Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ευρυζωνικά δίκτυα: Εργο 161 εκατ. μέσω ΣΔΙΤ


Engineer

Recommended Posts

Το έργο για τις ευρυζωνικές υποδομές αφορά την εγκατάσταση δικτύων σε ορεινές περιοχές και σε μικρά νησιά όπου δεν πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις από τους ιδιωτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Οι όροι του διαγωνισμού.

 

Σχεδόν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, Forthnet, CYTA, Hellas On Line κ.λπ.) αναμένεται να δώσουν το "παρών" στον διαγωνισμό για το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές και σε νησιά, συνολικού ύψους 161.000.000 ευρώ, που προκηρύσσεται εντός των προσεχών ημερών.

 

Το έργο, για το οποίο η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει εξαίρεση κρατικής ενίσχυσης από τη διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), προκηρύσσεται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 

Αφορά την εγκατάσταση υποδομών ευρυζωνικών δικτύων στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας (ορεινές περιοχές, μικρά νησιά κ.λπ.), όπου δεν πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις από τους ιδιωτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

 

Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ στο οποίο οι ανάδοχοι δεν βάζουν ίδια κεφάλαια, αλλά αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις υποδομές που θα κατασκευαστούν με τα κρατικά χρήματα για περίοδο 15 χρόνων με συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές.

 

Με βάση τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες (Βόρεια Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Νησιά και Νότια Ελλάδα) και οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να καταθέσουν προσφορές και για τις τρεις.

 

Μπορούν, όμως, να κερδίσουν μόνο μία από αυτές. Δηλαδή, ακόμα και αν έχουν καταθέσει την καλύτερη πρόταση αποκλείονται από τη δεύτερη και την τρίτη περιοχή, αν επικρατήσουν στην πρώτη.

 

Στις συμβάσεις θα προβλέπεται πως τα δίκτυα πρέπει να κατασκευαστούν εντός διετίας από την υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα η 15ετής περίοδος εκμετάλλευσης. Οι τρεις εταιρείες διαχείρισης των ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές περιοχές και νησιά δε μπορούν να πωλούν απευθείας στον τελικό καταναλωτή. Θα μπορούν να πωλούν μόνο σε τιμές χονδρικής στις αδειοδοτημένες εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

 

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως με το ίδιο μοντέλο αναπτύχθηκαν τα ευρυζωνικά δίκτυα σε ορεινές περιοχές της Γαλλίας, όπως και σε άλλα σημεία της Ευρώπης. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης σε άλλες περιοχές πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση.

 

Σημειώνεται πως η λειτουργία των υποδομών θεωρείται λύση για να μη σπαταληθούν εκατοντάδες εκατομμύρια σε ευρυζωνικές υποδομές που παραμένουν αναξιοποίητες, όπως συνέβη στην περίπτωση των περίφημων Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών σε πολλούς δήμους της χώρας.

 

Πηγή: http://www.euro2day....-meso-sdit.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.