Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κοινά και διαφοροποιήσεις των ορισμών στεγάστρου και Ημιυπαίθριων κατα ΝΟΚ


Recommended Posts

Έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο ΝΟΚ, καλώς ή κακώς, το στέγαστρο που περιγράφεις (εφόσον τηρούνται όπως λες οι λοιπές προϋποθέσεις) επιτρέπεται.

Εφόσον στην ΥΔΟΜ έχουν αμφιβολίες, ερώτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (και όχι το υπουργείο) σίγουρα θα αναγκαστούν να κάνουν αν καταθέσεις αίτηση για έγκριση δόμησης. Αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θεωρήσει ότι δεν μπορεί να αποφανθεί, τότε θα απευθυνθεί στο υπουργείο. Δυστυχώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

 

Γνώμη μου είναι ότι τα στέγαστρα θα έπρεπε να έχουν επιπλέον περιορισμούς ύψους (πχ 4μ) και επιφάνειας (πχ 15% της επιφάνειας του οικοπέδου) αλλά οι συντάκτες του ΝΟΚ δεν το έκριναν απαραίτητο ή δεν είχαν την δυνατότητα να σκεφτούν ότι μπορεί να κατασκευαστούν πολύ μεγάλης έκτασης κατασκευές που δεν προσμετρούν σε κανένα πολεοδομικό μέγεθος....

πάλι ευχαριστώ. Κι εγώ αυτό "διαβάζω" στο ΝΟΚ.

 

Πολλές φορές τους προλαβαίνω, και αντί να περιμένω να ρωτήσουν την Αποκεντρωμένη, ρωτάω εγώ την Αποκεντρωμένη κατευθείαν (τους ξέρω, πια, που θα "κολλήσουν"), τηλεφωνικά ή κατ' ιδίαν. Το αποτέλεσμα? Η Αποκεντρωμένη με παραπέμπει στην ΥΔΟΜ, και η ΥΔΟΜ στην Αποκεντρωμένη. Ή, άλλη απάντηση ΥΔΟΜ: "Αν το εγκρίνει το ΣΑ, εγώ το δέχομαι". Το ΣΑ με τη σειρά του απαντά "εμείς γνωμάτευση κάνουμε, αυτοί υπογράφουν τα στελέχη" (εδώ πρέπει να έχεις και λίγο humor, αλλιώς έναν ψυχίατρο πρόσφορο). 

 

Συμφωνώ με αυτό που λες για τον περιορισμό στεγάστρων-φαντάζεσαι να μένεις στο απέναντι ο.τ. (είπαμε δεν έχω όμορρα) και να σου προκύψει το κτήνος-στέγαστρο? το οικόπεδο μου είναι μεγάλο, βέβαια, σουραύλι, αλλά μεγάλο, 119*17, "κοιτά" σε πλατεία, δε στριμωχνόμαστε, και με την υφιστάμενη κατάσταση, λες όχι σε ψωμάκι, ειδικά αν σε καλύπτει ο νόμος? Δε λες.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 153
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η &7 στο αρθρο 17 δινει την αποσταση που το στεγαστρο μπορει να εισερχεται στον υποχρεωτικο ακαλυπτο και οχι εντος του Δ ή δ.

 

Τα τεινα ειναι τρια: ή εγω δεν τα εχω καταλαβει καλα ολα αυτα ή στραβος ειναι ο γυαλος ή στραβα αρμενιζουμε.

 

dimitris11140,

Από το πρώτο σημείο και κάτω δεν έχεις δίκιο ...

Από το δεύτερο σημείο ισχύει το τρίτο ...

 

Ο armenopoulos έχει δίκιο ... ο πατερούλης όταν έπρεπε να ρυθμίσει τα στέγαστρα κοιμόταν (η αθώα εκδοχή) ...

 

Για να καταλάβεις τον τρόπο που θα μπορούσε να ρυθμίσει διάβασε προσεκτικά τα άρθρα 7 και 26 του ΓΟΚ55.

Link to comment
Share on other sites

Θοδωρε μπορεις να το εξηγησεις λιγο μηπως βγαλω ακρη? Αν εχω εξαντλησει την καλυψη μου και απεχω 5 μετρα απο το οριο και το υποχρεωτικο δ ειναι πχ 4 μ. τοτε δεν διαφοροποιουνται ο χωρος του υποχρεωτικου ακαλυπτου και ο χωρος της υποχρεωτικης αποστασης?

Τα 5 .00 μ ειναι υποχρεωτικος ακαλυπτος και τα 4.00 μ ειναι υποχρεωτικη αποσταση...............

Η &7 του αρθρου 17 μιλαει για εσοχη στεγαστρου εντος του υποχρεωτικου ακαλυπτου.Η &3 του αρθρου 16 μιλαει για εσοχη εξωστων εντος των υποχρεωτικων αποστασεων Δ ή δ.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

dimitris11140,

 

Από το δεύτερο σημείο ισχύει το τρίτο ...

 

"Ο υποχρεωτικος ακαλυπτος χωρος ειναι ο χωρος που μενει ακαλυπτος στο οικοπεδο για να μην υπαρχει υπερβαση καλυψης."

 

 

Αυτό είναι το "τρίτο"?

Ή, με άλλα λόγια, μπορείς να έχεις τόσο στέγαστρο, όση κάλυψη έχεις αφήσει. Άρα τα στέγαστρα μετρούν στην κάλυψη, οπότε ο ΝΟΚ φάσκει και αντιφάσκει? ή μάλλον δεν επεξηγεί πλήρως τις αντιφάσεις του. Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Θοδωρε μπορεις να το εξηγησεις λιγο μηπως βγαλω ακρη? Αν εχω εξαντλησει την καλυψη μου και απεχω 5 μετρα απο το οριο και το υποχρεωτικο δ ειναι πχ 4 μ. τοτε δεν διαφοροποιουνται ο χωρος του υποχρεωτικου ακαλυπτου και ο χωρος της υποχρεωτικης αποστασης?

Τα 5 .00 μ ειναι υποχρεωτικος ακαλυπτος και τα 4.00 μ ειναι υποχρεωτικη αποσταση...............

Η &7 του αρθρου 17 μιλαει για εσοχη στεγαστρου εντος του υποχρεωτικου ακαλυπτου.Η &3 του αρθρου 16 μιλαει για εσοχη εξωστων εντος των υποχρεωτικων αποστασεων Δ ή δ.

ευχαριστώ για τη μακροσκελέστατη απάντηση.

Προσπάθησα να βγάλω άκρη με τα α,β, και μάλιστα με δυσμενέστερα από αυτά που λες, το παλεύω...

 

Αν "ανεβάσεις" ένα σχήμα για τον εξώστη (που θεωρώ ότι μιλάμε για μη βατό, ή δεν παίζει ρόλο?), θες γνώμη (ναι, εντάξει είμαι λίγο "νιούδι"...)? 

Link to comment
Share on other sites

Ως τρίτο εννοώ ότι "στραβά αρμενίζουμε" ...

 

Τα γενικώς στέγαστρα εξειδικεύονται σε :

1. Στέγαστρα σε επαφή με το κτήριο. Ρυθμίζονται με το άρθρο 16 και μένει αδιευκρίνιστο μόνο το αν μπορούμε να θεωρήσουμε το πέραν του 1/4.Δ/δ ως κτήριο(ΑΗΧ) εντός κάλυψης, όγκου και ενδεχομένως ΣΔ.

2. Στέγαστρα ανεξάρτητα εντός του ακαλύπτου. Υποτίθεται ότι ρυθμίζονται με το άρθρο 17, αλλά το μόνο που ρυθμίζεται είναι τα στέγαστρα της πρώτης περίπτωσης που εισχωρούν εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια.

 

Ο ορθός τρόπος αντιμετώπισης, αν ο νομοθέτης ήθελε να ρυθμίσει, είναι αυτός του ΓΟΚ '55 :

 

Βοηθητικά παραρτήματα - Άρθρον 7

1. Κυρία οικοδομή καλείται η έχουσα την προσοψίν της επί της οικοδομικής γραμμής.

2. Εσωτερική ή δευτερεύουσα οικοδομή καλείται η ανεγειρομένη τυχόν εις το εσωτερικόν του οικοπέδου όπισθεν της κυρίας οικοδομής, ανεξαρτήτου και αυτοτελούς λειτουργίας οικοδομή.

3. Βοηθητικά παραρτήματα καλούνται μικρά αυτοτελή ισόγεια ή υπόγεια κτίσματα, μη αποτελούντα οργανικά τμήματα της κυρίας ή των εσωτερικών οικοδομών, αναγκαία δια βοηθητικάς χρήσεις (ως π.χ. μικρά αποθήκη, πλυντήριον, γκαράζ ιδιωτικής χρήσεως, μικρός σταύλος, θερμοκήπιον, υπόστεγον, κλπ.) και μόνο καθ' ό μετρον το είδος, το πλήθος ή η έκτασις αυτών, κατά την κρίσιν της Αρχής, δεν υπερβαίνει τας εκ του μεγέθους ή του τρόπου χρήσεως της κύριας ή των εσωτερικών οικοδομών δικαιολογουμένας ανάγκας (Σχ. 16).

 

Εγκαταστάσεις εντός των υποχρεωτικών πλαγίων και οπισθίων αυλών - Άρθρον 26

1. Εντός των υποχρεωτικώς τηρουμένων πλαγίων και οπισθίων αυλών των οικοπέδων, επί πλέον των κατά το προηγούμενον άρθρον εξωραϊστικών κλπ. εγκαταστάσεων και των κατά το άρθρον 40 του παρόντος κανονισμού, προεξοχών επιτρέπεται η ανέγερσις βοηθητικών παραρτημάτων (άρθρον 7) ως και μανδροτοίχων διαχωριστικών του εσωτερικού των οικοπέδων.

2. Τα βοηθητικά παραρτήματα δεν επιτρέπεται να καλύπτουν έκτασιν μεγαλυτέραν του ενός τετάρτου (1/4) της όλης εκτάσεως των υποχρεωτικώς ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου μη συνυπολογιζόμενης της πρασιάς και όχι πλέον των 60 τετρ. μέτρων.

3. Το ύψος των βοηθητικών παραρτημάτων και εσωτερικών μανδροτοίχων κατά το υψηλότερον σημείον αυτών, από της μέσης στάθμης της πέριξ αυλής (διαμορφουμένης εφ' όσον είναι αναγκαίον δια την δι' ελευθέρας ροής αποχέτευσιν των ομβρίων υδάτων) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνη τα δύο και ήμισυ (2,50) μέτρα.

4. Προκειμένου περί οικισμών αγροτικού χαρακτήρος επιτρέπεται επαύξησις του ορίου της κατά το προηγούμενον εδάφιον καλύψεως υπό τον όρον ισοπόσου προς την επαύξησιν αυτήν ελαττώσεως του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, ως και αναγκαία αύξησις του ως ανωτέρω, ανωτάτου ύψους δια τα βοηθητικά παραρτήματα, εφ' όσον πρόκειται περί εγκαταστάσεων αναγκαίων δια την αγροτικήν εκμετάλλευσιν και απαιτουσών δια λειτουργικούς λόγους την τοιαύτην αύξησιν ύψους.

5.Τα βοηθητικά παραρτήματα και οι τυχόν εσωτερικοί μανδρότοιχοι δύνανται πάντοτε να εφάπτονται των ορίων του οικοπέδου. Τα παραρτήματα ταύτα πρέπει να αφίστανται της κυρίας ή εσωτερικής οικοδομής τουλάχιστον κατά 0,70 μ. και εφ όσον κείνται επί υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου. Τα επί των παραπλεύρων υποχρεωτικώς ακαλύπτων χώρων του ασυνεχούς του μικτού και του πανταχόθεν ελευθέρου οικοδομικού συστήματος ανεγειρόμενα βοηθητικά παραρτήματα, πρέπει να ανεγείρονται μετά το υποχρεωτικώς κιγκλιδωτόν τμήμα του πλαγίου περιφράγματος, ή μη επιβαλλόμενου εκ του νόμου τοιούτου, από βάθους τουλάχιστον έξ (6) μ. από της ρυμοτομικής γραμμής εφ' όσον το βάθος του οικοπέδου επιτρέπει τούτο.

Η αρχή δύναται να απαίτηση την ευπρόσωπον εμφάνισιν των βοηθητικών παραρτημάτων έτι δε και την αρχιτεκτονικήν διαμόρφωσιν και σύνδεσιν αυτών μετά των οικοδομών εφ' όσον ταύτα είναι ευχερώς ορατά εκ των κοινοχρήστων χώρων και ο τοπικός χαρακτήρ της περιοχής δικαιολογεί τούτο.

6. Πλην των κατά τα ανωτέρω βοηθητικών παραρτημάτων επιτρέπεται να τοποθετώνται εντός των πλαγίων και οπισθίων υποχρεωτικώς ακαλύπτων χώρων των οικοπέδων βόθροι, όταν και όπως επιτρέπεται η κατασκευή τοιούτων. Ωσαύτως επιτρέπεται επί των αυτών χώρων η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων δια πρόσβασιν υπογείων χώρων.

7. Επιτρέπεται η ανέγερσις βοηθητικών παραρτημάτων και προ της ανεγέρσεως της κυρίας οικοδομής, εξαιρέσει του κεντρικού πυρήνος των πόλεων. Απαγορεύεται όμως η ανέγερσις αυτών επί της θέσεως της κυρίας οικοδομής όταν η οικοδομή αύτη διέπεται υπό διατάξεων μη συμβιβαζομένων προς τα βοηθητικά παραρτήματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ pol;y kan62 για το post. 

 

Τα είδα τα άρθρα που λες και συμφωνώ, δεν τα είχα ξαναδιαβάσει και διακρίνω μεγάλη ευαισθητοποίηση του τότε νομοθέτη σε σχέση με ΝΟΚ (άθελα του πατερούλη ή όχι!).

 

Η απάντηση ότι 

 

"Ο υποχρεωτικος ακαλυπτος χωρος ειναι ο χωρος που μενει ακαλυπτος στο οικοπεδο για να μην υπαρχει υπερβαση καλυψης." 

 

είναι η απάντηση της ΥΔΟΜ για το μέγιστο πλάτος Δ/4 στεγάστρου, οπότε, εξ' ου και το δικό μου συμπέρασμα ότι, τελικά, όσο "πράσινο" και να το πούμε το "κόκκινο", παραμένει "κόκκινο", και τα στέγαστρα μετρούν στην κάλυψη (αλλά δε μετρούν στον όγκο, γιατί η κάλυψη στην οποία μετρούν, δεν είναι η κάλυψη που θα δηλωθεί στο στέλεχος, π.χ...). Δεν είναι το "περίγραμμα" του κτιρίου. Τελικά, όμως, στην πράξη είναι. Άρα το 17 θέλει επεξήγηση, ή δεν πρέπει o NOK να βάζει τα στέγαστρα που είναι μεγαλύτερα πλάτους Δ/4 στο 17. Ή κάτι άλλο, τέλος πάντων...

Τι ζητάω τώρα...

Είναι ίδια περίπτωση με τα εκάστοτε σχέδια πόλης και τις χρήσεις γης - το ντόπιο σχέδιο πόλης είναι ευμενέστερο από τις παλιότερες χρήσεις γης της περιοχής μας. Επειδή ισχύουν και τα δύο, η ΥΔΟΜ τηρεί τα δυσμενέστερα και των δύο νόμων....ολέ!

 

και πάλι ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Kan62 σε ευχαριστω για την απαντηση σου αλλα εγω την απορια συνεχιζω να την εχω....................

Κουραζω αλλα το επαναλαμβανω: Αν εχω εξαντλησει την καλυψη μου και απεχω 5 μετρα απο το οριο και το υποχρεωτικο δ ειναι πχ 4 μ. τοτε δεν διαφοροποιουνται ο χωρος του υποχρεωτικου ακαλυπτου και ο χωρος της υποχρεωτικης αποστασης?

Τα 5 .00 μ ειναι υποχρεωτικος ακαλυπτος και τα 4.00 μ ειναι υποχρεωτικη αποσταση...............

Η &7 του αρθρου 17 μιλαει για εσοχη στεγαστρου εντος του υποχρεωτικου ακαλυπτου.Η &3 του αρθρου 16 μιλαει για εσοχη εξωστων εντος των υποχρεωτικων αποστασεων Δ ή δ.

 

Θα πω και τι πιστευω.Πιστευω οτι εχει γινει συγχυση του χωρου του υποχρεωτικου ακαλυπτου με τον χωρο των υποχρεωτικων αποστασεων.Δεν εχει γινει διακριση αυτων των δυο και θεωρουνται ιδιο πραγμα.Κατι που δεν ισχυει.

 

Η υποχρεωτικη αποσταση ειναι εξαρτημενη απο το υψος του κτιριου εφοσον εξαντλειται ο συντελεστης ή ακομα και απο το μεγιστο υψος της περιοχης.Επομενως η υποχρεωτικη αποσταση κατα μια ενοια ειναι εξαρτημενη απο τον ΣΔ .

Ο υποχρεωτικος ακαλυπτος ειναι εξαρτημενος απο την καλυψη του οικοπεδου.

Ο υποχρεωτικος ακαλυπτος οπως το εχω αντιληφθει εγω χωριζεται σε δυο επιμερους χωρους:

1.Στον χωρο που προκυπτει απο τις υποχρεωτικες αποστασεις και

2.στον χωρο που προκυπτει απο την διαφορα του υποχρεωτικου ακαλυπτου - χωρο υποχρεωτικων αποστασεων.

 

Αν παρουμε τον Νοκ κατα γραμμα στο αρθρο 16&3 στους εξωστες αναφερεται στο 1 και στο αρθρο 17&7 αναφερεται γενικα στον υποχρεωτικο ακαλυπτο.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Θα πω και τι πιστευω.Πιστευω οτι εχει γινει συγχυση του χωρου του υποχρεωτικου ακαλυπτου με τον χωρο των υποχρεωτικων αποστασεων.Δεν εχει γινει διακριση αυτων των δυο και θεωρουνται ιδιο πραγμα.Κατι που δεν ισχυει.

 

Αυτό ακριβώς είπα και εγώ στο #57.

Η πρόθεση του "συντάκτη" ήταν να θέσει περιορισμούς πλάτους μόνο στις κατασκευές που εμπίπτουν εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια. Όμως λόγω της άγνοιάς του έγραψε "εντός υποχρεωτικών ακαλύπτων".

 

Στο άρθρο 16 παρ.3 έγιναν κάποιες βελτιώσεις με τον νόμο 4315/14 και διορθώθηκε η εσφαλμένη αρχική διατύπωση του 4067 (περί υποχρεωτικού ακαλύπτου). Προσπάθεια βελτίωσης είχε γίνει και με τον 4258/14 σε άλλα σημεία του άρθρου 16, χωρίς να επιτυγχάνεται πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα (πχ στην παρ.1Α ορθά προστέθηκαν μεταξύ άλλων οι καμινάδες και οι υδρορροές αλλά με παρ.1Β επιτράπηκε να έχουν εξωπραγματικό πλάτος που προκαλεί επιπλέον απορία με την διατύπωση 1/4 Δ ή 1/4δ χωρίς να γίνεται αναφορά ούτε για υποχρεωτικές αποστάσεις ούτε για υποχρεωτικούς ακαλύπτους). Επίσης δεν έχουν διορθωθεί εσφαλμένες ή ανεξήγητες διατυπώσεις σε άλλες παραγράφους του 16 (πχ στην παρ.5 τα erker στην προσπάθεια να διορθωθεί η κακή αρχική διατύπωση που επέτρεπε την κατασκευή τους σε ύψος άνω των 3μ μόνο στις πλάγιες αποστάσεις και όχι στις πίσω, έχουν πλέον περιορισμό ελεύθερου ύψους μόνο στους υποχρεωτικούς ακαλύπτους, ενώ ο περιορισμός ίσως είχε κάποιο νόημα αν αφορούσε γενικά στους ακαλύπτους ή αν αφορούσε μόνο στις περιπτώσεις που τα erker εμπίπτουν εντός υποχρεωτικών αποστάσεων).

 

Για να εφαρμοστούν οι περιορισμοί που προκύπτουν από την σημερινή διατύπωση του ΝΟΚ, θα πρέπει να ορίζεται στο διάγραμμα δόμησης η επιφάνεια του υποχρεωτικού και του προαιρετικού ακαλύπτου (ως "διάταξη ακαλύπτου", όπως απαιτούνταν με τον ΓΟΚ 73) κάτι που δεν φαίνεται να ήταν στις πραγματικές προθέσεις των συντακτών του ΝΟΚ.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

.......................................

Για να εφαρμοστούν οι περιορισμοί που προκύπτουν από την σημερινή διατύπωση του ΝΟΚ, θα πρέπει να ορίζεται στο διάγραμμα δόμησης η επιφάνεια του υποχρεωτικού και του προαιρετικού ακαλύπτου (ως "διάταξη ακαλύπτου", όπως απαιτούνταν με τον ΓΟΚ 73) κάτι που δεν φαίνεται να ήταν στις πραγματικές προθέσεις των συντακτών του ΝΟΚ.

Με βρισκεις 1000% συμφωνο σε ολα .Εγω οπως το ειχα στο μυαλο μου για να εφαρμοσθει ο ΝΟΚ με την διατυπωση που εχει θα επρεπε στο διαγραμμα με μια διακεκομενη να δειχνουμε τα υποχρεωτικα Δ με αλλη διακεκομενη τον υποχρεωτικο ακαλυπτο και οτι εμενε αναμεσα στο κτιριο και στην διακεκομενη γραμμη του υποχρεωτικου ακαλυπτου να ειναι ο προαιρετικος ακαλυπτος.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.