Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι 10 πιο εντυπωσιακές γέφυρες που έχτισε ποτέ ο άνθρωπος


Engineer

Recommended Posts

Η βασική χρησιμότητα μιας γέφυρας είναι να εξυπηρετεί τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών, να υποβοηθάει την επικοινωνία των ανθρώπων. Μέσω των γεφυρών ο άνθρωπος κατάφερε να υπερκεράσει φυσικά εμπόδια και να συντομεύσει διαδρομές και αποστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, η μορφή, το σχέδιο, ο τόπος και οι ειδικές συνθήκες μπορούν να μετατρέψουν μια γέφυρα από βασικό έργο υποδομής σε... ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον μέσο άνθρωπο, αυτόν που δεν είναι συνηθισμένος να λειτουργεί με την αδρεναλίνη του στα ύψη.

 

Ιδού λοιπόν μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές, όσο και... τρομακτικές στην όψη–ενίοτε και στη... χρήση– γέφυρες ανά τον κόσμο:

 

Langkawi Sky Bridge

Η Langkawi Sky Bridge βρίσκεται στη Μαλαισία. Υψώνεται στα 610 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει πλάτος λιγότερο από έξι μέτρα. Βρίσκεται στην κορυφή του όρους Mat Cincang. Η γέφυρα, η οποία άνοιξε για τους τουρίστες το 2005, προσφέρει πανοραμική θέα νησιά Langkawi.

 

Posted Image

 

Η γέφυρα Puente de Ojuela

Η κρεμαστή γέφυρα Puente de Ojuela, η οποία βρίσκεται 300 μέτρα πάνω από το έδαφος, είναι η μόνη ανθρώπινη κατασκευή που έχει απομείνει από την πόλη–φάντασμα Ojuela στο νότιο Μεξικό. Η Ojuela έγινε μια πόλη–φάντασμα, αφού οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν τα κοιτάσματα χρυσού και μετάλλων της πόλης εξαντλήθηκαν. Η αρχική γέφυρα σχεδιάστηκε από τους διάσημους αδελφούς Roebling, που επίσης σχεδίασαν τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Η γέφυρα αποκαταστάθηκε ως τουριστικό αξιοθέατο το 1991.

 

Posted Image

 

Η γέφυρα Sidu River

Αυτή είναι η Sidu River Bridge, που διασχίζει τα βουνά της επαρχίας Σετσουάν και εκτείνεται βαθιά στην κοιλάδα του ποταμού Sidu. Βρίσκεται στην πόλη Yeasanguan, στο Χουμπέι της Κίνας, έχει μήκος 1.222 μέτρα και ύψος 1.640 μέτρα από τον πυθμένα του φαραγγιού. Το 2003 χαρακτηρίστηκε ως η υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο.

 

Posted Image

 

 

Carrick–a–Rede Rope Bridge

Η γέφυρα Carrick–a–Rede είναι μια διάσημη γέφυρα φτιαγμένη από... σχοινί και βρίσκεται κοντά στο Ballintoy της Βόρειας Ιρλανδίας. Η γέφυρα συνδέει το νησί Carrickarede με την ηπειρωτική χώρα. Κανείς δεν έχει πέσει από τη γέφυρα, αλλά μερικοί επισκέπτες που φοβούνται πολύ να τη διασχίσουν αναγκάζονται να φύγουν από το νησί με το πλοίο.

 

Posted Image

 

 

Η γέφυρα  Capilano Suspension

Η γέφυρα Capilano Suspension στο Βόρειο Βανκούβερ του Καναδά διασχίζει τον ποταμό Capilano και προσελκύει πάνω από 800.000 επισκέπτες το χρόνο. Η γέφυρα χτίστηκε αρχικά το 1889 και ήταν κατασκευασμένη από σχοινιά κάνναβης και κλαδιά κέδρου. Αντικαταστάθηκε από μια συρμάτινη γέφυρα το 1903 και ανακατασκευάστηκε πλήρως το 1956. Έχει ύψος 180 μέτρα και μήκος περίπου 500.

 

Posted Image

 

Η γέφυρα U Bein

Η γέφυρα U Bein, η οποία εκτείνεται σε όλη την λίμνη Taugthaman στο Amarapura της Μιανμάρ, είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο που είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ξύλο τικ. Έχει μήκος 1.200 μέτρα. Χτίστηκε από το δήμαρχο της πόλης U Bein, ο οποίος  χρησιμοποίησε τα ανεπιθύμητα ξύλα τικ από το παλιό ανάκτορο ως πρώτη ύλη για τη γέφυρα.

 

Posted Image

 

Η γέφυρα Trift

Η γέφυρα Trift είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στην περιοχή των Άλπεων. Η γέφυρα εκτείνεται πάνω από τη λίμνη Triftsee, κοντά στο  Gadmen της Ελβετίας. Δέχεται 20.000 επισκέπτες το χρόνο και έχει ύψος 100 μέτρα και μήκος 170.

 

Posted Image

 

Η γέφυρα του Βοσπόρου

Η γέφυρα του Βοσπόρου είναι μία από τις δύο γέφυρες που διατρέχει τα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία. Έχει μήκος 1.500 μέτρα και ύψος 64. Όταν χτίστηκε το 1973 ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο. Τώρα, είναι η 21η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.

 

Posted Image

 

Η γέφυρα Millau Viaduct

Η Γέφυρα του Μιγιό είναι μια καλωδιωτή γέφυρα που περνάει πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Tarn, κοντά στο Millau της νότιας Γαλλίας. Η γέφυρα είναι μέρος της εθνικής οδού που συνδέει το Παρίσι με το Μονπελιέ. Το 2006 βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης δομής και σχεδίασης. Το κόστος κατασκευής της ήταν μισό δισεκατομμύριο δολάρια και ολοκληρώθηκε μέσα σε τρία χρόνια. Έχει μήκος 1.450 μέτρα και ύψος 271.

 

Posted Image

 

Η γέφυρα Royal Gorge

Η Royal Gorge γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού Άρκανσο κοντά στο Κάνυον Σίτυ του Κολοράντο. Έχει μήκος 384 μέτρα και ύψος 300. Η γέφυρα βρίσκεται 350 μέτρα πάνω από το ποτάμι και μέχρι το 2001 ήταν η υψηλότερη γέφυρα στον κόσμο. Το 2003, μια γυναίκα wingsuiter σκοτώθηκε προσπαθώντας να πετάξει από πάνω της.

 

Posted Image

 

Πηγή: http://www.o-klooun....os#.Up3DPcRdVc-

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

δεν μας λετε και την γεφυρα με τα μεγαλυτερα διοδια (αναλογια διοδιου/μετρο).....γιατι εκει κατι μου λεει οτι θα κανουμε το χατηρι στον συντροφο-συναδερφο vk2626

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

για να δούμε πόσο κουτοί είμαστε: μπορούμε να καταστρέψουμε με τα χέρια μας αυτή τη γέφυρα;

χμ! εύκολο είναι: απλά θα κάνουμε αυτό που απαγορεύεται να κάνουμε στις γέφυρες. ΘΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΜΕ!!!

YEAH!!! YMCA, mpla mpla mpla mpla mpla mpla mpla mpla YMCA

CRASH

 

 

λείπουν μερικές χαρακτηριστικές, όπως η oresund storebaelt και η άλλη η περίεργη στην Αμερική που είναι η πιο "λεπτή" και ελαφριά, κλπ κλπ

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για βίντεο από τα εγκαίνια της εν λόγω γέφυρας με αφορμή τον εορτασμό του millenium και σαφώς εάν η κατασκευή ήταν άρτια ο χαλαρός βηματισμός -φόρτος των πεζών-  δεν θα προκαλούσε την ταλάντωση της ειδικά κατά μήκος του εγκάρσιου άξονα της. Και να σημειωθεί ότι κλείστηκε για μεγάλο διάστημα μέχρι να διορθωθεί το κατασκευαστικό σφάλμα. Google-αρετο!!

Στην Ελλάδα τώρα, έχω πραγματοποιήσει μετρήσεις με επιταχυνσιογράφο,gps, RTS και τελουρόμετρο  πάνω σε πεζογέφυρα που κανονικά θέλει επισκευή αλλιώς καμιά μέρα θα μάθουμε τα νέα από τις ειδήσεις.

CRASH

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Ωραιότατο το θέμα σου!! Να προσθέσω: 

 

Γέφυρα Akashi Kaikyo - 1998, Κόμπε, Ιαπωνία.

 

Η κρεμαστή γέφυρα έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα μέχρι στιγμής. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για την κατασκευή της, και δύο εκατομμύρια εργάτες. Κόστος κατασκευής περίπου 5000000000 δολάρια. 

 

Συνολικό μήκος: 3911m,

Ανοίγματα: 960m - 1911m - 960m, Ύψος πυλώνων 298.3m, Κατάστρωμα με 6 λωρίδες κυκλοφορίας (3/3) πάνω από δικτύωμα, Ύψος καταστρώματος 65,75 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

 

Υλικά: 181000 τόνοι χάλυβα, 1400000 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, ενώ τα καλώδια της (στο σύνολό τους) θα μπορούσαν να τυλίξουν πλανήτη επτά φορές!! 

 

Διόδια: 2300Υ ή 20 δολάρια... 

 

Πηγή

post-4539-0-63847900-1386152272_thumb.jpg

post-4539-0-82648900-1386152290_thumb.jpg

post-4539-0-38468800-1386152305_thumb.jpg

post-4539-0-43728000-1386152322_thumb.jpg

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.