Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Καταργείται η εκχώρηση μισθωμάτων


Recommended Posts

Από την Πρωτοχρονιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, χάνουν την δυνατότητα να εκχωρούν στο δημόσιο τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος για αυτά.
 
Σημειώνεται, ότι μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούσαν να απαλλαχθούν από την υποχρέωση δήλωσης ενοικίων που δεν είχαν εισπράξει. Αυτό γινόταν υποβάλοντας στο τμήμα Εισοδήματος της Εφορίας μια δήλωση εκχώρησης στο Δημόσιο.
 
Αυτό αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν φόρους, χωρίς στην ουσία να εισπράτουν ενοίκια.
 
Όπως αναφέρει στο capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς, "σε μια εποχή που ο αριθμός αυτών που δεν είναι συνεπείς στην πληρωμή του ενοικίου αυξάνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες εκτός από την απώλεια των σχετικών μισθωμάτων θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με πρόσθετους φόρους.
 
Ο κ. Παραδιάς εκτιμά μάλιστα ότι τα νέα αυτά δεδομένα, θα αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να κινούνται πολύ σύντομα νομικά εναντίον όσων δεν πληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιό τους προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και με πρόσθετο φόρο για ενοίκια που υπάρχει ο κίνδυνος να μην εισπράξουν ποτέ".

 

http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=10534

Link to comment
Share on other sites

Ο κύριος πρόεδρος εχει δίκαιο για τις περιπτώσεις των φυσικών προσώπων , αλλά θα μπορούσε για λόγους πληρότητας να αναφέρει και τις αλλαγές που έγιναν στα νομικά πρόσωπα-επιχειρήσεις , οπου τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά..  

 

Σε κάθε περ'ιπτωση είναι πολύ νωρίς ακόμη , μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και σε αυτό το σημείο , δεδομένου ότι οι δηλώσεις για τη χρήση 2014 θα υποβληθούν εντός του 2015.

Link to comment
Share on other sites

  • Επίσης θα μπορούσε ο κ. πρόεδρος να αναφέρει ότι σκοπεύει το ΥΠ ΟΙΚ να ρυθμίσει νομοθετικά το συγκεκριμένο θεμα , τροποποιώντας το ν 4172/2013 , ο οποίος άλλωστε θα ισχύσει για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015,  και να επαναφέρει το καθεστώς του ν 2238/94 δηλαδή την δυνατότητα εκχωρήσεως των μισθωμάτων . Δε μπορεί να μην ήξερε την πρόθεση του υπουργείου.(η οποία πρόθεση ανακοινώθηκε σήμερα δημόσια ). 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.