Μετάβαση στο περιεχόμενο

μεταφορα απο ΕΤΕΚ


eva28

Recommended Posts

Εχοντας διαβάσει όλα τα γραφόμενα περι διακρατικών συμφωνιών έγινα μέλος ΕΤΕΚ- με τα πολλα.

 

Πήγα προχτές ΤΕΕ να ρωτήσω και μου είπαν πως πρεπει να περάσω ΔΟΑΤΑΠ γτ λέει δε σημαίνει πως αν είσαι μέλος ΕΤΕΚ γράφεσαι απευθείας στο ΤΕΕ.

 

Πείτε μου τι ισχύει παρακαλώ τραβιέμαι με το θέμα εναμισι χρόνο..

Αν έχει κανεις  εμπειρία απο μεταφορά δικαιωμάτων απο την Κύπρο ας με κατατοπισει για το τι να κάνω..άλλα λέει ο ένας άλλα ο άλλος..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 years later...

Παραθέτω μερικά στοιχεία για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού στην Κύπρο. Υπάρχουν οι εξής 2 δυνατότητες:

α) Εγγραφή στο μητρώο μελών του ΕΤΕΚ

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πολίτες οποιασδήποτε άλλης χώρας που έχουν σύζυγο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη Δημοκρατία και για πολίτες οποιασδήποτε άλλης χώρας που έχουν άδεια διαμονής στη Δημοκρατία. Όσοι δεν είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχουν σύζυγο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να καταθέσουν αποδεικτικό έγγραφο εγκατάστασης τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι εγγραφέντες μηχανικοί στο μητρώο μελών του ΕΤΕΚ φορολογούνται και ασφαλίζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

β) Εγγραφή στο αρχείο μηχανικών παρεχόντων υπηρεσίες του ΕΤΕΚ

Πρόκειται για πολίτες που έχουν εγκατασταθεί νόμιμα και μόνιμα σε χώρα μέλος της ΕΕ, οι οποίοι ασκούν νόμιμα στη χώρα αυτή το επάγγελμα του μηχανικού και οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία (παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών μηχανικών βάσει της οδηγίας 2005/36/ΕΚ). Σε αυτήν την περίπτωση θα ζητηθούν έγγραφα εγκατάστασης σε χώρα μέλος της ΕΕ και αποδεικτικό ασκήσεως του επαγγέλματος μηχανικού σε αυτήν την χώρα. Οι εγγραφέντες μηχανικοί στο αρχείο μηχανικών παρεχόντων υπηρεσίες φορολογούνται και ασφαλίζονται στη χώρα μέλος της ΕΕ που διαμένουν.

 

ΥΓ: Σε κάθε περίπτωση το ΚΥΣΑΤΣ (Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών) δεν εμπλέκεται καθόλου. Το ΕΤΕΚ έχει εξουσιοδοτηθεί από την πολιτεία να κρίνει αυτοβούλως την επάρκεια των τίτλων σπουδών που κατατίθενται. Οι πράξεις ισοτιμίας ή ισοτιμίας & αντιστοιχίας του ΚΥΣΑΤΣ είναι απαραίτητες για την φοίτηση σε προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ της Κύπρου και για τον διορισμό/πρόσληψη στο Κυπριακό δημόσιο. Δεν απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού.

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

On 20/10/2013 at 3:41 ΜΜ, eva28 said:

Πήγα προχτές ΤΕΕ να ρωτήσω και μου είπαν πως πρεπει να περάσω ΔΟΑΤΑΠ γτ λέει δε σημαίνει πως αν είσαι μέλος ΕΤΕΚ γράφεσαι απευθείας στο ΤΕΕ.

Καλημέρα. 

  • Αν έχεις πτυχίο από πανεπιστήμιο εξωτερικού, κάνεις πρώτα αίτηση στον ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώρισή του. Ένα εξάμηνο αναμονή ίσως και παραπάνω.
  • Έπειτα, κάνεις αίτηση στο ΣΑΕΠ για αναγνώριση επαγγελματικής ισοτιμίας βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/36 για το επάγγελμα του Διπλ. (χχ) Μηχανικού. Όχι ακαδημαϊκής => επαγγελματικής!
  • Αφού περιμένεις μερικά χρόνια να κουνηθεί το ΣΑΕΠ και να βγει η απόφαση, αν είναι θετική πας το ΤΕΕ και καταθέτεις ξανά όλα αυτά που έχεις ήδη καταθέσει σε ΔΟΑΤΑΠ και ΣΑΕΠ. Εκεί περιμένεις 2 μήνες (θεωρητικά). 

Αυτά εξ'όσον γνωρίζω. 

Edited by Earl
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.