Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόστος μονοκατοικίας


Dimitris!

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα!

Θέλω τα φώτα σας σε μία κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρω. Είμαι σε ένα δίλημμα "ζωής"!!

Είμαι σε κατάσταση να χτίσω σπίτι ή να αγοράσω. Υπάρχει οικόπεδο ιδιόκτητο σε προάστιο της πόλης μου εμβαδού περίπου ένα στρέμμα, όπου και σκέφτομαι να χτίσω μονοκατοικία με 170τ.μ. περίπου κύριων χώρων και 90 - 100 υπόγειο.

Το δεύτερο σενάριο είναι μια έτοιμη μονοκατοικία που βρίσκεται στα μπετά, με εμβαδόν 160 τ.μ. κύριων χώρων και 80 υπογείου. 

Βασική διάφορα των Δύο:

1.το ένα θα μπορεί να έχει αυλάρα, ενώ το άλλο έχει αυλίτσα γύρω στα 35-40 τ.μ. 
2.το ένα το κάνεις όπως θέλεις ενώ το άλλο είναι αυτό που βλέπω

Η έτοιμη μονοκατοικία βρίσκεται εντός ιστορικού κέντρου, όπου όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα είναι πολύ περιορισμένα ως προς το ύφος του σπιτιού.

Ας πάμε όμως στο δια ταύτα:

Μπορώ να διαθέσω μέχρι 230.000 ευρώ, η οποία είναι και η τιμή του έτοιμου σπιτιού(με αντλία θερμότητας και ενδοδαπέδια). Το θέμα μου όμως είναι αν αυτό το ποσό θα μου φτάσει για να χτίσω την μονοκατοικία που θα ήθελα (με σφιχτό προϋπολογισμό βέβαια)

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Link to comment
Share on other sites

Όπως καταλαβαίνεις και επειδή είσαι μηχανικός δεν μπορεί να σου δοθεί έλεγχος προκοστολόγισης ολοκλήρου κτιρίου έτσι.

Το ποσό που διαθέτεις δεν είναι ασήμαντο οπότε ξεκινάς καλά.

 

Στις παραμέτρους σύγκρισης να συνυπολογίσεις και στο υπάρχον κτίριο ο φέρον οργανισμός του πότε έγινε και με ποιον κανονισμό. Το νέο, αν το επιλέξεις θα είναι κάτι πιο συγκεκριμένο για εσένα και με μεγαλύτερη βεβαιότητα για την αντισεισμική του συμπεριφορά.

 

Το θέμα ότι θα πρέπει να προσαρμόσεις το υπάρχον στις ανάγκες σου μη το φοβηθείς αν γίνει καλή αρχιτεκτονική μελέτη παραγγελία κουστουμάκι στις δικές σου ανάγκες.

 

Τα εντός πόλης ή εκτός τα υπέρ ή κατά τα ξέρεις εσύ ως περιοχή σου.

Θα ισχύσουν για σήμερα, για αύριο που θα έχεις παιδιά και για το μέλλον που θα υπάρχει και ανάγκη υποδομής ΑΜΕΑ.

 

Συμπέρασμα βρες ένα καλά στελεχωμένο τεχνικό γραφείο στην περιοχή σου και θα βρεις άκρη….

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πάντως για μένα, δεν φθάνουν τα λεφτά για να χτίσεις μόνος. Το μόνο καλό τής εποχής είναι ότι τα συνεργεία είναι πολύ φθηνά πιά, αλλά τα υλικά ακριβότερα και απαιτήσεις πολύ μεγαλύτερες.

Link to comment
Share on other sites

+ όλα αυτά που είπε ο Didonis, εγώ είμαι υπέρ του καινούργιου πάντα. Αλλά και στην περιπτωσή σου νομίζω ότι θα είναι καλύτερα για σένα. Το ποσό πιστεύω είναι πολύ καλό για 170+~100 υπόγειο. Σφιχτά βέβαια και μην αμελήσεις να έχεις αγκαζέ έναν καλό πολιτικό μηχανικό/αρχιτέκτονα - κατασκευαστή ως τεχνικό σύμβουλο.

Αν το παλιό είναι στα μπετά άνω της δεκαετίας χωρίς καμία προστασία απλά ξέχνα το...Όσο καλή επικάλυψη και να έχει, θα χρειαστείς οπωσδήποτε μελέτη στατικής επάρκειας και άλλα τέτοια.

Την αυλή πως την έχεις? Εγώ γι' αυτό και μόνο θα επέλεγα με κλειστά μάτια αυτήν την λύση....

Οι μελέτες μπορεί να σου κοστίσουν λιγότερο αν γνωρίζεις μόνος σου πολλές από αυτές (ΚΕΝΑΚ, ύδρευση, αποχέτευση, Ηλεκτρικά κλπ) οπότε ουσιαστικά χρειάζεσαι μόνο ένα καλό αρχιτέκτονα και ένα καλό πολιτικό μηχανικό (που είναι πολύ πιθανόν να έχεις ήδη συνεργάτες...)

Για μένα δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη!! :)

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχάς, ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις.

Η έτοιμη μονοκατοικία είναι με ΓΟΚ και προ ΚΕΝΑΚ. Έχει κάποιες κακοτεχνίες τις οποίες είδα (ευτυχώς είναι στα τούβλα), Επίσης θέλει και έξτρα μόνωση από αυτή που έχει (5 εκ.)

Το όλο θέμα είναι εάν θα μου φτάσει το μπάτζετ μου για να χτίσω αυτό που προανέφερα. Καταλαβαίνω πως αυτό που ρωτάω δεν μπορεί να απαντηθεί κανονικά, άλλα βασίζομαι στις εμπειρίες σας.

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη ναι και σε αυτά που λες αλλά μη ξεχνάς ένα σημαντικό επιχείρημα της επιλογής του υπάρχοντος….

 

Περίπου -30% στο τελικό κόστος κατασκευής από το νέο (εκσκαφές, σκυροδετήσεις, απρόβλεπτα γης κλπ)

 

 

 

εδιτ

Αφού έχει και τούβλα -35%

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Όσων αφορα τις μελέτες, όπως είπες, όλα του κενακ θα τα κάνω εγώ και τα στατικά ο κουμπάρος μου που είναι πολιτικός μηχανικός. Βέβαια θέλω να απευθυνθώ και σε ένα αρχιτέκτονα, καθώς οι μονοκατοικίες θεωρώ πως πρέπει να έχουν κάτι παραπάνω από εργολαβικά. Η αυλή είναι μεγάλη. Θα κάνω ένα υπόστεγο για τα αμάξια, λίγο μπετόν καθαριότητας και το υπόλοιπο  προσωπική εργασία γκαζόν και δένδρα

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πρότεινα τη λύση του νέου σπιτιού. Πολύ περισσότερο τρέξιμο, αλλά θα είναι όπως θα το αποφασίσεις εσύ. Και μετά, αν δε σου αρέσει κάτι, θα ξέρεις ότι εσύ το επέλεξες να γίνει έτσι. Δε θα φταίει ούτε ο εργολάβος, ούτε ο μεσίτης. Άσε που θα φτιαχτεί όπως πρέπει, και όχι όπως ήθελε ο άλλος που δεν ξέρεις και τι επίβλεψη έκανε. Πήρε δοκίμια? Τήρησε τους κανονισμούς? κλπ κλπ

 

Εγώ έχτισα το 2011-2012, μονοκατοικία 190 m2, με υπόγειο 130 m2, σχετικά καλή κατασκευή (αν θες σου λέω λεπτομέρειες σε ΠΜ), με κόστος περί τις 270,000. Πρίν πέσουν σημαντικά οι τιμές των συνεργείων.

 

Αλλά και τα συνεργεία, μην τα πιέσεις πολύ. Καλύτερα να δώσεις κάτι παραπάνω, να σου δουλέψουν σωστά και ορεξάτα, και πίεσε τον έμπορα των πλακακιών, να κόψει το κατι τις του.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μεζονέτα 50+50+50+σοφίτα άλλα 50 με χαμηλό ύψος αλλά ουσιαστικά φτιαγμένη και υπόγειο 50 επίσης φτιαγμένο σαν κατοικήσιμο με κόστος κάτω από 200.000. Η κατασκευή είναι πολύ καλή αλλά έγινε με συγκρότημα (γι' αυτό και είναι μειωμένο το κόστος). Χώρια το κόστος οικοπέδου. Μέσα το κόστος αδειών και ΙΚΑ... 

Link to comment
Share on other sites

Το όλο θέμα είναι εάν θα μου φτάσει το μπάτζετ μου για να χτίσω αυτό που προανέφερα

Το εάν θα φτάσουν τα χρήματα

εξαρτάται από το εάν υπάρχει καλή εμπειρία σε σχεδιασμό και σε κατασκευή - διοίκηση έργου.

Αν δεν υπάρχει εμπειρία τότε ξανασκέψου το (θα έχεις να "παλέψεις" με ανθρώπους που λόγω της γενικής κατάστασης

έχουν αρκετό καιρό να δουλέψουν σε οικοδομή και να κάνουν μεροκάματο...) 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.