Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ν.4178/13: 800-900 νέες δηλώσεις ημερησίως παρά τις νέες προσφυγές στο ΣτΕ!


dimitris GM

Recommended Posts

Και νέες προσφυγές ενάντια στον ν.4178/13 για τα αυθαίρετα κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανατεθεί σε εισηγητή ο χειρισμός της υπόθεσης και να προωθηθεί προς συζήτηση η αίτηση αναστολής, δηλαδή το «πάγωμα» του νόμου. Ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων στον νέο νόμο παραμένει σταθερός, στις 800-900 νέες δηλώσεις ημερησίως, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης (αρ. 3341/13) της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσω του ν. 4014/11, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κατατέθηκαν και νέες προσφυγές ενάντια στη συνταγματικότητα του ν.4178/13.

 

Η επιχειρηματολογία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για τον ν.4014/11 κλονίζει τη συνταγματικότητα και του νέου νόμου (ν.4178/13) για τα αυθαίρετα. Η απόφαση καθιστά ανίσχυρη την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, εφόσον δεν έπεται αυτής η εξέταση κάθε αυθαιρέτου ξεχωριστά από πολεοδομική υπηρεσία, "με μόνη την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου και των σχετικών δικαιολογητικών και την καταβολή του οριζομένου στον νόμο ποσού ειδικού προστίμου, χωρίς την ειδική για κάθε αυθαίρετο κρίση αρμοδίου οργάνου της διοίκησης, ύστερα από εκτίμηση πολεοδομικών και κτιριολογικών κριτηρίων, που εξαρτώνται από το μέγεθος, τη χρήση, το είδος και τη σημασία της αυθαίρετης κατασκευής, καθώς και από τις επιπτώσεις της στον χώρο που την περιβάλλει, τη συνολική δηλαδή επιβάρυνση της περιοχής".

 

Επίσης, η απόφαση καταρρίπτει το "εφεύρημα" του "περιβαλλοντικού ισοζυγίου" όπως εφαρμόζεται και τονίζει ότι εισπρακτικοί και μόνο σκοποί δεν είναι αρκετοί για να θεμελιώσουν λόγο δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί ρυθμίσεις με τέτοιες συνέπειες.

 

Η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τον ν.4014/11 οδηγεί πλέον ως μονόδρομος όσους "τακτοποίησαν" αυθαίρετα με τον νόμο Παπακωνσταντίνου να τα δηλώσουν στον νόμο Καλαφάτη. Ο ρυθμός υποβολής νέων δηλώσεων, μετά τις σημαντικές διευκολύνσεις στον αριθμό των δόσεων, παραμένει στις 800-900 νέες δηλώσεις ημερησίως.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που διαχειρίζεται το σύστημα υποβολής δηλώσεων, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως χθες είχαν υποβληθεί 52.265 νέες δηλώσεις, ενώ είχαν μεταφερθεί από τον 4014/11 περίπου 38.000 δηλώσεις αυθαιρέτων. Περισσότερες από τις μισές των νέων δηλώσεων βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας, ενώ περίπου 5.500 έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία αποπληρώνοντας το σύνολο του προστίμου.

 

Σε ότι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες: περί τις 5.300 δηλώσεις αφορούν αυθαίρετα προ του 1975 και 5.400 αυθαίρετα προ του 1983. Στην κατηγορία των μικρών πολεοδομικών παραβάσεων εντάχθηκαν μέχρι στιγμής 5.600 περιπτώσεις, ενώ περί τις 17.800 στη "μεσαία" κατηγορία (υπέρβαση συντελεστή μέχρι 40%). Τέλος, περίπου 13.400 δηλώσεις αφορούν αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις στη δόμηση (7.600 δηλώσεις δεν έχουν ακόμα ταξινομηθεί σε κάποια από τις 5 κατηγορίες).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα έσοδα από τον ν.4014/11 και τον ν.4178/13 θα ξεπεράσουν από κοινού το 1 δισ. ευρώ (ακόμα 1 δισ. ευρώ εισπράχθηκε μέσω του ν.3843/10 για την "τακτοποίηση" ημιυπαίθριων). Οι εισπράξεις από τον ν.4178/13 περιορίζονται μέχρι στιγμής στα 20 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=10282

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

τσαμπα η χαρα....

 

 

1. πολλες δηλωσεις ηταν σε δοσεις και αρκετες δεν ειχαν πληρωθει και τωρα πανε στον νεο για ΑΥΞΗΣΗ δοσεων

2. πολλες σε περαιωση πανε στο νεο 4178 γιατι ο 4014 αντισυνταγματικος και στην ουσια πληρωνουν ενα παραβολο τεε (λεω αυτα που θα παρει το κρατος εμμεσα)

3. αρκετες ηταν οι δηλωσεις για μεταβιβαση, φοβουνται αρκετοι μην βγει αντισυνταγματικος πριν περαιωσουν η ΠΕΣΕΙ η κυβερνηση

4. μεχρι να ληξει η ημερομηνια πληρωμης να δουμε τι ΘΑ πληρωθει.....

Link to comment
Share on other sites

Όλη αυτή η φασαρία για 20 εκατ. μέχρι τώρα ;

Μέσα μπαίνει ο νόμος ...

Καλαφάτη ακούς ; Οι άλλοι πήγαν καλύτερα ...

Link to comment
Share on other sites

success story! αφου πανε καλα οι εισπραξεις, δεν απαιτειται να γινουν νεες υπαγωγες. φτανουν τα ηδη καταβληθεντα ποσα να καλυφθουν τα δημοσιονομικα κενα. ολα πανε καλα. μη μας υπενθυμιζετε ποσο επιτυχημενος ειναι ο νομος

Edited by pantsel
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι πόσο να στοίχισε αυτό το άρθρο?

 

Άραγε τα έβγαλε τα λεφτά του πριν ακόμα βγει από την Jumboσακούλα?

 

 

Πρόταση προς ΥΠΕΚΑ και κάθε άλλο αρμόδιο παραλήπτη... Για την ενίσχυση της συνταγματικότητας του νόμου η δήλωση των αυθαιρέτων χώρων να γίνεται από την "πολεοδομική υπηρεσία" και τους υπαλλήλους τις και να πηγαίνουν ιδιώτες ελεγκτές δόμησης να ελέγχουν τις δηλώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή να γυρίσουμε στον 3843 και στο 50άρικο που ζήταγαν τα παλληκάρια από μέσα γιά να παρακάμψουν τις ουρές ?

 

Τι λες τώρα ?

 

Ας αλλάξουν το Σύνταγμα που έτσι και αλλιώς θέλει αλλαγή και ας μαζέψουν και τα ποδάρια του ΣτΕ που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς και μπλοκάρει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και ας του επιβάλλει την αρχή της ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ σε σοβαρές υποθέσεις .

 

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε πλέον συγκυριακές πλειοψηφίες που ερμηνεύουν νόμους , όταν άλλοι με τα ίδια προσόντα και στο ίδιο σώμα συνάδελφοι τους έχουν άλλη άποψη .

 

Ας αποφασίζουν ξεκάθαρα και γρήγορα . Δεν ξεχνάμε πόσα προβλήματα δημιουργούν στα έργα , όταν αποφασίζουν χρόνια μετά την κατασκευή τους , η αντίθετα καθυστερούν την κατασκευή τους και τελικά τα λεφτά χάνονται στον Καιάδα του δημοσίου χρέους .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η προπαγανδα του ΥΠΕΚΑ καλα κραταει..!!

 

Πραγματικα ο Καλαφατης εχει περισσοτερες "ακρες" απο τον Παπακωσταντινου.

Link to comment
Share on other sites

εχω στο γραφειο μου 5-6 φακελλους απο πριν τον αυγουστο και κανενας δεν θελει να μπει στον νομο εξαιτειας βαριων προστιμων , ποσες φορες θα το πουμε , τα προστιμα ειναι μεγαλα για την οικονομικη συγκυρια που περνα η χωρα μας , και αν δεν το καταλαβαινουν ας ρωτησουν τους ανθρωπους της αγορας να τους πουν τι τραβαει ο κοσμος . θεωρω ολον αυτον τον θιασο των υπουργειων τουριστες στην χωρα της χρεωκοπιας δεν εχουν παρει μυρωδια ουτε για το 1,5 εκα ανεργους ουτε για την πτωχευση των νοικοκυρεων.

Edited by loser
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για άλλη μια φορά βγάλανε τα μάτια τους μόνοι τους. Είδαν ότι η Μπιρμπίλω μάζεψε κάποια χρήματα με τον 3843 και σκέφτηκε κάποιος "Καραβίτης" "δεν κυνηγάμε ΟΛΑ τα αυθαίρετα να βγάλουμε χοντρό χρήμα να είναι και άξιος ο μισθός μας; Και νόμισαν ότι με 5 παραγράφους θα ρυθμίσουν χιλιάδες περιπτώσεις αυθαιρεσιών. 40 χρόνια αυθαιρεσίες διαφόρων τύπων δε ρυθμίζονται με 1,5 νόμο, 3 εγκυκλίους και 65 ερωταπαντήσεις. Τέσπα, τα χουμε πει 40 φορές τα ίδια και τα ίδια.

 

Να πώ και κάτι αλλο όμως για να είμαι δίκαιος. Ένας πολίτης είναι "νοικοκυρέος" όταν βγάζει ΟΑ ΠΡΙΝ χτίσει κάτι και όταν χτίζει ΤΟΣΟ ΟΣΟ λέει η άδεια που έβγαλε. Γιατί όσο δεν τον κυνηγάει κανένας νόμος έιναι μάγκας και χτίζει ότι γουστάρει, όταν του λένε πλέρωνε μακάκα τώρα που σε βρήκα πρόχειρο για την παρανομία που έκανες, ξαφνικά γίνεται "νοικοκυρέος", θυμάται ότι είναι άνεργος, ότι έχει κόκκινο δάνειο κτλ. Έχτισες παραπάνω; ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, να σε διευκολύνω λόγω της κατάστασης, να σου βάλω δόσεις, να σου κάνω έκπτωση, ΑΛΛΑ είσαι παράνομος ρε μάστορα τι να κάνουμε. Ο άλλος είναι μακάκας δλδ που έχτισε μικρότερο σπίτι με βάση την άδειά του;

 

Για να προλάβω κάποιους, ναι σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις, υποπεριπτώσεις κτλ που δεν ισχύουν τα παραπάνω, αλλά γενικώς .... όλοι στην Ελλάδα ζούμε...

Edited by dim
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς οι μάγκες που αναφέρεις ώς επί των πλείστων είναι και ίδιοι θύματα από μάγκες εργολάβους και Μηχανικάρες που υπέγραφαν ότι όλα έγιναν σύμφωνα με την άδεια.

Για αυτούς ούτε λόγος όμως ε? Έχουμε κι εκλογές τώρα, που να βρεθεί χρόνος...

 

Ο μόνος λόγος που η βεβαίωση μηχανικού δεν έχει γίνει ακόμα κουρελόχαρτο είναι γιατί τρέχουν τα αυθαίρετα...

Και μην μου πει κανέναν για κυρώσεις διότι και η ψευδής υπεύθυνη δήλωση που ύπεγραφαν τα παραπάνω παληκάρια μια χαρά κυρώσεις είχε.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.