Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οφειλές 141 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ αναγνώρισε το Δημόσιο


Engineer

Recommended Posts

Το ποσό των 141 εκατ. ευρώ αναγνώρισε η κυβέρνηση ως μη φορολογική οφειλή προς την ΕΥΔΑΠ, εκδίδοντας σχετική κοινή υπουργική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

 

Παράλληλα, αποσβέστηκαν εκατέρωθεν οφειλές της τάξης των 294 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία έκανε αποδεκτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση, παραιτήθηκε από κάθε οικονομική αξίωση κατά του Δημοσίου.

 

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προσδιορίστηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ για έργα υποδομής, κατασκευές έργων ύδρευσης ΝΠΔΔ και κατασκευή και συντήρηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 141 εκατ. ευρώ.

 

Παράλληλα, αποσβέστηκαν μη φορολογικές οφειλές της εταιρείας και συμψηφίστηκαν λοιπές εκατέρωθεν αξιώσεις, οι οποίες στηρίζονται στη σύμβαση παραχώρησης Δημοσίου - ΕΥΔΑΠ του 1999, ύψους 294 εκατ. ευρώ.

 

Κατά την ΕΥΔΑΠ, «το αποληφθέν αδιύλιστο νερό στις εισόδους των διυλιστηρίων της» για το διάστημα 2004-2013 ήταν 3,5 δισ. κυβικά μέτρα. Παράλληλα, διεκδικούσε επιχορήγηση ποσοστού 60% επί των δαπανών του Επενδυτικού Προγράμματος 2000-2010, ήτοι ποσό 293 εκατ. ευρώ.

 

Το δημόσιο, το οποίο βάσει της σύμβασης παραχώρησης, παρέχει αδιύλιστο νερό στην ΕΥΔΑΠ, υπολόγισε την τιμή του, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, σε 0,084 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, με τιμή πώλησης του προς τους καταναλωτές από την ΕΥΔΑΠ έναντι 0,1804 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

 

Έτσι υπολογίστηκε ότι «συνολικό ποσό της μη φορολογικής οφειλής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο, από την παροχή αδιύλιστου νερού, εγγίζει τα 294.100.000 €». Δεδομένου όμως ότι εκατέρωθεν οικονομικές αξιώσεις, αναφέρει η απόφαση, «είναι μη εκκαθαρισμένες και μη λογιστικοποιημένες... αμφότερες αποσβέννυνται».

 

Οι οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ προέκυψαν από αντιπλημμυρικά έργα (33,7 εκατ. ευρώ), άντληση νερού Βιλίζα - Υλίκη (32,1 εκατ. ευρώ), έργα υπέρ ΕΥΔΑΠ Παγίων ΑΕ (47,2 εκατ. ευρώ) και εργασίες προς πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ (1,9 εκατ. ευρώ).

 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ στις 5 Δεκεμβρίου 2013 ενέκρινε το περιεχόμενο της ΚΥΑ και παραιτήθηκε από κάθε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=546021

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Να και η προίκα προς τον ιδιώτη 141.000.000 €.

Και επειδή ως μηχανικοί μας αρέσουν οι πράξεις αν υποθέσουμε ότι κατά μέσο όρο ο κάθε μηχανικός θα πληρώσει στην εφορία ας πούμε 2.000€ χρειάζονται πάνω από 70.000 μηχανικοί για να προικίσουμε την ΕΥΔΑΠ..! (Αν όλα τα λεφτά πάνε για την προίκα)

Οι υπόλοιποι μην χαίρεστε, θα προικίσετε τον ΟΥΑΘ!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.