Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διλλημα 11Kw ή 14Κw Α/Θ.


statik

Recommended Posts

Απο  μελετη απωλειων και απαιτησεων για τοποθετηση Α/Θ το σπιτι μου απαιτει 12KW υψηλων Θερ/σιων. Εχω επιλεξη την daikin που βγαζει 11 και 14 ΚW. και

ειμαι σε διλλημα. Το ερωτμα μου ειναι :

Ισχυει οτι η 14 αν και φαινομενικα φαινεται να εχει μεγαλυτερη καταναλωση(πχ με cop=3, 14KW/3= 4.66KW, ενω για 11ΚW/3=3,66 δηλαδη 25% λιγοτερο),

θα λειτουργησει λιγοτερο ΧΡΟΝΟ ενω η 11Kw ενδεχεται να λειτουργει πολυ περισσοτερο χρονο οποτε ειναι το ίδιο ή και ίσως και καλυτερα η 14

Αν μπορειτε να  απαντησε μου γρηγορα διοτι ειμαι ετοιμος για αγορα.....

Υ.Γ. εχω σφαλεια ΔΕΗ 40  ή 42 A. Ετσι μου ειπε η δεη στο τηλ. Η Α/Θ θα συνδεθει με ΝΕΑ γραμμη απο το κουτι της Δεη. Ο πινακας μου εχει 40Α ασφαλεια. Θα εχω προβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς έχεις τριφασική παροχή Νο.2 (25kVA), ο πίνακάς σου πρέπει να έχει 35Α ασφάλειες. Άρα, εκ πρώτης όψεως δεν χρειάζεσαι αλλαγή παροχής. Η αντλία θερμότητας θα πρέπει να τροφοδοτείται από γραμμή που θα αναχωρεί από τον γενικό σου πίνακα. Δεν έχω δει πουθενά να αναχωρούν δύο γραμμές από τον μετρητή της ΔΕΗ και δεν νομίζω πως επιτρέπεται κάτι τέτοιο.

 

Τώρα σχετικά με την αντλία θερμότητας (αν και δεν έχω μεγάλη πείρα με Α/Θ), έχε υπ'οψιν πως τα 12 kW θα τα χρειάζεσαι πρακτικά μόνο για ελάχιστες ώρες το χρόνο και εάν εγκαταστήσεις την μεγαλύτερη (14kW) θα αναβοσβήνει πιο συχνά. Θα μπορούσες να βάλεις την 11άρα με βοηθητικές αντιστάσεις (αν διατίθενται) για τον λίγο χρόνο που χρειάζεσαι τα 12kW.

 

(edit: Έκανα την υπόθεση τριφασικής παροχής, εάν έχεις μονοφασική δυσκολεύουν τα πράγματα. Α/Θ, θερμοσίφωνας και κουζίνα αρκούν για να κάψουν την ασφάλεια....)

 

Σε κάθε περίπτωση βάλε νυχτερινό τιμολόγιο !

Edited by JasonK
Link to comment
Share on other sites

Πως ακριβως προεκυψε οτι θελεις 12KW "υψηλων θερμοκρασιων"? Δλδ αμα παρεις 12KW "χαμηλων θερμοκρασιων" δε σου κανουν? Μηπως να μας ελεγες ποσα KW θελεις σε ποια θερμοκρασια περιβαλλοντος καλυτερα? Εγω θα ελεγα, αν εισαι οντως ετοιμος για αγορα οπως λες, να φρεναρεις λιγο και να το ξαναδεις το θεμα.

 

Μετρα τα σωματα σου, σιγουρεψε οτι ειναι σωστα διαστασιολογημενα οποτε οντως πρεπει να πας σε υψηλων θερμοκρασιων (αν και για μενα καλυτερα να τα αλλαζες με μεγαλυτερα για να πας σε ΧΘ) ή μηπως ειναι διπλασια απο αυτα που χρειαζεσαι οποτε πας και σε ΧΘ ανετα, κανε σωστο υπολογισμο για τις σωστες συνθηκες σχεδιασμου και μετα ψαξε τα ηλεκτρολογικα.

 

Και παρε απο τον αντιπροσωπο της daikin τα ακριβη στοιχεια ωστε να μην κανεις παραδοχες στο βροντο... π.χ. η 11αρα οταν δινει νερο 80° και εξω εχει +2°, καταναλωνει max 4,80 KW (αρα εχει cop σκαρτο 2.3) ενω η 14αρα καταναλωνει 6.27 KW (cop = 2.23).

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι το θεμα πως προεκυψε το 12KW υψηλων. Ηρθαν 2 μηχανολογοι, ειδαν υπαρχοντα σωματα-κουφωματα-συνθηκες και ΑΥΤΟΙ κατεληξαν εκει!!!

Καθως και αυτοι ειπαν να τραβηξω ανεξαρτητη γραμμη απο το κουτι Δεη. Εχω ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ καθως και οι υποψηφιες αντλίες είναι ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΕ΅Σ.

Απλα δεν ξερω αν πρεπει να παω σε 11 ή 14 KW. Γιατι η 14 θα αναβοσβηνει ποιο πολυ απο την 11 ρα δεν το καταλαβαινω. Εγω θεώρησα το αντίθετο!

Edited by statik
Link to comment
Share on other sites

οι μηχανικοί που λες ότι ήρθαν και είδαν τι λένε για την ισχύ της αντλίας;

οι συγκεκριμένες (όπως και άλλες βέβαια) χάνουν περίπου 2kw σε ισχύ όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει στους +2, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πέφτουν κι άλλο, αυτό στο έχουν πει;

το αν χρειάζεσαι πραγματικά ΥΘ είναι επίσης άξιο περαιτέρω επεξήγησης

που είναι το σπίτι; έχει γίνει μελέτη απωλειών; σε ποιά εξωτερική θερμοκρασία χρειάζεσαι 12kw; υπάρχει λέβητας;

Link to comment
Share on other sites

αν και νομιζω οτι και οι δυο ειναι inverter που σημανει οτι δεν σταματανε σχεδον ποτε αλλα δουλευουν σε χαμηλοτερη ισχυ οποτε δεν θα δεις διαφορα σε λειτουργια.Διαφορετικα η μεγαλη οπως ειπανε θα δουλευει λιγοτερο χρονο γιατι αποδιδει μεγαλυτερη ενεργεια.

 

Για το να τραβηξεις γραμμη απο το ρολοι κατευθειαν δεν το βρισκω και τοσο καλη ιδεα,αν και μποορει να εξυπηρετει .

Στο θεμα το αν φτανει η ιχυς,μπορεις να κανεις επαυξηση αν θες,αλλα και παλι το βρισκω ανωφελο(ΖΝΧ δεν εχει η ΑΘ που επελεξες?)

Link to comment
Share on other sites

statik

 

1. έχεις απώλειες 12KW.... ρώτα τους συναδέλφους για ποια εξωτερική θερμοκρασία είναι υπολογισμένο... και πες μας σε ποια περιοχή βρίσκεται το ακίνητο...

 

2. προφανώς, έχεις σώματα ΑΚΑΝ ή πάνελ... θα γίνει χρήση μπόιλερ?

 

3. σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική σύνδεση (προφανώς για λόγους ευκολίας - μικρότερο μήκος καλωδίου - μερεμέτια) επιλέχθηκε να μπει "πίνακας" μετά τον μετρητή με δύο αναχωρήσεις, μία για τον γενικό του σπιτιού και μία για την Α/Θ.... δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα επ' αυτού αρκεί να γίνει σωστά... 

 

4. στην ουσία, διαφορά στη κατανάλωση δεν θα έχεις... και δεν θα πρέπει να σε απασχολεί το κατά πόσο θα κάνει on/off. Το ζητούμενο είναι να σε καλύπτει για κάθε πιθανή εξωτερική θερμοκρασία....

 

5. πες μας ποιες είναι οι 2 Α/Θ που πρέπει να επιλέξεις....

Link to comment
Share on other sites

Εχω αναμικτα καλοριφερ, panel και του παλιου τυπου σε φετες. Σπιτι 114 Αθηνα, πανω ταρατσα (μονομενη προσφατα) κουφωματα PVC διπλα.

Επιλογες ειναι Daikin 11KW ή 14Κw

Link to comment
Share on other sites

 

οι συγκεκριμένες (όπως και άλλες βέβαια) χάνουν περίπου 2kw σε ισχύ όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει στους +2, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πέφτουν κι άλλο, αυτό στο έχουν πει;

Στις υψηλών θερμοκρασιών η ισχύς δεν μεταβάλλεται με την εξωτερική θερμοκρασία παρά μόνο πιο κάτω απο τους -5.

Link to comment
Share on other sites

Η επιλογή μεγαλύτερης αντλίας δεν είναι πάντα καλό.'Οπως προανέφερε και κάποιος παραπάνω η μεγαλύτερη μονάδα θα λειτουργεί περισσότερες ώρες σαν on-off  σε σχέση με την μικρότερη άρα θα έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση.Αθτό συμβαίνει επειδή όλες οι αντλίες ''δουλεύουν'' το inverter τους πάνω απο το 15-20% της ισχύς τους με αποτέλεσμα κάτω απο αυτό το ποσοστό να δουλεύουν σαν on-off.Επομένως,μικρότερη αντλία λιγότερος χρόνος λειτουργίας on-off,μεγαλύτερη περισσότερος χρόνος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.