Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη θέρμανσης με αντλία θερμότητας


asmodaios

Recommended Posts

asmodaios

Μην μπερδεύεις τη μελέτη μιας εγκατάστασης με τη μέθοδο ενεργειακής αξιολόγισης ενός κτιρίου. Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου αναφοράς δεν καθορίζουν με μονοσήμαντο τρόπο το περιεχόμενο της μελέτης σου.

 

Ο ΚΕΝΑΚ σου λέει ξεκάθαρα ποιες είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές του κτιρίου σου.

Στην τρίτη εγκύκλιο σου λέει ξεκάθαρα ποιες είναι οι υποχρεωτικές μελέτες.

Κάθε μελέτη έχει τις δικές της προδιαγραφές σύνταξης.

 

Για τη σχέση του υπό μελέτη κτιρίου με το κτίριο αναφοράς θα σου πρότεινα, με όλο το σεβασμό, να κάνεις μια πιο προσεκτική ανάγνωση του ΚΕΝΑΚ, των ΤΟΤΕΕ και της σχετικής νομοθεσίας.

 

Το ότι έκανες μελέτη κλιματισμού σε κατοικία και την πληρώθηκες μέχρι τώρα δεν αποδεικνύει τίποτα.

 

Ας υποθέσουμε όμως ότι σου λέω λόγια του αέρα και ξεκινάμε από το ότι εσύ μάλλον έχεις δίκαιο.

 

Αν οι μελέτες που έκανες, βρήκαν σύμφωνους του ιδιοκτήτες τότε καλώς τις έκανες.

Αν όμως ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δεν θέλει εγκατάσταση κλιματισμού και τον υποχρεώνεις να κάνει είτε γιατί εσύ έτσι νομίζεις είτε γιατί έτσι νομίζει ένας υπάλληλος πολεοδομίας τότε υπάρχει αυτό το <<μάλλον>> που προσωπικά πιστεύω ότι αξίζει να το ψάξεις.

Κάνε μια ερώτηση στην ΕΥΕΠΕΝ. Απλή και λιτή. Η απάντησή της θα σε κατοχυρώσει στην περίπτωση που αργότερα ο ιδιοκτήτης τυχαία ακούσει από κάποιον που έχει την ίδια λάθος άποψη με εμένα, ότι το σύστημα κλιματισμού που υποχρεώθηκε να βάλει δεν ήταν υποχρεωτικό.

Τότε θα σου ζητήσει το λόγο που έκανε περιττά (έτσι θα το θεωρήσει αφού δεν το ήθελε) έξοδα τόσο στο στάδιο της μελέτης όσο και στο στάδιο της κατασκευής και δεν τον προστάτευσες από αυθαίρετες εικασίες ενός υπαλλήλου όπως είσαι υποχρεωμένος να κάνεις.

Στη φήμη μας βασιζόμαστε σ' αυτό το επάγγελμα και προσπαθούμε να την υποστηρίζουμε. Ο υπάλληλος που στο ζητάει δεν θα πάθει και τίποτα.

 

Προσωπικά αν μου έβαζε κάποιος ψύλλους στ' αυτιά, ακόμα και να πίστευα θερμότατα ότι έχει άδικο, θα το έψαχνα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κανένας δεν υποχρεώνει τον πελάτη να κάνει εγκατάσταση κλιματισμού. Η παράγραφος που παρέθεσα απο την ΤΟΤΕΕ λέει ξεκάθαρα οτι ακόμα και αν το υπο μελέτη κτίρο δεν κλιματίζεται, στους υπολογισμούς θα θεωρηθεί οτι καλύπτεται το 50 % των αναγκών. Αυτή είναι η μεθοδολογία της ενεργειακής μελέτης. Ανέφερα επίσης οτι για κτίρια κατοικιών το λογισμικό του ΤΕΕ υπολογίζει την κατανάλωση για ψύξη για το 50 % των αναγκών. Το ίδιο και το λογισμικό της 4Μ. Όσον αφορά την μελέτη κλιματισμού, πολύ απλά δεν βγαίνει άδεια αν δεν την καταθέσεις....Όλα αυτά είναι νόμοι του κράτους. Επισυνάπτω τον νόμο 3661/08 (διαβάστε το άρθρο 10) και το ΦΕΚ 498/2010 (διαβάστε την πρώτη απόφαση). Με λίγα λόγια για κτίρια άνω των 50 τ.μ. υποβάλλονται όλες οι βασικές Η/Μ μελέτες...

Link to comment
Share on other sites

Τότε σόρυ, γιατί νόμιζα ότι θεωρούσες υποχρεωτική τη μελέτη κλιματισμού στις κατοικίες. Αν θα την κάνεις όμως (τη μελέτη κλιματισμού) τότε υποχρεωτικά θα πρέπει και να υπάρχει αυτή η εγκατάσταση κατά τη διαδικασία έκδοσης του ΠΕΚ. Ολες οι μελέτες εγκαταστάσεων που κάνεις είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν.

Δεν θα κατάλαβα καλά.

 

Για τα άλλα όμως:

Ο 3661 καταργήθηκε.

Στο ΦΕΚ σου λέει: <<απαιτείται η υποβολή και όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο και είναι απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσής του..>>.

Στην 3η εγκύκλιο σου λέει ποιες προβλέπονται:

<<5.6. Κατά την έννοια της ως άνω τροποποίησης του άρθρου 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού, στην περίπτωση έκδοσης οικοδομικών αδειών [με υποβολή της ΜΕΑ] θεωρούνται απαραίτητες οι μελέτες ύδρευσης/αποχέτευσης, θέρμανσης/ψύξης (υπολογισμός ψυκτικών φορτίων) ή κλιματισμού (υποχρεωτικά σε κτίρια του τριτογενούς τομέα), ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (ισχυρών και ασθενών ρευμάτων) και σε κτίρια εκτός κατοικιών η μελέτη τεχνικού φωτισμού (φωτοτεχνίας). Λοιπές, κατά το άρθρο 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού μελέτες εκπονούνται κατά περίπτωση εφόσον απαιτούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.>>.

 

Δηλαδή, αν ο υπάλληλος σου ζητά να κάνεις μελέτη κλιματισμού σε κατοικία και ενώ του το δείχνεις στη νομοθεσία δεν εννοεί να το καταλάβει τότε πάρε την έγγραφη άποψη της ΕΥΕΠΕΝ.

Και τότε να δούμε αν τολμάει να μη σου δώσει την άδεια με δικαιολογία στο έγγραφο πόρισμα μη πληρότητας φακέλου την έλλειψη μελέτης κλιματισμού σε κατοικία.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά μας ποιά είναι δηλαδή? Κλιματισμός ή ψυκτικά φορτία? Που διαφωνείς μαζί μου?

Link to comment
Share on other sites

Αν κάνεις υπολογισμό ψυκτικών φορτίων δεν υπάρχει υποχρέωση κατασκευής εγκατάστασης κλιματισμού.

Αν κάνεις μελέτη κλιματισμού υπάρχει η υποχρέωση κατασκευής εγκατάστασης κλιματισμού.

 

Εκεί νομίζω ότι είναι το θέμα ή δεν έχω καταλάβει κάτι καλά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν προκύπτει απο πουθενά η υποχρέωση κατασκευής εγκατάστασης κλιματισμού, άλλωστε έχει αποπερατωθεί ένα έργο που είχα αναλάβει και δεν μας ενόχλησε κανείς για τέτοιο θέμα. Ωστόσο το θέμα αρχικά ήταν άλλο και έχουμε ξεφύγει πάρα πολύ, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι ό, τι είπαμε δεν έχει ενδιαφέρον. Για να ολοκληρώσω πάντως για το θέμα με τον κλιματισμό, όταν μελέτη κλιματισμού σε μια κατοικία εννοούμε οτι αρκεί να δείξεις 1 split unit και τέρμα. Έτσι  το υπό μελέτη κτίριο πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις του κτιρίου αναφοράς και υπάρχει συνέπεια και συνέχεια με την μελέτη ενεργειακής κατανάλωσης που αποτελεί πλέον την ορίζουσα όλων των Η/Μ μελετών.

Link to comment
Share on other sites

Αν κάνεις υπολογισμό ψυκτικών φορτίων δεν υπάρχει υποχρέωση κατασκευής εγκατάστασης κλιματισμού.

Αν κάνεις μελέτη κλιματισμού υπάρχει η υποχρέωση κατασκευής εγκατάστασης κλιματισμού.

 

Εκεί νομίζω ότι είναι το θέμα ή δεν έχω καταλάβει κάτι καλά.

Δεν νομιζω οτι ισχυει αυτό που λές συναδελφε.

Αν δεν κατασκευάσεις καθόλου θερμανση σε ενα κτηριο που απατειται μελετη τι πρόβλημα παρουσιάζεται?

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα. 

θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω ερωτήσεις για μια μελέτη θέρμανσης σε άδεια αποπεράτωσης οικοδομής με έτος κατασκευής 1999. 

 

Σε μελέτη θέρμανσης με αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών, υπολογίζω κανονικά τις απώλειες του κτιρίου (3όροφο) ως μονοσωλήνιο  και θεωρώ ότι αντί για λεβητοστάσιο μπαίνει ξεχωριστή μονάδα στο δώμα για το κάθε διαμέρισμα (3)? 

Σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών πρέπει να κάνω και μελέτη ψύξης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.