Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κοινόχρηστα θέρμανσης - εξαίρεση από πάγιο


Scrooge

Recommended Posts

Δεν ξέρω πού θα έπρεπε να κατατάξω το συγκεκριμένο θέμα.

Ελπίζω να είμαι στο σωστό forum.

 

Ως γνωστό, βάσει νομοθεσίας, όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας με αυτονομία θέρμανσης, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιούν τη θέρμανση ή όχι, υποχρεούνται να πληρώνουν το πάγιο θέρμανσης, δλδ. τη δαπάνη πετρελαίου που έχει καταναλώσει συνολικά η πολυκατοικία επί κάποιο ποσοστό, το οποίο είναι σταθερό για κάθε διαμέρισμα και υπολογίζεται από το μαθηματικό τύπο fi*εi, όπου fi, εi συντελεστές που εξαρτώνται από τις απώλειες κάθε διαμ/τος και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του.

 

Αν δεν κάνω λάθος, το πάγιο θέρμανσης έχει την έννοια ότι ένα διαμέρισμα, ακόμη κι αν το ίδιο δεν χρησιμοποιεί την κεντρική θέρμανση, ωφελείται από τη θέρμανση των γειτονικών διαμερισμάτων (πανω-κάτω-δίπλα) και γ' αυτό το λόγο πρέπει να πληρώνει το ανάλογο τίμημα.

Με την ίδια λογική, μπορούμε να πούμε ότι όταν κάποιο διαμέρισμα θερμαίνεται με άλλον τρόπο (πχ τζάκι, αντλία θερμότητα, σόμπα pellet κλπ), ωφελούνται επίσης τα γειτονικά διαμερίσματα.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν είναι δίκαιο τα διαμερίσματα που δεν χρησιμοποιούν καθόλου το λέβητα να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του παγίου θέρμανσης ;

Υποθέτω ότι χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των ενοίκων για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό που ρωτώ είναι αν είναι δίκαιο.

Link to comment
Share on other sites

Πότε βγήκε η άδεια για την πολυκατοικία;

Αν βγήκε μετά τις 7-11-85 πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός κατανομής δαπανών θέρμανσης.

Αν βγήκε πριν τότε ισχύει ότι λέει ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Αν συμφωνεί τουλάχιστον το 50%+1 ψήφο των ιδιοκτητών μπορείτε να ζητήσετε μελέτη σύμφωνα με τον παραπάνω κανονισμό ακόμα και αν έχει βγει παλιότερα η άδεια.

 

Ο κανονισμός αφορά την κατανομή των δαπανών μεταξύ ιδιοκτησιών που θερμαίνονται από το ίδιο σύστημα θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μιλάω για συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά γενικά.

Για την αλλαγή των παγίων θέρμανσης, νομίζω ότι αρκεί να συμφωνούν οι ένοικοι μεταξύ τους, χωρίς μεσολάβηση μηχ/γου.

Εννοώ ανεπίσημα, για τον υπολογισμό των κοινοχρήστων.

Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται πλειοψηφία (50%+1) ή ομοφωνία ;

Link to comment
Share on other sites

Αν θες να γίνει μελέτη σύμφωνα με τον κανονισμό κατανομής δαπανών θέρμανσης απαιτείται το 50%+1 .

Αν θες να γίνει η κατανομή με διαφορετικό τρόπο τότε απαιτείται ομοφωνία (100%), διαφορετικά έστω και ένας να έχει αντίρρηση θα μπορεί να κάνει καταγγελία για παράνομο τρόπο κατανομής των δαπανών θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

@sdim : Συνάδελφε αυτό που γράφεις, ότι αν συμφωνήσει το 50% +1 μπορεί σε μια παλιά πολυκατοικία (προ του 1985) να

 

επαναυπολογιστεί η κατανομή δαπανών σύμφωνα με τον υπάρχοντα κανονισμό κατανομής σε ποια νομοθεσία υπάρχει;

 

Αν το έχεις μπορεί να με σώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά είναι το 65%.

ΦΕΚ 150Α/1985 , Ν1565

"Αν υπάρχει χωριστή κατ'ορόφους ή διαμερίσματα ιδιοκτησία δεν έχει όμως καταρτιστεί κανονισμός των σχέσεων των συνιδιοκτητών, η πλειοψηφία  τουλάχιστον 60%  των συγκυρίων  δικαιούται να ζητήσει δικαστικώς, κατ'ανάλογη  εφαρμογή των διατάξεων  των προηγούμενων  άρθρων, να καταρτιστεί κανονισμός, εφόσον είναι αναγκαίος για τον  καθορισμό των σχέσεων των συνιδιοκτητών. 

Κατά τον ίδιο τρόπο και  με πλειοψηφία τουλάχιστον εξήντα πέντε τοις εκατό ( 65% )   των συγκυρίων μπορεί να επιτραπεί η συμπλήρωση  ή  και  η  τροποποίηση    του κανονισμού,όταν εμφανίζει ελλείψεις που  εμποδίζουν τη λειτουργία    της συνιδιοκτησίας ή  τη χρήση  των  χωριστών  ιδιοκτησιών  σύμφωνα   με  τον προορισμό του ακινήτου. "

 

Εαν ισχυριστεί το 65% των ιδιοκτητών πως αυτή την στιγμή η κατανομή δαπανών θέρμανσης γίνεται με τρόπο που εμποδίζει την λειτουργία της συνιδιοκτησίας ή την χρήση των χωριστών ιδιοκτησιών τότε είναι δυνατόν να γίνει τροποποίηση του κανονισμού.

Edited by sdim
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kαλημέρα! Καλώς ή κακώς, είναι έτσι η νομοθεσία που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στις δαπάνες θέρμανσης συμμετέχουν όλοι.

Προχθές με πήρε διαμαρτυρούμενη συνένοικος, γιατί το πάγιο της φάνηκε πολύ...Τί να κάνουμε της λέω, αφού από την μελέτη του μηχανολόγου αντιστοιχεί το 37% σε πάγια...Τόσο βγαίνει.

Έχει το δίκιο της κι αυτή βέβαια, να μην το καίει (0 ώρες) και να βγαίνουν 30αρια και 35άρια πάγια αλλά από την άλλη, από την στιγμή που είσαι ιδιοκτήτης και μάλιστα στα μεγάλα διαμερίσματα της πολυκατοικίας, λογικό να σου βγαίνει και μεγάλο πάγιο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.