Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε ποιο όνομα εκδίδεται η άδεια; (επικαρπωτή-ψιλού κυρίου, ιδιοκτήτη-αγοραστή;)


Recommended Posts

Δεν αμφισβητείται η πρόθεση ανέγερσης νέου κτιρίου.Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλει να κτιστεί νέο στη θέση του παλιού για λόγους συναισθηματικούς ! .

Link to comment
Share on other sites

Εάν η γνώμη του επικαρπωτή ήταν αμελητέα,τότε δεν θα υπήρχε η διαδικασία συμβολαίου ψιλής κυριοτητας και επικαρπίας.Διαφορετικά θα γινόταν η δωρεά ή γονική παροχή και τελείωνε το θέμα.Η επικαρπία γίνεται διότι ο επικαρπωτής όσο ζει πρέπει να έχει δικαιώματα στο ακίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Αρά υπάρχει θέμα για την ανέγερση νέου και όχι για την κατεδάφιση του παλαιού. Ή ίσως και η κατεδάφιση δεν θέλει ο επικαρπωτής να γίνει για λόγους συναισθηματικούς.

Τότε θεωρώ λογικό να γίνει ότι θέλει ο επικαρπωτής (συνήθως είναι ο γονιός).

Την κατεδάφιση θα μπορούσατε να την επιτύχετε αν ήταν το παλαιό επικινδύνως ετοιμόρροπο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

θα προβληματίσω λιγάκι την παρέα μας με ένα θέμα ,το οποίο ήταν λυμένο στο μυαλό μου για χρόνια αλλά μου προέκυψε ένα θέμα τώρα τελευταία.

Κατά πως γνωρίζουμε όλοι μας οι κατά τόπους πολεοδομίες δεν ελέγχουν ιδιοκτησιακά θέματα -και εξηγούμαι- Ο αιτών την οικοδομική άδεια δεν είναι υποχρεωτικά ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου ή αγροτεμαχίου...

Στην περίπτωση τώρα που έχω πάρει απαλλακτικό άδειας εγκατάστασης για εργαστήριο χαμηλής όχλησης στο όνομα του αιτούντα την εγκατάσταση ,δηλαδή αυτού που θέλει να κάνει την επιχείρηση του στο εν λόγω αγροτεμάχιο και ο οποίος είναι ένας από τους τρεις συνιδιοκτήτες του αγροτεμαχίου είναι δυνατόν η οικοδομική άδεια μετέπειτα να εκδοθεί στο όνομα όλων των ιδιοκτητών του αγροτεμαχίου ?

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι δυνατόν , όπως γνωρίζω και έχω εφαρμόσει σε ανάλογες περιπτώσεις ποτέ δεν είχα πρόβλημα άλλά επειδή τώρα ως γνωστόν οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται από τη διέυθυνση ανάπυξης προκύπτει ζήτημα .

Σας παρακαλώ όποιος γνωρίζει αν μπορεί να μου παραθέσει και το νόμο όπου αναφέρεται ποιός αιτείται την οικομική άδεια .

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομική άδεια σε οικόπεδο-γήπεδο, μπορεί να εκδοθεί στο όνομα οποιουδήποτε, όπως λες, είναι απλή διοικητική πράξη, δεν ενδιαφέρει το ιδιοκτησιακό καθεστώς την πολεοδομία (εννοείται άν δεν είσαι ιδ/της έχεις έγγραφη συναίνεση του). Αυτό που λες ότι οι οικ. άδειες εκδίδονται από την δ/νση ανάπτυξης, δεν το γνωρίζω και πρώτη φορά το ακούω. Μέχρι τώρα ήξερα ότι ήταν αρμόδια (η δ/νση) για άδειες εγκ/σεων ή απαλλαγής. Γιατί δεν τους ζητάς να σου δώσουν πληροφορίες αυτοί σχετικά με την νομοθεσία που εφαρμόζουν?

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρομαι μόνο στα βιοτεχνικά κτήρια .

και δυστυχώς επειδή η υπηρεσία τους είναι νεοσύστατη ( με τον Ν. 3325/2005 τους αποδόθηκε και η αρμοδιότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών βιοτεχνικών κτηρίων ) δεν βγάζω άκρη και ούτε μου λένε βέβαια πού το βασίζουν.

Συμφωνώ η οικοδομική άδεια είναι διοικητική πράξη και έχω τη συναίνεση για να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει αυτός βιοτεχνία .Θέλω όμως παρόλο που μόνο αυτός είναι βιομήχανος η οικοδομική άδεια να εκδοθεί και στο όνομα της συζύγου διότι θα χρησιμοποιηθούν και τα δικά της τετραγωνικά - ποσοστά για το κτήριο.

Link to comment
Share on other sites

Τότε τους κάνεις μια αίτηση και τους λες ότι με βάση τον νόμο...., η οικ. άδεια είναι απλή διοικητική πράξη και διαφέρει από την άδεια ή απαλλαγή εγκ/σης βιομ/κού ή βιοτ/κού κτιρίου. Αν έχουν αντίθετη γνώμη να σου την εκφράσουν εγγράφως παραθέτοντας και την αντίστοιχη νομοθεσία επειδή προφορικώς την αρνούνται. Την ίδια αίτηση την στέλνεις συνημμένη στην νομαρχία, στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης και όπου αλλού κρίνεις ότι ενδιαφέρει. Την όποια απάντησή τους τους ζητάς να την κοινοποιήσουν σε όλους τους αποδέκτες της αίτησής σου και τους γνωστοποιείς ότι το ίδιο θα κάνεις και εσύ. Έτσι βάζεις καινούργιους παίκτες στο παιχνίδι τους λες ευχαριστώ και περιμένεις.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις περιγράψει επακριβώς τα επόμενα βήματα μου .Σ'ευχαριστώ.Το συζητάω όμως γιατί δεν θέλω να καταφύγω σε μία χρονοβόρα διαδικασία αρχικά αλλά να μπορέσω να τους μεταπείσω με λόγο και επιχειρήματα για το αυτονόητο .

 

Σ'ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.