Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ξεκαθαρίζει η ιδιοκτησία για τα οικόπεδα «εξ αδιαιρέτου»


Engineer

Recommended Posts

Πάνω από 120.000 συνιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα που έχουν χτίσει σε εκτός σχεδίου περιοχές σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα (γήπεδα) μπορούν πλέον να αποκτήσουν απόλυτη κυριότητα του κτίσματος που τους αντιστοιχεί και να προσδιορίσουν επακριβώς την περιουσία τους μέσω της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας. Η ρύθμιση αφορά όλες τις κατασκευές, είτε είναι νόμιμες είτε αυθαίρετες.

 

Αυτή η μορφή σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας δεν επιτρεπόταν τα τελευταία 21 χρόνια - με νόμο του 1992. Εντούτοις εφαρμοζόταν χωρίς καμία νομική κάλυψη - χωρίς δηλαδή να γίνεται κάθετη σύσταση - σε πολλές περιοχές, ιδίως παραλιακές, όπου σε ένα μικρό αγροτεμάχιο έχτιζαν πολλοί ιδιοκτήτες διαφορετικά σπίτια, με συνέπεια να υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στις δικαιοπραξίες - κατά βάση στις μεταβιβάσεις.

 

Επί της ουσίας, όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τόσα χρόνια απαγορευόταν η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας για να μη δημιουργηθούν ψευτοοικισμοί χωρίς βασικές υποδομές. Η πραγματικότητα όμως αποδείχθηκε διαφορετική με εκατοντάδες τέτοιους οικισμούς να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια - όπως για παράδειγμα στη Λούτσα, στον Ωρωπό, στο Δήλεσι και στο Χαλκούτσι.

 

Ετσι, τώρα γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί εκ νέου η κατάσταση. Ο νόμος για τα αυθαίρετα ακουμπάει το θέμα. Βάζει όμως μία προϋπόθεση: για να ισχύσει το μέτρο πρέπει να υφίστανται κτίσματα τα οποία έχουν ανεγερθεί έως τις 28 Ιουλίου 2011 - ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου.

 

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην επίλυση του προβλήματος των αυθαιρέτων σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα. Υπό προϋποθέσεις - που προβλέπουμε στον νόμο - χιλιάδες ιδιοκτήτες μπορούν πλέον να δηλώσουν το αυθαίρετό τους και να το αξιοποιήσουν», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. « Ο Ιούλιος του 2011 είναι οριστική "κόκκινη γραμμή". Η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία - αεροφωτογραφίες, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, βεβαιώσεις μηχανικών - να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση».

 

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ. Επιπλέον, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα ακολουθήσει Προεδρικό Διάταγμα - σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας - το οποίο θα ρυθμίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει διάσπαση όγκων των κτιρίων στην εκτός σχεδίου δόμηση για αρχιτεκτονικούς λόγους και θα καθορίζει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση της κάθετης ιδιοκτησίας.

 

Οπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Ρούσκας, η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας - πολλά αυτοτελή κτίσματα σε ένα αδιαίρετο και κοινό οικόπεδο - απαγορεύθηκε με νόμο από το 1992. Πριν από το '92 επιτρεπόταν υπό όρους: για παράδειγμα μπορούσε να γίνει μόνο σε αγροτεμάχια έξι στρεμμάτων.

«Με τη νέα ρύθμιση, κάθε συνιδιοκτήτης μπορεί να αποκτήσει πλήρως την κυριότητα του κτίσματος που χρησιμοποιεί», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών. «Μπορούν πλέον να γίνουν τόσες κάθετες συστάσεις όσα είναι και τα κτίσματα στο αδιαίρετο και κοινό οικόπεδο».

 

Τι ισχύει από εδώ και πέρα. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του νόμου Καλαφάτη «(...) την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος μπορεί να ζητήσει και ένας εκ των συνιδιοκτητών για τα αυθαίρετα κτίσματα που έχει ανεγείρει, εφόσον μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά υποβάλλει και συμβολαιογραφικό προσύμφωνο συστάσεως διηρημένων ιδιοκτησιών (...)».

Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «συνιδιοκτήτες τουλάχιστον κατά 65% του οικοπέδου, επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυτοτελή οικοδομήματα, δύνανται να ζητήσουν με αγωγή τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών».

 

Τι αλλάζει

Σε ένα αδιαίρετο αγροτεμάχιο (εκτός σχεδίου περιοχή) τρεις συνιδιοκτήτες ανεγείρουν τρεις κατοικίες. Μέχρι τώρα, κανένας από αυτούς δεν «ορίζει», δεν έχει δηλαδή την κυριότητα στο κτίσμα που έχτισε ή αγόρασε και χρησιμοποιεί. Στα χαρτιά όλοι είναι συνιδιοκτήτες – και στα τρία κτίσματα – από 1/3 ο καθένας. Τώρα ανοίγει ο δρόμος ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να αποκτήσει την απόλυτη κυριότητα – αποκλειστική χρήση – του κτίσματος που του αναλογεί. Και αυτό γίνεται μέσω της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας που προβλέπεται μέσα από τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα.

 

Πηγή: http://www.tanea.gr/...ia-gia-120-000/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Καλά όλα αυτά, αλλά για την ...."ταμπακιέρα" ούτε κουβέντα!!!! Πως θα βρεθούν και θα συνεννοηθούν οι 10 ή 20 ή ακόμα και 30 κ.λπ. συνιδιοκτήτες, ούτε λόγος..... Υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο;;;;;;; Γιατί δεν βγάζουν και στατιστικά να μας λένε κάθε μήνα πόσα τέτοια "οικόπεδα - αγροτεμάχια" εξ αδιαιρέτου ρυθμίστηκαν με τον 4178;;;; Αν το κάνουν θα ...γελάνε και οι πέτρες.....

Link to comment
Share on other sites

Όταν είναι λίγοι και έχουν την οικονομική άνεση μπορεί θα το κάνουν, όταν είναι πολλοί δεν μπορούν να συννενοηθούν δυστυχώς.

Link to comment
Share on other sites

περυσινα...ξινα  σταφυλια...

 

 

πήραν το ευκολο παραδειγμα με τους  3 συνιδιοκτήτες...

 

αυτους...ναι ... τους "εξυπηρετει " η ρυθμιση....

 

Πλην όμως, αν με την συγκεκριμενη ρυθμιση τακτοποιειται  ενα ποσοστο της ταξης του  ενα στις 10.000

 

προφανως δεν μιλαμε για "επιλυση"  του προβλήματος με τα "εξ αδιαιρετου"

 

αλλά.....μαλλον για εξυπηρετηση ελαχιστων...

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά ο 4178/13 για το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ζητά να προηγηθεί ένα προσύμφωνο απ 'όλους τους συνιδιοκτήτες που στη ουσία θα αποδέχονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους. από κει και πέρα μπορεί ο καθένας μόνος του να ζητήσει τη ρύθμιση του κτιρίου του.

Πρόβλημα θα προκύπτει όπου οι περισσότεροι συνιδιοκτήτες δεν έχουν οικοδομήσει και φυσικά δεν έχουν κανένα συμφέρον να κάνουν πλάτες στους λίγους που πιθανόν να έχουν υπερκαλύψει τα πάντα.

Αυτό που σίγουρα δεν έλυσε ο νόμος, είναι τι θα γίνει με αυτούς που πήγαν "με το σταυρό στο χέρι" και δεν έκτισαν. Βλέπω τα οικόπεδά τους να γίνονται αυλές και παρκινγκ για τους "έξυπνους".

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα σας στο προφίλ σας. 

DIMITRIS80

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Τώρα το ανακάλυψαν στα ΝΕΑ.

Γνωρίζει κανείς κάτι σχετικά με αυτό: Πριν από το '92 επιτρεπόταν υπό όρους: για παράδειγμα μπορούσε να γίνει μόνο σε αγροτεμάχια έξι στρεμμάτων.

Link to comment
Share on other sites

Από περίεργο ως.... διαφημιστικό το δημοσίευμα (2 μηνες μετα το παρουσιαζουν σαν ειδηση) !!! Μαλλον δεν εχει κίνηση ακομα το ταμειο.

Τελικά αυτό ένα πραγμα θα εξυπηρετησει σιγουρα - να μπορεσουν επιτελους ολοι οι κατοχοι πολυτελων μεζονετων εκτος σχεδιου, με διασπασεις ογκων απο μη κατασκευη περγκολας κλπ κλπ, να "σιγουρεψουν" τις μουφα οριζοντιες που ειχαν και να εξασφαλισουν και τις μεγαλες επεκτασεις επι κοινοχρηστων η στην καλυτερη επι αποκλ χρησεων, αφου θα μπορουν να συστησουν κανονικοτατα καθετες.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Συναδελφοι μια ερωτηση σε οικοπεδο περιμετρικης 2 στρ. υπαρχει οριζοντια και εχει κατασκευαστει το 1 απο τα δυο το οποιο εχει και υπερβαση 30 τ.μ ο ιδιοκτητης θελει να προχωρησει σε τακτοποιηση θα πρεπει να κανει προσυμφωνο με το συνιδιοκτητη? Ξερει καποιος τι ισχυει σε αυτην την περιπτωση?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Συνάδερφοι,δηλαδή με τον Ν.4178/2013 μπορούμε πλέον να κάνουμε σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας αν υπάρχουν μέσα κτίσματα πριν  τις 28 Ιουλίου 2011 ;;

Αυτό το ανέφερα σε συναδέρφους και σε συμβολαιογράφο σήμερα και δεν το ήξερε κανείς!

Ρωτάω γιατί έχω μια περίπτωση με γήπεδο 18 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή που δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ,μέσα στο οποίο βρίσκεται ισόγεια οικεία και οι ιδιοκτήτες είναι 4 εξ αδιαιρέτου οι οποίοι θέλουνε να το ''μοιράσουν''.

Κατάτμηση δεν μπορώ να κάνω γιατί δεν έχω πρόσωπο.Αλλά πλέον μπορώ να κάνω σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας;;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.