Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τουριστικές Επιπλωμένες Επαύλεις & Κατοικίες - Νεος Νομος από ΕΟΤ


vourvou

Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

έχω την ιδία απορία σχετικά με το κάτωθι δικαιολογητικό:

"Τεχνική Έκθεση μηχανικού στην οποία βεβαιώνονται οι υπάρχουσες κατοικίες, οι πλήρεις διαστάσεις αυτών, τα εμβαδά των εσωτερικών χώρων και η δυναμικότητά τους (κλίνες, δωμάτια)."

Δεν έχω βρει κάποιο πρότυπο/υπόδειγμα εκ του νομικού πλαισίου. Υποθέτω λοιπόν ότι θα είναι κάτι απλό. Εάν γνωρίζει κάποιος Συνάδελφος και το επιθυμεί ας με διαφωτίσει.

Επίσης κάποιες αναφορές του Ν. 4179/2013 σχετικά με τη διαδικασία αν και κάνουν μνεία για επαύλεις εντούτοις υποθέτω ότι εφαρμόζουν και στις κατοικίες, όπως π.χ. το κάτωθι κείμενο:

"Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) της τουριστικής επιπλωμένης έπαυλης εκδίδεται από την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. (Π.Υ.Τ.), με ειδική μνεία στην περίπτωση ύπαρξης κολυμβητικής δεξαμενής. Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας εκδίδεται, χωρίς προέγκριση, μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή των άνω δικαιολογητικών και εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των δέκα (10) εργάσιμων ημερών τεκμαίρεται ότι το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας έχει εκδοθεί σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 14 του Ν. 3844/2010 (Α' 63) και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την αρμόδια για τη χορήγησή του αρχή, η οποία οφείλει να τη χορηγήσει."

Επίσης, η πολλαπλότητα των δικαιολογητικών αναφέρεται κάπου ; 

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Η τεχνική έκθεση είναι μια τυπική, περιγραφική έκθεση και αναφέρεις αυτά που σου ζητάει.Δεν υπάρχει καποιο προτυπο.

 

Τα δικαιολογητικά για τις επαύλεις και τις κατοικίες αναφέρονται στο ΦΕΚ Β 3118/2013

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, αναφέρεσαι στην Υ.Α. 27715 στην οποία απαριθμούνται τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, ωστόσο δεν αναφέρεται η πολλαπλότητα αυτών. Επίσης η παράγραφος που παραθέτω αναφέρεται στη διαδικασία και όχι στα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα είναι η Παρ. 3 του Άρθρ. 46 του Ν. 4179/2013 κατ' εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η Υ.Α. 27715. 

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Για την έκδοση ΕΣΛ επαύλεων και κατοικιών έκανα και παρέδωσα ακριβώς αυτά που λέει η απόφαση 27715 στο άρθρο 5 και πήρα τα σήματα.Η ερώτησή σου αναφέρεται σε κάτι άλλο εκτός από αυτή τη διαδικασία?

Η πολλαπλότητα που θέλει διευκρίνηση?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Επαναδιατυπώνω Συνάδελφε, από μία (1) φορά έκαστο δικαιολογητικό ; Στην Παρ. 3 του Άρθρ. 46 του Ν. 4179/2013 αναφέρει κάποια στοιχεία όπως η διαθέσιμη για απάντηση προθεσμία της αδειοδοτούσας αρχής κ.λπ. κάνοντας μνεία για τουριστική επιπλωμένη έπαυλη και όχι γενικά για αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα (=επιπλωμένες επαύλεις και κατοικίες) και υποθέτω ότι εκ παραδρομής αναφέρονται μόνο οι επαύλεις και ισχύουν τα αναφερόμενα και για τις κατοικίες καθώς δεν αναφέρεται κάπου κάτι διαφορετικό για τις κατοικίες. Ελπίζω να έγινα κατανοητός. 

Link to comment
Share on other sites

Από 1 φορά έκαστο δικαιολογητικο.

 

Στην 27715 και στο άρθρο 6 λεει:

 

Άρθρο 6
1. Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τουριστικών επιπλωμένων
επαύλεων ή και κατοικιών εκδίδεται, άνευ αυτοψίας,
εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών από την υποβολή των
δικαιολογητικών του άρθρου 5 και εφ’ όσον πληρούνται
όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Αν παρέλθει άπρακτη
η προθεσμία των δέκα (10) ημερών τεκμαίρεται ότι το
Ειδικό Σήμα Λειτουργίας έχει εκδοθεί σύμφωνα με την
παράγραφο 4 του άρθρου 14 του Ν. 3844/2010 και ο
ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση
από την αρμόδια για τη χορήγησή του αρχή, η οποία
οφείλει να τη χορηγήσει

 

Νομιζω ότι αυτο που λες ότι εκ παραδρομής δεν αναφέροταν στον 4179 τώρα το διορθώσανε και έβαλαν και τις κατοικίες

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όντως Συνάδελφε, έχεις δίκαιο, το συγκεκριμένο το διόρθωσαν. Βέβαια, η διατύπωση του Ν. 4179/2013 είναι πληρέστερη. Yποθέτω ότι και η Παρ. 7 του Άρθρ. 46 του Ν. 4179/2013:

"Σε όλες τις διαφημιστικές και εν γένει προωθητικές καταχωρήσεις των εν λόγω τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων, οι οποίες προβάλλονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς, τον ημερήσιο ή περιοδικό τύπο, ιστοσελίδες ή ιστολόγια του διαδικτύου ή και σε διαδικτυακούς τόπους αναζήτησης αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός μητρώου αυτών (ΜΗΤΕ) με τρόπο ώστε να καθίσταται με σαφήνεια και ευκρίνεια αντιληπτός από τον αποδέκτη του διαφημιστικού μηνύματος. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής, περιλαμβανομένων και των κατόχων ή διαχειριστών των άνω μέσων, θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο στην διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 165 του Ν. 4070/2012 (Α' 182) πρόστιμο.

 
Σε ιδιοκτήτη έπαυλης που την εκμισθώνει χωρίς το προβλεπόμενο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας και κατά παράβαση των όσων ορίζονται στις διατάξεις, πέραν των προβλεπόμενων φορολογικών κυρώσεων και των αντιστοίχων που προβλέπονται από την τουριστική νομοθεσία βάσει του άρθρου 4 του Ν. 2160/1993 (Α’ 118), επιβάλλεται από την αρμόδια κατά τόπο Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Ε.Ο.Τ. και βεβαιώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ υπέρ του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε οποιονδήποτε εκμισθώνει οποιουδήποτε είδους κατοικία ως τουριστικό κατάλυμα. Προ της επιβολής του προστίμου καλείται, επί αποδείξει, ο διαπράττων την παράβαση να δώσει σχετικές διευκρινίσεις μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την παραλαβή της σχετικής κλήσης. Κατά της απόφασης με την οποία επιβάλλεται το ανωτέρω πρόστιμο δεν χωρεί ενδικοφανής προσφυγή της παρ. 6 του άρθρου 4 του Ν. 3270/2004 (Α’ 187)."

αναφέρονται και στις κατοικίες. Σ' ευχαριστώ Συνάδελφε.
 
Edited by Antiermitianos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή όσοι νοικιάζουν μέσω του γνωστού σάιτ το σπίτι τους και είναι βέβαια καθαρά περιστασιακοί , τί επιλογές έχουν ?  

 

Να κάνουν μισθωτήρια μηνιαία ?

 

Βέβαια γιά μένα όλος αυτός ο νόμος είναι κάργα ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ , διότι από την στιγμή που το Σύνταγμα προστατεύει την ιδιοκτησία , η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ αυτής καθ' οιονδήποτε τρόπο συμφέρει τον ιδιοκτήτη της , εφ΄  όσον βέβαια δεν την χρησιμοποιεί γιά εγκληματική δράση , τότε είναι προφανές ότι μπορεί να κάνει όποια μίσθωση θέλει και να πληρώνει τον φόρο του .

 

Ακόμη όταν μιλάμε γιά απελευθέρωση της αγοράς , οι επιλεκτικές προστασίες ορισμένων που έχουν προσβάσεις στην πολιτική , η γαμπρούς υπουργούς , είναι ξεκάθαρα παράνομες .

Link to comment
Share on other sites

...τότε είναι προφανές ότι μπορεί να κάνει όποια μίσθωση θέλει και να πληρώνει τον φόρο του .

 

Αν γίνεται αυτό, έχεις δίκιο. Αλλά μάλλον επειδή δεν γίνεται, μπαίνουν οι περιορισμοί και οι κυρώσεις για τα σήματα. Σου λέει, μια που δεν μπορούμε να ψάξουμε αν τα εισοδήματα δηλώνονται, βάλε υποχρεωτικό το σήμα, να τα παίρνουμε από 'κει.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή μου κίνησε την προσοχή και το διάβασα το θέμα , να κάνω κάποιες ερωτήσεις .

 

Στο ΦΕΚ έχουμε τις ΤΕΠ που είναι άνω των 100 τμ και σε αυτοτελή οικόπεδα , αλλά και τις ΤΕΚ που είναι αυτόνομα κτίρια με δική τους είσοδο , δυνατόν και σε συγκρότημα .

 

Αρα αν κάποιος νοικιάζει διαμέρισμα σε πολυκατοικία , η δίπλο-τρίπλο κατοικία , γιά εβδομάδα η πάντως γιά λιγότερο από μήνα , τότε τι ισχύει ?

 

Προφανώς σήμα δεν παίρνει , αλλά και βάσει των όσων γράφουν οι διατάξεις δεν κινδυνεύει και από πρόστιμο , αφού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ , ίδιοκτήτης ΤΕΠ η ΤΕΚ .

 

Γενικά όπως είπα και πιό πριν , έλεγχος στο πως διαθέτει ο καθένας την περιουσία του δεν υφίσταται και αυτά είναι τερτίπια των πολιτικών προς τους χρηματοδότες τους .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.