Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αριθμός ελέγχων δόμησης


jedi.Yannis

Recommended Posts

Καλησπέρα

προσπαθώ να καταλάβω πόσους ελέγχους χρειάζεται να κάνω σε μία οικοδομή, όπου συμβάινει το εξής:

Σε υφιστάμενο κτίριο, το οποίο είναι ισόγειο με μπαζωμένη βεράντα, αρκετού ύψους, βγάζω άδεια για δημιουργία κατοικίας κάτω από την βεράντα, όπου είναι λίγο κάτω από το ισόγειο και λίγο εκτός.

post-36141-0-67535300-1383215736_thumb.jpg

Δεν αλλάζω τον όγκο του κτιρίου, μεταβάλλω φέροντα οργανισμό και όψεις (μάλλον κατηγορία Α - 1 έλεγχος).

Από την άλλη η βεράντα είναι από πέτρινο τοίχο, τον οποίο κατεδαφίζω και κάνω τοιχείο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Μετά την κατεδάφιση πρακτικά ξανακάνω προσθήκη κατ' επέκταση (μάλλον κατηγορία Β - 2 έλεγχοι).

Επίσης λόγω υποστήριξης του από πάνω, η κατασκευή του τοιχείου και συνεπώς και της θεμελείωσης θα γίνει τμηματικά. Οπότε αν είναι κατηγορία Β, πάλι δεν ξέρω πότε θα έρθει ο πρώτος ελεγκτης.

1) στον ξυλότυπο του 1ου μέρους

2) σκυροδέτηση 1ου μέρους, ξυλότυπο του υπόλοιπου

3) σκυροδέτηση του υπολοίπου

 

Πήρα τηλέφωνο στην ΕΥΕΔ και μου λένε μάλλον είναι Α, να διαβάσω την ΚΥΑ και να τους στείλω τεχνική έκθεση αν είναι να μου προτείνουν κατηγορία. Στέλνω φαξ και τους ρωτάω και παίρνω και την άλλη μέρα τηλέφωνο και δεν είχαν δει το φαξ ενώ μου λένε πάλι προφορικά ότι μάλλον είναι Β, και είναι στην επιλογή του ελεγκτή αν θα διενεργήσει 1 ή περισσότερους αρχικούς και φυσικά είναι και το θέμα της αμοιβής.

Επίσης μου είπανε ότι εγώ διαλέγω σε τι κατηγορία είμαι ως επιβλέπων, αλλά αν κάνω λάθος το αποφασίζουν αυτοί που θα έρθουν. Στην ΥΔΟΜ μου συνέστησαν να έχω γραπτή απάντηση για τον αριθμό και στιγμή που θα πρέπει να τους καλέσω, καθώς ούτε αυτοί είναι αρμόδιοι για αυτό το θέμα.

 

Τελικά τι θα μπορούσα να κάνω;

Δεν έχω αντίρηση να κάνω 2 ελέγχους αρχικό-τελικό, αλλά νομίζω είναι υπερβολή να αφήσω στην τύχη να γίνουν περισσότεροι αρχικοί, όταν πρακτικά αντικαθιστώ ένα πέτρινο τοίχο με τοιχείο και σε ένα δωμάτιο 25τ.μ. να κάνω 600€+ ελέγχους.

 

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχεις εκσκαφές /θεμελιώσεις, είναι σίγουρα κατηγορία Β' (2 έλεγχοι τουλάχιστον).

Σενάριο:

Ο ελεγκτής έχει πέντε εργάσιμες μέρες προθεσμία να κάνει τον έλεγχο και κανα-δυο για να δώσει το πόρισμα. Σύνολο καμιά δεκαριά μέρες δηλαδή. Άρα, μετά τον έλεγχο του 1ου τμήματος, εφόσον προλαβαίνεις σ' αυτό το διάστημα να σκυροδετήσεις και να έχεις έτοιμο τον 2ο ξυλότυπο για έλεγχο τότε μπορεί να ξαναέρθει, εφόσον βέβαια συμφωνεί κι αυτός (δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει δυο φορές - για την ακρίβεια μάλλον απαγορεύεται). Βέβαια μην το γράψει πουθενά αυτό στο πόρισμα...  ;)

 

Κανονικά θα'πρεπε να προβλέπεται και από το νόμο αυτό γιατί π.χ. στην περίπτωσή σου είναι λίγο άδικο... Και στο κάτω-κάτω θα μπορούσαν να προβλέψουν και μια επιπλέον ημερήσια αποζημίωση π.χ. 50€ για τον ελεγκτή. Τρέχα-γύρευε όμως...

Link to comment
Share on other sites

ενας ελεγχος για την κατεδαφιση και δυο σιγουρα για την προσθηκη(κανονικα χρειαζεσαι δυο αρχικους και εναν τελικο).Να το συζητησεις με τον ελεγκτη που θα ερθει για την προσθηκη

Link to comment
Share on other sites

προσπαθώ να καταλάβω πόσους ελέγχους χρειάζεται να κάνω σε μία οικοδομή,

 

Από την άλλη η βεράντα είναι από πέτρινο τοίχο, τον οποίο κατεδαφίζω και κάνω τοιχείο από οπλισμένο σκυρόδεμα. ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

Μετά την κατεδάφιση πρακτικά ξανακάνω προσθήκη κατ' επέκταση ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΘ' ΥΨΟΣ ΜΕ ΥΠΟΣΚΑΦΗ ;

Πήρα τηλέφωνο στην ΕΥΕΔ και μου λένε μάλλον είναι Α, να διαβάσω την ΚΥΑ και να τους στείλω τεχνική έκθεση αν είναι να μου προτείνουν κατηγορία ΚΑΛΩΣΥΝΗ ΤΟΥΣ. Στέλνω φαξ και τους ρωτάω και παίρνω και την άλλη μέρα τηλέφωνο και δεν είχαν δει το φαξ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ενώ μου λένε πάλι προφορικά ότι μάλλον είναι Β, και είναι στην επιλογή του ελεγκτή αν θα διενεργήσει 1 ή περισσότερους αρχικούς ΛΑΘΟΣ και φυσικά είναι και το θέμα της αμοιβής.

Επίσης μου είπανε ότι εγώ διαλέγω σε τι κατηγορία είμαι ως επιβλέπων, ΟΡΘΟ αλλά αν κάνω λάθος το αποφασίζουν αυτοί που θα έρθουν ΛΑΘΟΣ.

 

Τελικά τι θα μπορούσα να κάνω;

 

Έχεις και τις τρεις εργασίες (α, β και γ) της Α κατηγορίας --> 1 έλεγχος τελικός.

Η επιλογή της κατηγορίας γίνεται (μόνο από σένα) με βασικό κριτήριο τις αιτούμενες με την έγκριση δόμησης εργασίες.

Επομένως για να είσαι πάντα σίγουρος ... τι τίτλο έχει η άδειά σου ;

Link to comment
Share on other sites

Ο τίτλος της άδειας είναι προσθήκη κατ' επέκταση ισογείου, ενώ η ιστορία είχε ξεκινήσει πολύ πριν τους ελεγκτές δόμησης, γιατί καθυστερούσαν όπως πάντα στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Ο τίτλος θα μπορούσε να λέει όντως προσθήκη καθ'ύψος με υποσκαφή κάτω από την βεράντα, αλλά δεν ξέρω αν με συμφέρει να βγάλω φωτοτυπίες από την αρχή. Εκτός αν μπορώ να αλλάξω τον τίτλο στα ίδια σχέδια και τεύχη.

Link to comment
Share on other sites

ενας ελεγχος για την κατεδαφιση και δυο σιγουρα για την προσθηκη(κανονικα χρειαζεσαι δυο αρχικους και εναν τελικο).Οπως το εγραφες και εσυ και το ξεκαθαρισες με τον τιτλο της αδειας.Εαν αξιζει η καθυστερηση σε σχεση με το κοστος των δυο παραπανω ελεγχων καντο

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας.

Εκδίδω άδεια δόμησης σε υφιστάμενο ισόγειο (ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ)  προ του 1940 για εσωτερική διαρρύθμιση και εξωτερικά κατασκευάζω τοιχίο αντιστήριξης της υφιστάμενης περίφραξης. 

 

απαιτείται έλεγχος κατά την νομοθεσία?? είμαι ελεγκτής και από τι μου είπαν στην υδομ είναι κατά την κρίση μου μηχανικός του έργου. 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Έτσι και αλλιώς είναι κατά την κρίση του επιβλέποντα μηχανικού του έργου ...

 

Αν λοιπόν ήμουν επιβλέπων και μπορούσα να διασφαλίσω απόλυτα ότι δεν εκτελώ εργασίες "οι οποίες μεταβάλλουν την όψη ή το φέροντα οργανισμό του κτιρίου" (στο α της κατηγορίας Α) ... θα αποφάσιζα ότι δεν θα καλέσω ελεγκτή.

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος είναι σαφής και δεν εξουσιοδοτεί τον υπουργό να καθορίσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις αδειών δόμησης δεν απαιτείται κανένας έλεγχος.

 

Ν.4030/11 άρθρο 7 (παρ.3 και 5):

"Ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός για κάθε έργο που εκτελείται με άδεια δόμησης, όπως καθορίζεται περαιτέρω με την απόφαση της παρ.5 του Αρθ-7."

"Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που προβλέπονται από την άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση γίνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών."

 

 

Έτσι παρά την αναφορά σε εργασίες που μεταβάλλουν την όψη ή τον φέροντα οργανισμό στην απόφαση 9875/12, σύμφωνα με τον νόμο απαιτείται σε κάθε περίπτωση έργου που εκτελείται με άδεια δόμησης τουλάχιστον ένας έλεγχος μετά το πέρας των εργασιών.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Και άμεσα θα είχα και τις συνέπειες γιατί δεν έδωσα σημασία στη σαφή αυστηρότητα του νόμου ...

Ο νόμος πάνω από την οποιαδήποτε ΥΑ ... προσοχή οι επιβλέποντες ...

 

@armenopoulos ... σωστός +1.

@ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ... συγνώμη για τη λάθος συμβουλή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.