Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

μετακινήσεις σε σεισμό


 
alexaras

Recommended Posts

Καλησπέρα ηθελα να μου πέιτε αν τα λέω σωστά περι μετακινήσεων σε σεισμό γιατί κατι δε μου πάει καλά.γνωριζουμε ότι κτίρια μεγάλης μάζας σημαινει μεγάλες δυνάμεις αδράνειας αρα και μεγαλες μετακινήσεις. Οι μετακινησεις ομως ειναι αντιστρόφως αναλογες της ακαμψίας .Επισης η περίοδος κτιριου εξαρτάται από την μαζα και απο την ακαμψία δηλαδή μεγάλη μάζα υψηλή περιοδο .πιστέυω να τα λέω σωστά.Αυτό που θέλω να ρωτησω ειναι αν η περίοδος έχει να κανει κ με τις μετατοπισεις `η δεν εξαρτάται διοτι μελετάω μια μεταλλική κατασκευή κ κάνω πειράματα αθξανοντας μάζα η μειώνοντας μάζα για να δω αποτελέσματα κ κάνω συγκριση με αντιστοιχη κατασκευή απο οπλισμένο σκυροδεμα σαφως μεγαλ'υτερης μαζας για να δω διαφορές σε μετακινησεις στις δυο κατασκευες.

Link to comment
Share on other sites

Όσο αυξάνεις τη μάζα των πλακών, μεγαλύτερες αδρανειακές δυνάμεις θα εισάγονται στο κτίριο, κάτι που σημαίνει οτι θα έχεις μεγαλύτερες μετακινήσεις και μεγαλύτερη περίοδο για την ίδια όμως πλευρική δυσκαμψία (και την ίδια ένταση σεισμού), η οποία καθορίζεται από τα υποστηλώματα κυρίως, το είδος τους και τον αριθμό τους. Αν έχεις την ίδια πλευρική δυσκαμψία στα δύο συστήματα που μελετάς τότε οι μετακινήσεις που μετράς είναι ένα μέτρο της αδρανειακής δύναμης που εισάγεται (της μάζας των πλακών στην ουσία), αν όχι πρέπει να κάνεις αναγωγή για να ποσοτικοποιήσεις άμεσα την επίδραση της αύξησης της μάζας στις προκαλούμενες μετακινήσεις. Στην ερώτησή σου, ναι η περίοδος έχει να κάνει με τις μετατοπίσεις αν μιλάμε όμως για την ίδια δυσκαμψία. 

Edited by Andante
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για την απάντηση .καταληγουμε σε γενικές γραμμές οτι κατασκευές απο ατσάλι 'εχουν μικρότερες  μετακινήσεις συνέπεια μικρότερης μάζας .μελ'ετησα κατασκευή πλαισιακή απο ατσ'αλι με δυναμική αν'αλυση με q=1 και ακριβώς την ιδια κατασκευή με σκυροδεμα για σύγκριση, συμπεραινοντας 'οτι η η μεταλλικη έιχε πολ'υ μικρότερες μετακινησεις κ στις δυο διευθύνσεις σεισμού κ μικρότερη περίοδο.από ότι η κατασκευή με σκυρόδεμα .

Link to comment
Share on other sites

Η διαπίστωση είναι σε γενικές γραμμές λάθος.

 

Και τι πάει να πει "σύγκριση"; Με χιαστί, με τοιχώματα, με τι υποστυλώματα;

 

Πολύ απλά:

Από το υλικό και την μέθοδο σχεδιασμού, καθορίζονται οι παραμορφώσεις:

Αφού η μέθοδος σχεδιασμού θέλει σε γενικές γραμμές να επιλέγουμε τις διατομές με κριτήριο να βρίσκονται τα δομικά μέλη κοντά στην διαρροή για τα φορτία σχεδιασμού, θα έχουμε παραμορφώσεις που εξαρτώνται από την παραμόρφωση διαρροής.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

σύγκριση με απλά υποστυλώματα.δεν θα εκανα ποτε συγκριση με τοιχώματα η χιαστί.ένα απλό πλαισιο μελέτησα για μένα με 4 υποστυλώματα ΗΕΑ 360  και δοκούς ΗΕΑ 340 και ΗΕΑ240.και μετα αλλαξα τα υποστυλ'ωματα με ι΄διες διαστασεις σε σκυρόδεμα μόνο για να δώ πολυ πολύ χοντρικά τι παίζει.ξέρω ότι δεν έιναι σωστή αυτη η ΄συγκριση λόγω πολλων παραγόντων αλλά τελοσ'παντων 'ηθελα να κάνω απλές παρατηρήσεις για να έξηγήσω σε έναν απλό ανθρωπο που θα με ΄ρωταγε γιατί καλύτερα το ατσάλι απο ότι το σκυρόδεμα σε σεισμο΄???Ετσι απλά !!!!

Link to comment
Share on other sites

Αν λοιπόν καταλαβαίνω καλά, χρησιμοποιήθηκαν διατομές σκυροδέματος αντίστοιχες των γενικών διαστάσεων διατομής των μεταλλικών δοκών.

 

Αλλά αυτή η σύγκριση είναι λάθος, διότι κανείς από τους δύο φορείς δεν προέκυψε κατόπιν σχεδιασμού. Είναι αυθαίρετα μορφώματα, τα οποία δεν ικανοποιούν την βασική συνθήκη της οικονομίας, ενδεχομένως δε και της επάρκειας.

 

Γενικώς, αν για ένα συγκεκριμένο κατασκευαστικό πρόβλημα σχεδιάσουμε έναν μεταλλικό φορέα και έναν φορέα Ω/Σ, ο μεταλλικός θα είναι θεαματικά πιο εύκαμπτος και θα έχει σημαντικά μεγαλύτερες τελικές παραμορφώσεις.

 

Αυτό επειδή θα έχει σημαντικά μικρότερες διατομές, με αποτέλεσμα το εy/ζ να είναι μικρότερο, άρα η καμπυλότητα μεγαλύτερη.

 

Φυσικά, αν μπούνε χιαστί, ή τοιχώματα, η σχέση των παραμορφώσεων μεταβάλλεται... Η συζήτηση εν τέλει δεν έχει νόημα, αφού κατά τον σχεδιασμό υπάρχει κανονιστικό όριο γωνιακής παραμόρφωσης.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

ακριβώς αυτό. χρησιμοποιησα αντίστοιχες διατομές σκυροδέματος ιδίων διαστάσεων πάνω κάτω κ η κατυασκευή από ατσάλι μου βγαλε μετακινησεις 4cm στον χ και 7 cm ston y και αντίστοιχα η κατασκευη με σκυρόδεμα εβγαλε 7cm σεx kai 10cm σε y

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Και η διαφορά οφείλεται στο ότι το σκυρόδεμα έχει 10 φορές μικρότερο Ε, οπότε παρά την μεγαλύτερη δυσκαμψία των ορθογωνικών διατομών έναντι των διατομών διπλού ταυ, η δυσκαμψία του φορέα Ω/Σ προκύπτει μικρότερη.

 

Αλλά, αυτό δεν συνιστά σύγκριση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.