Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Τεχνικές εταιρείες ΟΕ/ΕΕ πρέπει να γραφτουν στο ΓΕΜΗ;


bati7xanthi

Recommended Posts

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1468Β-03.05.2012:

Οι υπόχρεοι που αναφέρονται στις περιπτώσεις β, ζ και η της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005 ως ισχύει των οποίων η σύσταση (εφόσον πρόκειται για την ως άνω περίπτωση β) ή η έναρξη οικονομικής δραστηριότητας (εφόσον πρόκειται για τις ως άνω περιπτώσεις ζ και η) έγινε πριν τις 4/4/11 και δεν έχουν εγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ, οφείλουν με αίτησή τους να ζητήσουν την εγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ.

 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 14Α-02.02.2012, άρθρο 15:

Σε κάθε περίπτωση, οι υπόχρεοι που αναφέρονται στις περιπτώσεις β΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί στο Γ.Ε.ΜΗ. οφείλουν με αίτησή τους, να ζητήσουν την εγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ., υποβάλλοντας τις πράξεις και τα στοιχεία που θα ορισθούν με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατά περίπτωση, ενώ για τους λοιπούς υπόχρεους του άρθρου 1 η κατάθεση της σχετικής αίτησης καθίσταται προαιρετική. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να ολοκληρωθεί η καταχώριση κατά το προηγούμενο εδάφιο. Οι υπηρεσίες καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. μπορούν να ελέγχουν τα στοιχεία που μεταφέρονται ή καταχωρίζονται σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια και να καλούν τους υπόχρεους να προβαίνουν στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς κατά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής, ορίζεται η παύση της αρμοδιότητας κάθε άλλου φορέα, για την τήρηση των Βιβλίων και Μητρώων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο

 

Οι περιπτώσεις β,ζ,η είναι:

β. Η ένωση προσώπων που ασκεί εμπορία μέσω κύριας ή δευτερεύουσας εγκατάστασης στην ημεδαπή και κάθε εμπορική εταιρία, εφόσον συστάθηκε κατά το ελληνικό δίκαιο, ήτοι η ομόρρυθμη και ετερόρρυθμη (απλή ή κατά μετοχές) εταιρεία, o αστικός συνεταιρισμός, στον οποίο περιλαμβάνεται ο αλληλοασφαλιστικός και ο πιστωτικός συνεταιρισμός, η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και η ανώνυμη εταιρεία. Από την εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. εξαιρούνται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που προβλέπονται στο π.δ. 53/1987 (ΦΕΚ 52 Α΄), οι Ναυτικές Εταιρείες που συνιστώνται κατά το ν. 959/1979 (ΦΕΚ 192 Α΄) και οι Ναυτιλιακές Εταιρείες Πλοίων Αναψυχής που συνιστώνται κατά το ν. 3182/2003 (ΦΕΚ 220 Α΄).

ζ. Οι αλλοδαπές εταιρείες που αναφέρονται στο άρθρο 1 της Οδηγίας 68/151/ΕΟΚ (ΕΕΕΚ L. 65), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 της Οδηγίας 2003/58/ΕΚ (ΕΕΕΚ L. 221) και έχουν έδρα σε κράτος − μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία που διατηρούν στην ημεδαπή.
η. Οι αλλοδαπές εταιρείες που έχουν έδρα σε τρίτη χώρα και νομική μορφή ανάλογη με εκείνη των αλλοδαπών εταιριών που αναφέρεται στην περίπτωση ζ΄, ως προς τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία που διατηρούν στην ημεδαπή.

 

Όσοι συνάδερφοι δουλεύετε ως ΟΕ/ΕΕ έχετε εγγραφεί στο ΓΕΜΗ;

Αναφέρομαι σε μελετητική εταιρεία, που δεν έχει καμία εμπορική δρστηριότητα

ΦΕΚ 1468Β-03.05.2012 Καθορισμός τρόπου, διαδικασίας και προθεσμίας υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο ΓΕΜΗ.pdf

ΦΕΚ 14Α-02.02.2012 άρθρο 15.pdf

ΦΕΚ 297Α-06.12.2005 άρθρο 18 παρ.4.pdf

Link to comment
Share on other sites

2 μελετητικές -μικρές- που ξέρω, έχουν γραφτεί.

Και έχω την εντύπωση ότι γενικά, κάθε εταιρεία εν Ελλάδι έπρεπε ήδη να έχει γραφτεί...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε διάβασα την σχετική νομοθεσία και δεν λέει κάπου ξεκάθαρα ότι οι τεχνικές εταιρείες εγγράφονται υποχρεωτικά στο ΓΕΜΗ.

 

Αφού όλες οι μελετητικές ΟΕ/ΕΕ είμαστε γραμμένοι στο ΤΕΕ και πληρώνουμε συνδρομές. Θα πληρώνουμε συνδρομές σε δύο επιμελητήρια;

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/mhtrwo/mitrwo/etaireies

Link to comment
Share on other sites

Ναι είναι υποχρεωτικό να εγγραφείς και επιμελητήριο σου θα είναι το νέο στο οποίο θα εγγραφείς και ότι το ΤΕΕ.

 

Αν στο ΤΕΕ δεν χρησιμοποιείς κάποιες/α από τις υπηρεσίες του, πχ σύστημα αμοιβών, αυθαίρετα, ενεργειακές επιθεωρήσεις μπορείς και να μην είσαι πλέον εγγεγραμμένος.

Edited by Adavis
Link to comment
Share on other sites

Και οι τεχνικές εταιρείες εγγράφονται-απογράφονται στο ΓΕΜΗ .

Χωρίς ΓΕΜΗ δεν υπάρχει τρόπος δημοσίευσης εταιρικών, τροποποιήσεων εταιρικών κλπ.

Link to comment
Share on other sites

To TEE ως επιμελητήριο δεν "πιστοποιήθηκε" ως υπηρεσία μιας στάσης ή υπηρεσία του ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ (ΓΕΜΗ).

Επομένως αν εχετε εδρα σε νομό όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός επιμελητήρια (πχ ΑΤΤΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ) λογικά θα απευθυνθείτε στο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ για τις ανάγκες του ΓΕΜΗ.

Υποθέτω ότι το τεχνικό επιμελητήριο θα συνεχίσει να παίρνει εισφορές από εσάς για τις όποιες υπηρεσίες σας παράσχει .

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Στην Αθήνα για τις ανάγκες του ΓΕΜΗ θα πρέπει να επευθυνθώ στο ΕΒΕΑ και η απογραφή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του https://www.businessregistry.gr/

 

Αλλά εξακολουθώ να βρίσκω παράλογο τι σχέση έχει μια μικρή μελετητική τεχνική εταιρεία, που δεν είναι εμπορική, με το Εμπορικό Μητρώο και το Εμπορικό Επιμελητήριο.

 

Για τις εισφορές που θα πληρώνουμε εκτός από το ΤΕΕ, θα πληρώνουμε και στο ΕΒΕΑ;

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχει καμιά σχέση το αν η επιχείρηση είναι μικρή ή μεγάλη , αν είναι ενεργή ή ανενεργή. Εως 31-12-2012 (χονδρικά) κάθε δημοσίευση για την προσωπική εταιρεία γίνονταν μέσω του αρμόδιου πρωτοδικείου. Από 01-01-2013 αυτό σταματάει και γίνεται μέσω ΓΕΜΗ . 

 

Δεν θα πληρώνεις και εισφορές στο ΕΒΕΑ για την εταιρεία αυτή , αθ συνεχίσεις να πληρώνεις στο ΤΕΕ. Στο ΕΒΕΑ θα καταβάλεις κάθε φορά τα τέλη που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ (ΑΥΤΆ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ πχ οι επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΑ πληρώνουν συνδρομή σε αυτό και τα τέλη στο ΓΕΜΗ )

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.