on other sites

Η σύσταση είναι οικοδομή εντός διακεκριμένου τμήματος οικοπέδου, δηλαδή κάθετη μόνον.

Η οικοδομή ανεγέρθηκε με 2 οικ. αδειες  προ του 83 και έτσι υφίσταται μέχρι σήμερα πλην

α) την προσθήκη στέγης χωρίς ωφέλιμο χώρο με ύψος 2,50μ  (σχέδιο άδειας ύψος απόληξης του δώματος 2,50μ) 

β) εξώστες που δεν προβλεπόταν στην άδεια με αύξηση της επιφανείας >10% και πλάτους 60εκ. εντός του Δ (Δ=3,30μ από πλάγιο όριο οικοπέδου συμφ. με οικ. άδεια) 

γ) στον ακάλυπτο μια ισόγεια αποθήκη <15τ.μ. και ένας υπόστυλος ανοιχτός χώρος. Με αφορά έλεγχος αν τηρείται το Δ μεταξύ των κτισμάτων?

δ) διαφορετική διαμερισμάτωση και διαφ. εσ.διαρυθμίσεις  

 

 Νομίζω συμφωνούμε ότι, λόγω ομαδοποίησης των παραβάσεων σε έναν αναλυτικό, είναι κατηγορία 4  και όχι 3, επίσης ότι, όλα τα παραπάνω είναι ένα 500αρικο υπόθεση.

 

 Στο φύλο καταγραφής οι υπερβάσεις ύψους, κάλυψης, Δ, είναι ενεργοποιημένες....για ποια περίπτωση και για ποιο λόγο ?

Πρώτο αφού δεν αλλάζει το πρόστιμο και δεύτερο αφού δεν είναι χώροι με την έννοια της ΥΔΚΧ ή ΥΔΧΜΣ.....

 

Δηλαδή να το ρωτήσω και αλλιώς, εάν είχα ΥΔΚΧ ή ΥΔΧΜΣ, θα έπρεπε να κάνω ξεχωριστό φ.κατ. την παράβαση επειδή είχε υπέρβαση ύψους, κάλυψης ή παραβίαση Δ? 

Ευχαριστώ ΠΑΥΛΟΣ, να σαι καλά και χρόνια σου πολλά !!

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα σωστά αναφερόμαστε σε οικοδομή η οποία έχει ανεγερθεί σε τμήμα καθέτου χωρίς να υπάρχει σύσταση Ο.Ι.

Η προσθήκη κλειστής στέγης (όχι σοφίτας), ο αυθαίρετος εξώστης, οι διαφορετικές διαρρυθμίσεις υπολογίζονται ως λοιπή παράβαση μέσω αναλυτικού. Υπέρβαση ύψους για τη στέγη δεν βάζεις (δεν μπορείς να βάλεις αφού συστημικά δεν καλύπτεται αυτός ο συνδυασμός) καθώς επίσης και υπέρβαση Δ.

 

Η αποθήκη, υπολογίζεται είτε ως κατηγορία 3, αν έχει ύψος μικρότερο των 2.50, είτε με ΥΔ+ΥΚ με μειωτικό συντελεστή. Στη δεύτερη περίπτωση ελέγχεις και για παραβίαση της Δ.

 

Ο υπόστυλος χώρος  πως προέκυψε  ;

Σηκώθηκε όλη η οικοδομή κατά ένα όροφο, οπότε το τμήμα ισογείου έχει προκαλέσει υπέρβαση ύψους,  ή ένα τμήμα του νόμιμου ισογείου δεν κατασκευάστηκε ?

 

Υ.Γ Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, Παύλε ο υπόστυλος χώρος είναι άσχετος με την οικοδομή. Εντός της καθέτου υφίσταται και μια ισόγεια κατοικία του ν.720/78, κατ'επέκταση της οποίας έγινε ένας ισόγειος ημιυπαίθριος χώρος, μόνιμη μεταλλική κατασκευή με επικάλυψη λαμαρίνες. Για την ισόγεια αποθήκη αν το ύψος είναι 2,60 δεν μπορεί να υπαχθεί στον αναλυτικό κατά το εδάφιο 29 της εγκυκλίου 3? Κατά τα άλλα είναι όπως τα λες. Άρα, όλα παραβάσεις χωρίς ελέγχους ύψους, Δ και κατηγορία 4?

Link to comment
Share on other sites

Οπότε και η μεταλλική κατασκευή με αναλυτικό.

Να ελέγξεις αν το υφιστάμενο με ν. 720/77 ταυτίζεται με τα στοιχεία της τότε δήλωσης και φυσικά αν υπάρχουν και οι δυο σφραγισμένες Υ.Δ (προσωρινής και οριστικής εξαίρεσης όπως έγραφε η τότε σφραγίδα).

Αποθήκη με ύψος πάνω από 2.50 μ. δεν πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στην κατηγορία 3. Ακόμη και με ύψος μικρότερο των 2.50 μ. πάλι δεν θα μπορούσες να την υπάγεις με αναλυτικό, διότι αφορά σε αυθαίρετη κατασκευή κλειστού χώρου με επιφάνεια. (δες άρθρο 18 παρ .5α στο ν. 4178) και σε αυτή την ερμηνεία η εγκύκλιος λανθάνει καθώς όφειλε να έχει εξαιρέσει από τη δυνατότητα υπαγωγής με κοινό αναλυτικό, αυθαιρεσίες κατηγορίας 3 που αντιστοιχούν σε επιφάνεια χώρου.

Κατηγορία 4, αφού υπάρχει Ο.Α και οι αυθαιρεσίες είναι μεταγενέστερες του 1983.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κι ευχαριστώ Παύλο θα λάβω υπ όψιν μου αυτό για τον ν.720 για το θέμα της ισόγειας αποθήκης βρήκα τα παρακάτω:

από εγκύκλιο 3: 29)  Παρ. Γ. Κατηγορία 3 : Για τις αυθαιρεσίες ........... Σε περίπτωση παραβάσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται µε την παρούσα κατηγορία, εφαρµόζεται η παρ. 5 του άρθρου 18 του νόµου και στο φύλλο καταγραφής επιλέγεται κατά περίπτωση οποιαδήποτε άλλη κατηγορία πλην της Γ. 

+

από εγκύκλιο 4: ΑΡΘΡΟ 9  

Α. - Μετά τη διαπίστωση και καταγραφή των αυθαιρεσιών ανά ιδιοκτησία, η κατηγοριοποίηση τους γίνεται ως εξής : α) Αυθαίρετες µικρές κατασκευές : Οµαδοποιούνται οι αυθαιρεσίες που αναφέρονται ρητά στην Κατηγορία 3 ή στην παρ. 5α του άρθρου 18 του νόµου και επιλέγεται ο τρόπος υπολογισµού του ενιαίου ειδικού προστίµου, δηλ. ή κατά τα οριζόµενα στην Κατηγορία 3 ή µε αναλυτικό προϋπολογισµό.  Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν αυθαίρετες µικρές παραβάσεις της Κατηγορίας 3 µε παραβάσεις της παρ. 5α του άρθρου 18 του ν. 4178/13 (δηλ. αυτές που δεν εµπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως και 12 του πίνακα του Παραρτήµατος Α΄ του παρόντος και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου, καθώς και εγκαταστάσεις όπως ορίζονται στην παρ. 19 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012) είναι δυνατή η σύνταξη  αναλυτικού προϋπολογισµού για το σύνολο των αυθαιρεσιών (Κατηγορίας 3 και παρ. 5α του άρθρου 18) προκειµένου να υπολογιστεί το ενιαίο ειδικό πρόστιµο. Στην περίπτωση αυτή δεν επιλέγεται η Κατηγορία 3 στο σχετικό φύλλο καταγραφής, αλλά όποια άλλη κατηγορία..........
 
 
Συνδυάζοντας τα παραπάνω δεν το βρίσκω και τόσο λάθος να βάζω στον αναλυτικό την αποθήκη <15τ.μ. α) ακόμα κι αν έχει ύψος >2,5μ. και β) από επιλογή αν έχει ύψος <2,50  (ομαδοποίηση με άλλες παραβάσεις για να μην καταβληθούν αδίκως δύο 500αρικα)
Τι λέτε?
Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω την αντίστοιχη παράγραφο του νόμου:

5.α. Για τις παραβάσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως και 12 του πίνακα του Παραρτήματος Α του παρόντος και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου (τ.μ.), καθώς και για εγκαταστάσεις όπως ορίζονται στην παρ.19 του Αρθ-2 του Ν-4067/12 (ΦΕΚ-79/Α/12) που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της κατηγορίας 3 του Αρθ-9 του παρόντος καταβάλλεται παράβολο πεντακοσίων (500) ευρώ και το ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με προϋπολογισμό κατά το Παράρτημα Β.
Προϋπολογισμός έως και δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ θεωρείται μία (1) παράβαση για την οποία καταβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. 
Ο αριθμός των παραβάσεων προκύπτει από το πηλίκον του συνολικού προϋπολογισμού δια του ποσού των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, στρογγυλοποιούμενο προς τα άνω. Ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων του ακινήτου σημειώνεται στο τετραγωνίδιο 13 του πίνακα του Παραρτήματος Α. 
 
Η αποθήκη αντιστοιχίζεται σε επιφάνεια χώρου και σύμφωνα με το παραπάνω δεν θα μπορούσε να υπαχθεί με αναλυτικό.  Προσωπικά ποτέ δεν εφάρμοσα την οδηγία της εγκυκλίου 3 και ούτε είμαι υποχρεωμένος να την εφαρμόσω, όταν η ερμηνεία της διαφοροποιείται από το σώμα του νόμου.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.