Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γενάρη οι αιτήσεις για ανεμογεννήτριες σε νησιά


Engineer

Recommended Posts

Η σχετική διαδικασία ξεκινάει στις 15 Ιανουαρίου 2014, ενώ αρμόδιος για τη χορήγηση της προσφοράς σύνδεσης είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ). Προχωρά και το σχέδιο για μονάδες βιομάζας.

 

Ανοίγει για τα μη διασυνδεμένα νησιά η εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών μέχρι 50 κιλοβάτ, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προφοράς σύνδεσης.

 

Η σχετική διαδικασία ξεκινάει στις 15 Ιανουαρίου 2014, ενώ αρμόδιος για τη χορήγηση της προσφοράς σύνδεσης είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής-ΔΕΔΔΗΕ.

 

Οι μικρές ανεμογεννήτριες σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο αντιμετωπίζονται όπως περίπου και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, με μικρότερη όμως αποζημίωση. Ειδικά για τη νησιά, μετά από μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για τα δίκτυα του κάθε νησιού, ορίστηκαν και τα όρια ισχύος ανά δίκτυο και αίτηση. Έτσι για τα μεγαλύτερα νησιά και συμπλέγματα νησιών (Κρήτη, Θήρα, Κως, Μύκονος, Σύρος, Πάρος, Σάμος Χίος, Ρόδος,Λέσβος) ανώτατο όριο ανά αίτηση είναι τα 50 κιλοβάτ, ενώ μικρότερη είναι η ισχύς για τα υπόλοιπα.

 

Συνολικά πάντως τα περιθώρια των δικτύων των νησιών, επιτρέπουν την εγκατάσταση συνολικά περίπου 3,5 μεγαβάτ μικρών ανεμογεννητριών. Στην Κρήτη διατίθενται 1.814 μεγαβάτ που μπορεί να σημαίνει 90 ανεμογεννήτριες των 20 κιλοβάτ η κάθε μία, στη Ρόδο 464 κιλοβάτ στην Κω 216 κιλοβάτ, ενώ στα μικρότερα νησιά τα περιθώρια είναι ελάχιστα.

 

Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4203, κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να καταθέτει πάνω από 2 αιτήσεις για προσφορά σύνδεσης, ενώ περιορισμό θέτει ο ΔΕΔΔΗΕ και για τη διασύνδεσή τους. Συγκεκριμένα, δεν θα ικανοποιεί αιτήματα για ανεμογεννήτριες, για τη σύνδεση των οποίων απαιτείται, σε ευθεία απόσταση, κατασκευή νέου δικτύου μέσης τάσης μήκους άνω των 1.000 μέτρων.

 

Πάντως η επί της ουσίας εξέταση των αιτημάτων, θα ξεκινήσει μετά την έκδοση από το ΥΠΕΚΑ της υπουργικής απόφασης , που θα αφορά το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών, για την οποία ο νόμος θέτει χρονικό περιθώριο έκδοσης, έως την 30 Ιουνίου 2014. Έτσι στην ουσία οι ενδιαφερόμενοι να εγκαταστήσουν μικρές ανεμογεννήτριες στα νησιά, με την ανταπόκριση στην προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ, εξασφαλίζουν την προτεραιότητα για την εγκατάστασή τους, μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

 

Η βιομάζα

 

Περίπου αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την εγκατάσταση στα μη διασυνδεμένα νησιά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιομάζα, βιοαέριο, ή βιοκαύσιμα. Στην περίπτωση αυτή οι αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, θα γίνονται δεκτές στο ΔΕΔΔΗΕ από την 8 Ιανουαρίου 2014. Από τα περιθώρια ισχύος που έχει καθορίσει ο ΔΕΔΔΗΕ για κάθε νησί, προκύπτει ότι μπορούν να εγκατασταθούν μεγαλύτερες μονάδες, τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά, ενώ κάθε αίτηση μπορεί να καλύπτει το σύνολο του περιθωρίου ισχύος που έχει καθορίσει ο ΔΕΔΔΗΕ για κάθε νησί.

 

Έτσι αυτό για την Κρήτη ορίζεται σε 15 μεγαβάτ, για τη Ρόδο σε 4,2 μεγαβάτ, στα συμπλέγματα Πάρου 1,3 μεγαβάτ, Χίου 1 μεγαβάτ, Κώ 3 μεγαβάτ Λέσβου 1,2 μεγαβάτ και μικρότερη ισχύ στα υπόλοιπα νησιά.

 

Πηγή: http://www.euro2day....s-se-nhsia.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.