Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αρτιότητα γηπέδου εκτος σχεδιόυ με δασικό τμήμα εντός


Recommended Posts

Κατά την άποψή μου, αν δεν εξεταστούν οι αντιρρήσεις για το τμήμα του γηπέδου που έχει χαρακτηριστεί δασικό, δεν μπορείς να υπογράψεις καθαρή δήλωση του Ν.651/77..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 121
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Κώστας_τοπο Συμφωνώ με τον συνάδελφο @ntanos. Να το πάμε και λίγο παραπέρα. Ακόμη και δασικά να μην είχες, πως ακριβώς θα υπέγραφες "καθαρή" δήλωση Ν. 651/77 χωρίς να διαθέτει το ακίνητο συμβολαιογραφικό τίτλο, η μεταγεγραμμένη δικαστική απόφαση και αυτό διότι δεν θα μπορείς να τεκμηριώσεις την προΰπαρξη του γηπέδου προ 31/12/2003 (ασχέτως τι λέει ο ιδιοκτήτης προφορικά ότι το κατείχε ο πατέρας του κλπ). Δεν θα αναλύσω εδώ την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που κάνει τον τεχνικό και όχι μόνο κόσμο να παραμιλάει τις τελευταίες μέρες. Σε κάθε περίπτωση "καθαρή" δήλωση με δασικά τμήματα μέσα δεν μπορείς να υπογράψεις. Το ακίνητο βρίσκεται σε "μεταβατικό" στάδιο μέχρι να κριθούν οι αντιρρήσεις (είτε οριστικά δασικά, είτε μη δασικά). Η αναγνώριση χρησικτησίας που θα πάει να κάνει, όπως αναφέρεις, σε ποια τμήματα θα πάει να την κάνει; Το να συστήσει εμπράγματο σε δασικές εκτάσεις ακόμη και υπό την αίρεση της κρίσης τους από την αρμόδια επιτροπή, δεν επιτρέπεται. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς, μία αντίρρηση επί του δασικού χάρτη στην ουσία, αποτελεί εκκρεμότητα του ιδιοκτησιακού.

Τα τελευταία χρόνια, από όσο ξέρω γίνονται κάποιες μεταβιβάσεις σε τέτοια τμήματα (στο "καθαρό"), με τον μηχανικό κατόπιν παρότρυνσης του συμβολαιογράφου, να αναφέρεται στο "καθαρό", στη δήλωση 651/77. Στη συνέχεια, (ίσως μετά από πολλά χρόνια), αν η απόφαση της επιτροπής αντιρρήσεων είναι υπέρ του πολίτη, γίνεται διόρθωση του τίτλου με νέο τοπογραφικό που κάνει αναφορά στο όλον.

Το παραπάνω όμως με προβληματίζει, διότι "ενδιάμεσα¨ο μηχανικός έχει δημιουργήσει μία κατάτμηση στο αρχικό γήπεδο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν συντάξει αργότερα νεότερο τοπογραφικό (δεν απευθυνθούν σε αυτόν, δεν πληρωθεί κλπ). Θα μου πεις βρήκες τώρα την περίπτωση, αλλά όπως και να έχει το θεωρώ λίγο ακροβασία, και την υπογραφή της αντίστοιχης δήλωσης λίγο "πρόωρη".

@Κώστας_τοπο Υ.Γ. στην περίπτωσή σου βέβαια, λόγω της κατάργησης των παρεκκλίσεων, το καθαρό τμήμα αποτελεί ούτως ή άλλως μη οικοδομήσιμη ιδιοκτησία οπότε σε ότι αφορά αυτό δεν ρισκάρεις.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Ψάχνω το ΦΕΚ που λέει ότι για την αρτιότητα λαμβάνουμε υπ' όψιν όλο το γήπεδο (δασικό και μη) ενώ για τους υπολογισμούς κάλυψης/δόμησης μόνο το μη δασικό τμήμα.

Μπορεί κάποιος να βοηθησει; 

Link to comment
Share on other sites

Δεν θυμάμαι σς ποια εγκύκλιο αναφέρεται, αλλά σου γράφω για να τονίσω ότι αυτή η διάταξη, ισχύει για τα ιδιωτικά και μόνο δάση.. δηλαδή δασικές εκτάσεις για τις οποίες ο πολίτης κατέχει πολύ παλαιό τίτλο ή δασικές εκτάσεις σε περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο υπερ του ελληνικού δημοσίου. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις (που αποτελούν τον κανόνα στον ελλαδικό χώρο), δασική έκταση σημαίνει απώλεια του ιδιοκτησιακού και επομένως τα μεγέθη υπολογίζονται επί του απομένοντος τμήματος.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

ntanos γνωρίζω ότι ισχύει για τα ιδιωτικά δάση, αλλά δεν έχω βρεί το ΦΕΚ που λέει για τους υπολογισμούς κάλυψης/δόμησης.

Γνωρίζει κάποιος που το βρίσκω;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Χαίρετε. Έχω μία ερώτηση σχετική με το γενικότερο πλαίσιο του λήμματος.

 

Σίφνος, Κυκλάδες

Γήπεδο - Εκτός οικισμού εκτός Ζ.Ο.Ε. εκτός Γ.Π.Σ. :

 

Έκταση 12.522,02 τμ με πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό (το παλιό παραδοσιακό μονοπάτι που κάποτε αποτελούσε την κύρια οδική αρτηρία Λιμάνι - Κεντρικοί οικισμοί του νησιού).
Αυτό το γήπεδο όπως φαίνεται και στην εικόνα, είναι πλέον όλο δασικό (στη μέση ΔΔ και εκατέρωθεν ΑΔ με ένα πολύ μικρό τμήμα μερικών τετραγωνικών ως ΑΑ).

Σημειωτέον, για το συγκεκριμένο ακίνητο, είχε υποβληθεί ένσταση το 2001 από τον ιδιοκτήτη, η οποία απορρίφθηκε με όλη την επίσημη διαδικασία (απεστάλη αρνητική απάντηση από το Δασαρχείο η οποία και δημοσιεύτηκε σε δύο τοπικές εφημερίδες, εκείνη την περίοδο).

Πρόκειται να γίνει πράξη Αποδοχής Κληρονομιάς, ενώ και στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, το ακίνητο είναι φυσικά δηλωμένο στο όνομα του θανόντος. Τι γίνεται με ένα τέτοιο ακίνητο; Πώς χαρακτηρίζεται στην 651;

 

DASIKA.thumb.jpg.c6f8956638c82d74c40f489c3dbd0556.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.