Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιστροφή φόρων για αυθαίρετα σε πρώτη κατοικία


Engineer

Recommended Posts

Η εφορία επιστρέφει φόρους σε όσους «τακτοποίησαν» αυθαίρετους χώρους σε πρώτη κατοικία. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4178/2013 περί αυθαιρέτων, έχουν τώρα το δικαίωμα να πάρουν πίσω τυχόν επιπλέον φόρους μεταβίβασης, που πλήρωσαν κατά την απόκτηση των κατοικιών, εφόσον είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις περί απαλλαγής λόγω πρώτης κατοικίας.

 

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι και «τακτοποιημένοι» χώροι θα έχουν απαλλαγή από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτου, κληρονομιών και γονικών παροχών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, σε περίπτωση όπου έχουν καταβληθεί τέτοιου είδους φόροι, μετά από αίτηση του υπόχρεου, μπορούν να επιστραφούν ως «αχρωστήτως καταβληθέντες» εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η απαλλαγή από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτου, κληρονομιών και γονικών παροχών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, χορηγείται και για τους χώρους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 4178/2013, εφόσον έχει περαιωθεί η διαδικασία καταβολής του ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του συνολικού ποσού προστίμου ή του σχετικού παραβόλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του νόμου αυτού και κατά τις διατάξεις του ν. 4014/2011.

 

Για την πιστοποίηση της χρήσης του χώρου προκειμένου να χορηγηθεί η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεχνική έκθεση του μηχανικού, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της βεβαίωσης περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής στη ρύθμιση και στην οποία περιγράφεται με σαφήνεια ο δηλούμενος χώρος με τη χρήση που έχει. Σημειώνεται ότι για όλους τους χώρους τόσο σε υπόγειες στάθμες όσο και στους εσωτερικούς χώρους και σοφίτες, κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%, επί του αντίστοιχου εντύπου χώρου χρήσης κατοικίας (έντυπα 1, Κ1 και Κ2 κατά περίπτωση).

 

Ο φόρος μεταβίβασης κληρονομιών ή γονικών παροχών, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ρυθμισθέντων χώρων κατά την υποβολή δηλώσεων, που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεώστητα καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής, μετά από σχετική αίτηση του υπόχρεου.

 

Πηγή: http://www.imerisia....pubid=113159835

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

και υπαρχει και ...συμπληρωμα...

που αναφερεται  ρητα

 

στην  μη υποχρεωση καταβολης προς το ΙΚΑ...

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=402632

 

να προσθεσω  και αυτο

 

http://www.perivolos.gr/news_info.php?data_id=10681&timicat1=18272&timicat2=82554&timicat3=0&timicat4=0&timicat5=0&timicat6=0&timicat7=0

 

και αυτο

 

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=GcWD%2f7UXfCA%3d&tabid=777&language=el-GR

 

υγ

και  αν το ΙΚΑ  εξακολουθει να απαιτει ασφαλιστικες εισφορες

 

θα τους υπενθυμισετε οτι οι τηρηση των νομων ειναι υποχρεωση του υπαλληλου

 

και υπαρχουν και τα ποινικα δικαστηρια...

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.